Danas je kvinoja uobičajena zamjena za riža, kus-kus pa čak i zobene pahuljice.
U planinama Anda u Južnoj Americi, kvinoja je glavna hrana u regiji otprilike 6000 godina.
Za razliku od kukuruza, ova je kultura prije bila nepoznata Sjevernoj Americi sve do prije nekoliko desetljeća.
Potencijal kvinoje ponovno je otkriven 1990-ih. Prodavaonice organske hrane i pokret alternativnog kuhanja promovirali su ovu žitaricu zbog njezinih prehrambenih prednosti. Od 2013. godine kvinoja je učvrstila svoju ulogu superhrane bez glutena.
Svestranost žitarica pridonijela je sve većem broju novih recepata za jela s kvinojom u različitim oblicima.
Što je kvinoja?
Kvinoja je drevna jednogodišnja kultivirana biljka i pripada obitelji amaranta. Klice i listovi su jestivi, ali su sjemenke biljke mnogo traženije. Možete ga kuhati kao i rižu.
Bijela kvinoja najčešća je vrsta i često je jeftinija. Ima orašasti okus. Vrijeme kuhanja je oko 10 do 15 minuta.
Crna kvinoja ima sličan okus, ali je nešto čvršće konzistencije. Stoga ga morate kuhati nešto duže, oko 15 do 20 minuta.
Crvena kvinoja, poput crne, također se duže kuha. Ova kvinoja drži svoj oblik i dobro izgleda na vašem tanjuru. U nekim se receptima crna kvinoja posebno dobro slaže sa salatama.
Često ćete pronaći mješavine koje se sastoje od dva ili tri različita obojena zrna. Za razliku od raži ili pšenice, kvinoja ne sadrži gluten. Uzgoj kvinoje nije zahtjevan.

Je li kvinoja zdrava?
Nutritivne prednosti kvinoje uvelike doprinose njezinoj rastućoj popularnosti u mnogim zemljama. Kvinoja je izvrstan izvor esencijalnih aminokiselina kao što su lizin, triptofan i cistin te sadrži obilje nezasićenih masti.
Kvinoja je također bogata mineralima, poput mangana, magnezija, željeza, kalija i kalcija. To čini kvinoju prikladnim proteinom za vegane.
Dobrobiti kvinoje
Odabir kvinoje kao alternative prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata nema previše smisla. Ova biljka je puna energije.
Međutim, prije nego što tijelo može iskoristiti te složene ugljikohidrate, prvo ih je potrebno razgraditi. Iz tog razloga se dulje osjećate sitima nakon što pojedete kvinoju.
Ovo je jedna od dobrobiti kvinoje, jer će vam pomoći da izbjegnete napadaje gladi i grickalice tijekom dana. Oni koji žele izbjegavati ugljikohidrate neka potraže drugu alternativu.

