back to top

Kurkuma – Kako najbolje iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Aktivni spoj kurkume, kurkumin, opsežno je proučavan zbog svog velikog potencijala u borbi protiv bolesti i preventivnih zdravstvenih prednosti.

Kurkuma je moćna protuupalna biljka koja se stoljećima koristi za liječenje raznih bolesti. Srodan đumbiru, ovaj korijen potječe iz jugoistočne Azije i ponekad se naziva “indijski šafran” zbog svoje prekrasne zlatne boje.

Također curry prah daje žuti pigment.

Mnoga od tih istraživanja usmjerena su na visoko koncentrirane pripravke kurkume, bilo u obliku praha, tableta ili ekstrakta, a namijenjeni su terapeutskom doziranju.

Međutim, konzumiranje kurkume kao dijela dnevne prehrane može biti najbolji način da uživate u blagodatima.

Kako koristiti kurkumu za poboljšanje zdravlja?

Kurkuma je puno više od običnog začina. Svaki dom bi ga trebao imati u svojoj kuhinji, a evo i zašto. Kurkuma je “zlatni začin”.

kurkuma

To je moćno oružje protiv upala

Upala je glavni uzrok mnogih zdravstvenih stanja kao što su metabolički sindrom, bolesti srca, pa čak i rak.

Osim toga, pokazalo se da upala igra ulogu u kognitivnom padu. Kurkuma sprječava proizvodnju proupalnih gena, blokirajući put upalnog odgovora.

Učinak snažnih protuupalnih svojstava kurkume pruža zaštitu.

Koristite kurkumu u preljevu za salatu ili na neki drugi način. Možete pomiješati miso pastu, tahini, jabučni ocat i kurkumu. Dobit ćete jednostavan, ukusan i moćan preljev.

Ubija slobodne radikale

Dokazano je da kurkuma povećava antioksidativni kapacitet i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Ovo je posebno dobro za imunološki sustav, funkciju mozga i ono što stoji iza tih tvrdnji o raku.

Također se pokazalo da jača prirodni antioksidativni kapacitet tijela, jačajući vaš imunološki sustav.

Antioksidativna svojstva kurkume također pogoduju našem izgledu štiteći kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima kao što su onečišćivači okoliša.

Dodajte žličicu kurkume u svoj omiljeni zeleni sok ili smoothie za povećanje antioksidansa.

začin kurkuma
Dokazano je da kurkuma povećava antioksidativni kapacitet

Pomaže u jačanju imunološkog sustava

Protuupalna, antioksidativna i antimikrobna svojstva kurkumina čine ga snažnom hranom koja promiče zdravlje.

Iako se kurkumin ne apsorbira tako dobro u krvotok, njegova konzumacija s crnim paprom poboljšava apsorpciju zahvaljujući tvari u papru koja se naziva piperin.

Jedan od najboljih antičkih Ayurvedski lijekovi je čaj protiv prehlade s đumbirom i crnim paprom. Jednu žličicu kurkume dodajte u 2-3 dl vode i pustite da prokuha.

Skinite vodu s vatre i dodajte po četvrtinu žličice mljevenog đumbira i crnog papra. Ovo možete napraviti i u zlatnom mlijeku koristeći kokosovo mlijeko umjesto vode.

Budući da je kurkumin topiv u mastima, konzumiranje s hranom ili pićima koja sadrže masti pomaže vam da ga učinkovitije apsorbirate.

Ublažava bolove u zglobovima

Protuupalna svojstva kurkumina mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima. Studije su zapravo pokazale obećavajuće rezultate u sposobnosti kurkume i kurkumina da reguliraju bol i upalu povezanu s artritisom. Također može biti korisno za sportaše koji žele ublažiti bol.

Možete si pripremiti savršenu poslasticu punu protuupalnih, umirujućih sastojaka. Najbolja kombinacija su smrznute šumske borovnice, pečena ili kuhana cikla (prebogata antioksidansima) i kurkuma. Ako ga želite napraviti kao obrok, u sve dodajte biljne proteine.

Može pomoći u liječenju i prevenciji raka

Kurkuma i kurkumin opsežno su proučavani zbog njihove uloge u dodatnom liječenju raka i prevenciji stanica raka, s mnogo obećavajućih otkrića u studijama na životinjama i ljudima.

Kurkumu je najbolje dodavati jelima biljnog podrijetla koja sadrže namirnice koje se bore protiv raka. Pomiješajte kurkumu, đumbir, cimet, klinčiće, kumin i crni papar s maslinovim uljem i prelijte preko slanutka. Pecite na 180°C dok ne postanu hrskavi (oko 20 minuta) i uživajte u grickanju.

Možete ih dodati i u salatu.

