back to top

Ljekovita svojstva aronije poznata su Indijcima stoljećima. Aronija je listopadni grm podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

U Rusiju je unesena tek krajem 1800-ih, a zatim u zemlje srednje i istočne Europe.

Male tamne bobice biljke Aronia melanocarpa puni su hranjivih tvari i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, te nude niz dobrobiti za one koji žele poboljšati svoje zdravlje boljom prehranom.

Aronija kao lijek tek je nedavno stekla popularnost u modernom društvu, a ljekovitost aronije trenutno se naveliko proučava u laboratorijima diljem svijeta. U nastavku pročitajte koja su znanstveno dokazana ljekovita svojstva aronije.

Aronija poboljšava cirkulaciju i jača krvne žile

Aronija-1

Poznato je da bobice aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali uzročnici su raznih bolesti u tijelu, a aronija može spriječiti nastanak tih radikala te tako spriječiti bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola koji dezinficiraju krvotok i tijelo, pospješuju zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz organizma, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprječavaju njihovo začepljenje.

Mnoga su istraživanja dokazala učinkovitost aronije na kardiovaskularni sustav. Na kraju istraživanja, sudionici istraživanja koji su konzumirali aroniju imali su smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni tlak, smanjenu razinu LDL-a (lošeg kolesterola), kao i pregršt drugih zdravstvenih dobrobiti.

Aronija uvelike pomaže u održavanju normalne razine krvnog tlaka. Sprječava grčeve krvnih žila i drži krvni tlak dalje od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije preporučuje se osobama koje imaju problema s krvnim tlakom.

Aronija je jedan od najboljih antioksidansa

Aronija-2

Bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog voća na svijetu. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite tjelesne stanice od štetnih učinaka oksidacije. Ova antioksidativna svojstva mogu se pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aroniji, iako visok sadržaj vitamina C također igra važnu ulogu.

Od kvercetina, epikatehina i kavene kiseline do karotena, ovo voće pruža veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Vjeruje se da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, te usporavaju proces starenja. Oni su također ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih učinaka zagađivača iz okoliša, duhanskog dima, sunčevog UV zračenja i drugih čimbenika koji uzrokuju vaše tijelo da proizvodi slobodne radikale.

Prema studiji objavljenoj 2005. godine, cijele bobice aronije imaju veće antioksidativno djelovanje od soka. Dakle, svježe ili sušene bobice aronije pružit će vam maksimalnu korist. No treba imati na umu da ekstremno visoke doze antioksidansa mogu učiniti više štete nego koristi! To je i razlog zašto treba slijediti preporuke za doziranje otisnute na pakiranju – u slučaju suhih bobica aronije preporučena doza je obično 1 žlica bobica dnevno.

Aronija i zdravlje urinarnog trakta

Aronija-3

Još jedna velika dobrobit konzumiranja aronije je održavanje dobrog zdravlja urinarnog trakta. Milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno pate od infekcija mokraćnog sustava, a jedan od najvećih uzročnika je Escherichia coli. Simptomi uključuju čest osjećaj i/ili potrebu za mokrenjem, bol tijekom mokrenja i zamućen urin.

Poznato je da su brusnice vrlo dobre u borbi protiv urinarnih infekcija, no studije pokazuju da su bobice aronije pet do deset puta učinkovitije zbog veće doze kininske kiseline koja dokazano sprječava infekcije mokraćnog sustava.

Dodatne laboratorijske studije pokazale su da je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizama za nekoliko bakterija, uključujući Escherichiu coli, dokazujući da aronija sprječava, liječi i održava dobro zdravlje urinarnog trakta.

Jedno je istraživanje pokazalo da redovita konzumacija soka od aronije smanjuje broj urinarnih infekcija koje su inače veliki problem starijih osoba.

Aronija protiv raka

Aronija-4

Konzumiranje bobičastog voća općenito je jedan od najboljih savjeta za ljude koji traže hranu koja može smanjiti rizik od razvoja raka, a aronija bi mogla biti krajnji pobjednik kada je riječ o namirnicama koje se bore protiv raka.

Tim istraživača s Odjela za prehranu i prehrambene znanosti Sveučilišta Maryland analizirao je ekstrakte grožđa, divlje borovnice i aronije te testirao njihovu učinkovitost u borbi protiv raka debelog crijeva. Sve tri vrste voća inhibirale su rast stanica raka, a ekstrakt aronije pokazao se kao najjači inhibitor.

Istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je da aronija pruža prirodnu obranu od raka debelog crijeva. Istraživači sa Sveučilišta Ohio State otkrili su da se tamnije voće može boriti protiv raka, a u studiji se spominje aronija: “ntocijanin pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice usporili su rast stanica raka za 50 do 80%. Ali spojevi iz aronije ubili su petinu postojećih stanica raka, a da nisu utjecali na zdrave.”