Ima li u tome nešto nezdravo?
Kao i sve druge namirnice, kvinoja ima određene elemente koji nemaju mnogo zdravstvenih prednosti. Kako bi zaštitili biljku od prirodnih prijetnji, ljuske zrna obložene su gorčinom saponini. Mogu biti štetni za crijeva i krvne stanice ako se probave.
Sirova zrna kvinoje nisu prikladna za konzumaciju. Čak i nakon uklanjanja ljuske, kvinoju uvijek treba temeljito oprati i skuhati kako bi se uklonili svi preostali saponini.
Posebno oprezni trebaju biti osobe s gastrointestinalnim bolestima i djeca mlađa od dvije godine. U oba slučaja, crijevna sluznica tijela nije dovoljno otporna da se nosi sa saponinima.
Tvar može ući u krvotok i početi napadati crvena krvna zrnca. Kvinoju uvijek dobro operite prije upotrebe za kuhanje.
Žitarice bez glutena kao alternativa
Kvinoja ne sadrži gluten. Stoga je savršen izbor kao prilog i dodatak jelima za osobe s celijakijom ili drugim blažim oblicima intolerancije na gluten.
Međutim, kada je u pitanju pečenje, kvinoja nije prava alternativa. Kada pečete, proteinski kompleks gluten osigurava da tijesto za kruh i kolačiće ostane lagano i prozračno. Budući da kvinoja nema gluten, to čini pečenje s kvinojom pomalo nezgodnim.
Je li kvinoja dobra za dijetu?
Kvinoja je zdrava i sadrži puno hranjivih tvari. Ali također sadrži puno energije, što ga čini manje pogodnim za dijete. Međutim, omjer kalorija i nutritivnih vrijednosti znatno je bolji od većine žitarica.
Iz tog razloga, sa sigurnošću se može reći da ovu žitaricu možete lako integrirati u uravnoteženu prehranu.
Kvinoja daje relativno veliku količinu hranjivih tvari u malim obrocima i stoga može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Međutim, to ne bi trebalo zamijeniti dobro uravnoteženu prehranu.
Kupnja kvinoje i što uzeti u obzir?
Quinoa je dostupna gotovo posvuda. Čak ga i diskonti često imaju na zalihama. Raspon cijena može varirati ovisno o tome radi li se o prirodnom organskom sjemenu.
Bez obzira koju vrstu uzimate, obratite pažnju na načine obrade navedene na pakiranju i pažljivo potražite pečat koji označava da je sjeme organsko.
Kupnja u trgovini štedi vrijeme, novac i okoliš. No, ako ćete naručivati online, kupujte na veliko kako bi duže trajao.
Recepti i savjeti za kvinoju
Unatoč velikom izboru načina posluživanja i konzumiranja kvinoje, najpopularniji recept za kvinoju je kao prilog pripremljen slično riži.
Dobro oprane sjemenke zajedno s dvostrukom količinom vode ulijte u lonac i pustite da zavrije.
Nakon toga ostavite sjemenke da se krčkaju na laganoj vatri desetak minuta. Sada ga maknite sa štednjaka i ostavite da odstoji još 10 minuta.
Prije posluživanja pojačajte taj specifičan orašasti okus dodavanjem prstohvata soli i maslaca ili maslinova ulja. Možete dodati i malo začina ili malo sira.
Inače, kvinoja odlično ide u kombinaciji sa svježim ljetnim salatama s avokadom, mangom i lukom. Ako ste ljubitelj ljute hrane, probajte verziju čilija s kvinojom.

Prijedlog zdravih slatkiša od kvinoje za djecu
Sastojci:
- 1 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/3 šalice kokosovog šećera
- 1/4 šalice sjemenki konoplje
- 1 šalica zgnječenih banana (otprilike 2 srednje)
- 2 žlice mljevenog lanenog sjemena pomiješati sa 6 žlica vode
- 2 žlice maslaca od oraha/sjemenki
- 2 žlice soka od limuna
- 1 žličica praha ili ekstrakta vanilije
- 1 1/2 šalice svježih borovnica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 C. Pleh obložite papirom za pečenje, a stranice namažite uljem.
U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte zobene pahuljice, kvinoju, šećer, prašak za pecivo i sjemenke konoplje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte bananu, maslac od oraha, lanena jaja, limunov sok i vaniliju. Ovu smjesu prelijte preko suhih sastojaka, miješajući sve dok se potpuno ne sjedini. Tijesto treba biti vlažno, ali ne tekuće. Dodajte borovnice.
Prebacite tijesto u pripremljenu tepsiju i zagladite ga.
Pecite na srednjoj rešetki 25 – 35 minuta dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i čvrsti na dodir.
Izvadite i ostavite da se potpuno ohladi u plehu, a zatim narežite na kvadrate (ili pravokutnike). Čuvati u hermetički
Preporuka
- Bolovi u zglobovima i kako ih se lako riješiti
- Otok Mahe – Što vidjeti i raditi na otoku?
- Kako zavoljeti čitanje i zašto je čitanje knjiga toliko važno
- Kako uspješno brendirati svoju trgovinu?
- Ulje ili maska za kosu – što bolje njeguje?
- Osobna higijena: topla ili hladna voda?