Štiti vaše srce

Pokazalo se da kurkumin i kurkuma štite vaše srce na brojne načine, poput poboljšanja funkcije endotela i smanjenja upale i oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Iskoristite dobrobiti kurkume tako da je dodate jelima od cjelovitih žitarica bogatim vlaknima poput smeđe riže, kvinoje ili ječma.

svježa kurkuma
Pokazalo se da kurkumin i kurkuma štite vaše srce

Pomaže u liječenju crijeva

Iako kurkumu često povezujemo sa začinjenom hranom poput curryja, ona se zapravo koristi za liječenje upalnih stanja crijeva poput kolitisa i sindroma iritabilnog crijeva.

Dodajte kurkumu u domaću juhu od pilećih kostiju. Kurkuma je također namirnica koja se koristi u FODMAP dijeti, pa ju je sigurno koristiti ako ste na jednoj. Odlično ide i uz pire od bundeve.

Podiže raspoloženje

Pokazalo se da kurkuma ima potencijalnu korist u liječenju depresije smanjujući štetne promjene u mozgu koje se javljaju u depresiji.

Također je proučavan njegov potencijal da poveća razine neurotransmitera koji reguliraju raspoloženje kao što su serotonin i dopamin.

Budući da je triptofan preteča serotonina, dovoljan unos ove aminokiseline također može pomoći u održavanju stabilnog raspoloženja. Iako se uglavnom nalazi u životinjskim bjelančevinama, zob je izvrstan biljni izvor.

Pomiješajte kombinaciju začina poput kurkume, đumbira, crnog papra, paprike i češnjaka u prahu. Dodajte jaje i povrće i dobili ste odličan i hranjiv obrok.

Sprječava neurodegenerativne bolesti

Budući da kurkumin prolazi krvno-moždanu barijeru, istraživanje pokazuje da mozak također može imati koristi od tih protuupalnih, antioksidativnih prednosti i spriječiti stanja poput Alzheimerova bolest.

Koristite kurkumu u višenamjenskoj mješavini začina za ribu ili je pomiješajte s maslinovim uljem i pokapajte preko prženih oraha, još jedne namirnice koja štiti mozak od starenja.

Dugoročno poboljšava kognitivne funkcije

Proučavan je potencijal kurkumina da poboljša zdravlje mozga povećanjem i podržavanjem zdravih razina hormona koji se zove neurotrofni faktor, a koji ima ključnu ulogu u dugoročnoj kognitivnoj funkciji.

Kurkuma se odlično slaže s jajima, još jednom hranom za mozak. Obavezno ga dodajte u omlet ili kajganu s povrćem.

Koliko kurkume trebamo uzimati?

Ako ne želite uvoditi ovaj “zlatni začin” u svoju prehranu i obroke, dostupni su i razni dodaci prehrani koji sadrže ekstrakt kurkume.

Općenito, prah kurkume sadrži oko 3 posto kurkumina, a ekstrakti sadrže oko 95 posto kurkumina. Iako se većina kliničkih studija bavila ekstraktima kurkume, dnevna konzumacija ½ žličice do 1 žličice ili oko 2,5 do 5 grama praha kurkume s hranom povezana je s blagodatima za zdravlje.

Ali čak i manje količine također mogu biti od velike koristi. Stoga ga svakako uzmite u bilo kojem obliku.

Preporuka

Neinvazivni tretmani za bol u leđima: pregled efikasnih alternativnih metoda

Bol u leđima je uobičajena bolest koja pogađa milione ljudi širom svijeta. Može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući...

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh - uvod Izgradnja Vaše Konsultantske Brand Persone: Identitet i Vrijednosti Izgradnja snažne brand persone...

Neugodni mirisi u kući

Neugodni mirisi u kući – odakle dolaze i kako ih se riješiti? Svakome se barem jednom u životu dogodilo...

Kako očistiti tepih – 6 najboljih savjeta!

Tepih je nešto što se ne kupuje svaki dan, a kada ga kupujemo uglavnom gledamo da bude što...

Kako organizirati obiteljsko putovanje s djecom?

Ako se spremate na putovanje na koje će ići cijela obitelj, sigurno ste u nedoumici kako to...

Pet odličnih portala za žene koje vrijedi pratiti

Donosimo vam pet odličnih portala za žene koji obiluju edukativnim, zanimljivim i zabavnim ženskim temama. Način na koji danas...

Kako Zaraditi Novac Radeći Posao od Kuće

Kako Zaraditi Novac - uvod Rad od kuće postao je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina, a pandemija COVID-19...

Povoljna kupovina od Istre do Zagorja

Povoljna kupovina - U Hrvatskoj su razmjerno velike razlike u cijenama od jednog kraja države do drugog, ali...