back to top

Ljekovito bilje se koristi u narodnoj medicini još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o učincima biljaka na naše tijelo.

Naučili smo koje su biljke loše za nas, ali i nas mogu izliječiti.

Naravno, samo ljekovito bilje i narodna medicina ne mogu riješiti svjetske zdravstvene probleme, i srećom, danas smo jako razvili modernu medicinu. Ali čak i sada, tretmani ljekovitim biljkama su jako popularni. Naslijedili smo znanje o ovim biljkama od naših predaka koji su pažljivo prikupljali podatake o njima, a zatim ih stoljećima koristili prilikom liječenja mnogih bolesti.

Ovo su neke od najčešće korištenih ljekovitih biljaka u narodnoj medicini širom svijeta:

1. Aloe vera (Aloe Barbadensis Miller)

Ljekovito bilje - Aloe vera
Aloe Barbadensis Miller

Ova biljka je bila poznata kao Ghrita Kumari (ona koja donosi hranu i dugovječnost) još prije 5.000 godina u Indiji, gdje se često koristila u ayurvedskoj medicini. Aloe vera sadrži više od 240 prehrambenih i ljekovitih sastojaka! Među njima su vitamini (C, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina), minerali (magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo), antioksidansi, aminokiseline, enzimi, antrakinine, lignine, saponine, sterole…

Aloe vera potiče probavu, neutralizira kiseline u želucu, pomaže kod dugoročnog liječenja gljivičnih infekcija kože, pomaže kod iritabilnog crevnog sindroma, kolitisa i proljeva. Ona prodire kroz zidove probavnog trakta, ispire štetne bakterije i čisti crijevne resice od naslaga.

Aloe vera smanjuje upale i povećava apsorpciju hranjivih tvari. Ona poboljšava rad jetre, regulira i snižava razinu šećera u krvi, jača srčani mišić, snižava kolesterol i krvni tlak i stimulira imuni sistem. Kao dodatna terapija smanjuje štetne nuspojave kemo i radio terapije. Ona ublažava simptome astme i alergija. Također se koristi za tretmane na suhoj, osjetljivoj i oštećenoj koži.

2. Anđelika (Angelica sylvestris)

Ljekovito bilje - Anđelika
Angelica sylvestris

Ova biljka uglavnom raste na vlažnom tlu, kao i na livadama ili u blizini rijeka i jezera. Korijenje, lišće i sjemenke anđelike su bogati snažnim ljekovitim svojstvima. Oni sadrže angelicin, eterična ulja, tanin, organske kiseline, pektine i smole.

Korijen se koristi za probavne smetnje, proljev, nadutost, bol u trbuhu i grčeve, gastritis, enteritis i kolitis. Ona također pomaže kod gihta i reumatskih oboljenja. Ima jako antibakterijsko djelovanje, a to može pomoći kod bronhitisa, kašalja, gripe i prehlade.

Sjeme ove biljke je poznato kao snažan diuretik. U ovom slučaju se konzumira u omjeru 1 žličica na 1 šalicu vode. Listovi se koriste u tradicionalnoj medicini za izradu ljekovitih tinktura za želučane probleme.

Anđelika se također koristi za čišćenje krvi, gubitak apetita, grčeve u trbuhu i glavobolju. Ona ima pozitivan učinak na mišiće, na živčani sistem, crijeva i disajne organe. Također uklanja osećaj umora, djeluje protiv nadimanja i nepravilne menstruacije.

3. Arnika (Arnica montana)

Ljekovito bilje - Arnika
Arnica montana

Arnika, također poznata kao brđanka, veprovac, vučji zub i moravka, raste na vlažnim planinskim livadama, a ponekad se može naći i u šumama. Cvijet, lišće i korijenje se koriste u narodnoj medicini. Arnika sadrži arnicin, eterična ulja, smole, vosak, tanine, šećer, organske kiseline, karotenoide, vitamin C, flavonoide, poliacetilene, makro i mikroelemente.

Arnika se koristi za zaustavljanje krvarenja na svježim ranama, protiv iscrpljenosti, bolesti srca i moždanog udara. Ona promiče bolje dojenje za dojilje, tjera znoj i urin kod djece i olakšava menstruaciju.

Preporučuje se korištenje s oprezom, jer velike količine mogu izazvati neugodne nuspojave.

4. Bijela imela (Viscum album)

Ljekovito bilje - Bijela imela
Viscum album

Bijela imela je biljka koja se spominje u mnogim nordijskim i keltskim legendama. Stari Evropljani joj pripisuju božanske osobine – muškost, plodnosti i ljubav.

Aktivni sastojci imele su polipeptidi, flavonoidi, lignine i biogene amide.

Koristi se za bolesti srca, reguliše krvni tlak, zaustavlja krvarenje iz nosa, vrtoglavicu i grčeve. Otklanja tegobe vezane za klimaks: aritmija, lupanje srca, tjeskobe i otežano disanje. Ona igra važnu ulogu u prevenciji moždanog udara. Bijela imela ima učinke i protiv raka. Osim toga, naučne studije su potvrdile da ova biljka olakšava bolove i smanjuje nuspojave kod kemoterapije i do 80%.