Aronija štiti vaše oči

Aronija-5

Aronija je ljekovita biljka koja osim ostalih dobrobiti štiti i vaše oči. Ove tamne bobice sadrže veliku količinu karotena koji štiti stanice od oštećenja, a oči od nastanka katarakte (sivo mjereno). Karoten je jedan od najjačih antioksidansa, a u aroniji ga ima u značajnim količinama.

Aronija je također bogata flavonoidima, poput luteina i zeaksantina, koji štite oči od bolesti žute pjege uzrokovane starenjem koja se javlja kod starijih osoba i upale oka (uveitis).

Aronija je izvrsna za probavu

Aronija-6

Osušene bobice aronije pune su vlakana: 100 grama osušenih bobica aronije sadrži 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina), vaše tijelo ne probavlja vlakna. Umjesto toga, prolaze kroz probavni trakt relativno netaknuti, zbog čega su povezani s nizom jedinstvenih zdravstvenih dobrobiti.

Neke od tih dobrobiti uključuju redovito pražnjenje crijeva i općenito poboljšano zdravlje crijeva, niže razine kolesterola, gubitak težine (u kombinaciji s tjelovježbom i općenito zdravom prehranom) i smanjen rizik od problema s šećerom u krvi.

Također se pokazalo da aronija pomaže u liječenju želučanih problema, uključujući čireve i proljev. Još jednom dokazujući da se radi o iznimno vrijednom voću, sušene bobice aronije pokazale su se i kao odličan lijek za bubrežne i želučane probleme.

Aronija i dijeta

Ljekovita svojstva aronije

Aronija pomaže u regulaciji tjelesne težine. Osim toga, može spriječiti tijelo da skladišti masnoću oko trbuha, što je problem s kojim se mnogi ljudi redovito susreću. Aronija također može poboljšati razinu kolesterola i lipida, pomažući tijelu da proizvodi dobar kolesterol.

Aronija je niskokalorična i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna i obilje hranjivih tvari. Želite li se osjećati siti, puni energije i snage, a pritom ostati zdravi, preporučuje se redovita konzumacija aronije.

Protuupalna svojstva aronije (aronija kao lijek protiv prehlade)

Aronija-8

Ako vaša prehrana uključuje redovitu konzumaciju aronije, budite sigurni da će vas prehlade i gripe zaobići u širokom krugu. Bori se protiv bakterija i virusa te jača imunološki sustav.

Indijanci Potawatomi aroniju su tradicionalno koristili za liječenje prehlade, a novija istraživanja potvrđuju njezina antivirusna svojstva i visok sadržaj vitamina C. Skupina znanstvenika iz Bugarske otkrila je da aronija ima in vitro antivirusna i antibakterijska svojstva.

Ako želite liječiti upale ili virusne infekcije, preporučljivo je koristiti sušene bobice ili sok od aronije, iako i čaj može pomoći u tome.

Bilješka: Aronija nije poznata kao čest alergen hranu i nuspojave se javljaju samo u rijetkim slučajevima. No, zbog jake kombinacije kemijskih spojeva, vaše tijelo može na nju reagirati drugačije nego na druge, pa je preporučljivo pratiti reakcije tijela prilikom prvog konzumiranja aronije.

Nova platforma za prognozu vremena!

Kakvo će sutra biti vrijeme sutra i 7 sedam dana od sada otkriva domaća platforma za prognozu vremena. Kakvo...

Kako napraviti sladoled: domaći recepti

Sladoled je omiljena poslastica ljeti i vole ga sve generacije. Pretpostavlja se da ovaj ledeni desert potječe još...

Parfem za početnike – što trebate znati da biste dobro mirisali

Parfemi su danas u širokoj upotrebi. Portošac se kontinuirano predstavlja novim mirisima pa je izbor šarolik i zanimljiv....

Kako odabrati najbolji poklon za Valentinovo?

Veljača je mjesec rezerviran za ljubav i romantiku, a Valentinovo je praznik koji svake godine inspirira svaku veliku ljubav....

Njemački ovčar – najbolji zaštitnik vaše obitelji

U moderno doba, njemački ovčar ostaje jedna od najpopularnijih pasmina pasa, trenutno odmah iza zlatnog retrivera. Njemački ovčari su...

Kvinoja – kako i zašto jesti ovu namirnicu

Danas je kvinoja uobičajena zamjena za riža, kus-kus pa čak i zobene pahuljice. U planinama Anda u Južnoj Americi,...

AI Chatbotovi kao Novi Izvor Prihoda: Kako Učiniti Korisničku Podršku Profitabilnom

AI Chatbotovi kao Novi Izvor Prihoda - Uvod u AI Chatbotove i Njihov Potencijal u Poslovnom Svijetu AI chatbotovi,...

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh - uvod Izgradnja Vaše Konsultantske Brand Persone: Identitet i Vrijednosti Izgradnja snažne brand persone...