5. Uskolisna bokvica (Plantago lanceolata)

Ljekovito bilje - Uskolisna bokvica
Plantago lanceolata

Uskolisna bokvica se često smatra običnim korovom na obrađenom zemljištu, iako su korijenje, lišće i sjemenke u narednoj medicini poznate kao ljekovito bilje.

Ona sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, enzime, sluz, šećer i vitamin C.

Koristi se u liječenju bolesti disajnih organa, astme, upale pluća, kašlja, pa čak i tuberkuloze. Čisti krv, pluća i želudac. Koristi se i prilikom uboda insekata ili zmijskog ugriza, ogrebotina i posjekotina… Uskolisna bokvica može pomoći kod gušavosti, tromboze, oboljenja jetre i bešike.

6. Bosiljak (Ocimum basilicum)

Ljekovito bilje - Bosiljak
Ocimum basilicum

Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve imaju različit izgled i okus. Raste u raznim dijelovima svijeta, a izvorno se uzgajao u tropskoj Aziji. Prvi zapisi o bosiljku pronađeni su u starom Egiptu, a stari su 4000 godina!

Nadzemni dio biljke sadrži eterična ulja, tanine, glikozide, saponine, minerale i šećer. Eterično ulje sadrži eugenol, cineol i kamfor. Sjemenke sadrže trigliceride, karoten i rutin.

Koristi se za liječenje upale (u želucu, crijevima, grčevi u trbuhu), kašlja, astme i bolesti urinarnih organa (bubrega, mokraćnog mjehura). Također se koristi i za umirenje živaca, nesanicu i protiv nesvjestice. Bosiljak povećava seksualni nagon.

Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka ima blagotvoran učinak na imuni sistem. Svježe lišće i ulje imaju antibakterijska i antiseptička svojstva i mogu se koristiti u liječenju infekcija. Bosiljak se može koristiti i lokalno – lišće stavite na ranu kako bi spriječili bakterijske infekcije.

7. Breza (Betula)

Ljekovito bilje - Breza
Betula

Breza je uvijek bila cijenjena biljka u mnogim zemljama širom svijeta, a posebno kod Indijanca i na Sibiru. U 12. stoljeću, Saint Hildegarda preporučuje cvijeće breze protiv rana i čireva. Mattioli, talijanski liječnik iz 16. stoljeća, je otkrio izvanrednu učinkovitost breze protiv kamenca u bubregu i mjehuru, nazvavši je “stablo protiv bubrežnih bolesti.”

Sok, rese, listovi i kora se koriste u narodnoj medicini. Listovi i pupoljci sadrže saponin, tanin, eterična ulja, saharozu, betulin, smolu i vitamin C. Breza također sadrži tvari koje imaju ljekovita i antiseptička svojstva, a često se koristi protiv bolesti kože.

Breza pomaže kod svih vrsta kožnih bolesti: akni, prištića, dermatitisa i ekcema. Sok i vino breze su odličan lijek za ateroskleroze, gojaznost, kamenac i druge bubrežne bolesti, dok čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma te liječi groznicu i reumatske bolesti.

8. Broćika (Galium aparine)

Ljekovito bilje - Broćika
Galium aparine

Broćika, poznata i kao prilip, broćenika, broćenica, divlji broć, hvatavac, korenika, prilipača, priljepača i turica, je biljka puzavica koja raste na zemlji ali i na drugim biljkama. Sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline.

Pomaže kod grčeva, potiče znojenje i mokrenje. Ona ima pozitivan učinak na živčani poremećaj, epilepsiju i tjeskobe. Koristi se za probavne smetnje, upale mjehura i bubrega, bolesti slezene i gušterače, bolno mokrenje i žuticu.

9. Trputac (Plantago)

Ljekovito bilje - Trputac
Plantago

Trputac (ženska bokvica, bokvica, žilovnjak, hajdučica) se koristila još i prije 5.000 godina u Kini za liječenje mnogih bolesti. Ona sadrži sluzi, silicijevu kiselinu, aucubin i antibiotičke spojeve.

Najpoznatije korištenje ove biljke je u liječenju kašlja, ali je učinkovita za sve bolesti disajnog sistema. Ona pomaže svim disajnim organima, posebno kod bolesti koje karakteriše pražnjenje sluzi. Preporučuje se kod kašlja, astme, upale pluća, pa čak i tuberkuloze. Naučnici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Dakle, čest je sastojak u sredstvima koja se koriste za odvikavanje od pušenja. (Za pomoć prilikom odvikavanja od pušenja možete žvakati list, ili piti čaj.)

Sok ženske bokvice ima antibakterijska svojstva, tako jaka da joj čak i ne treba konzervans za očuvanje, jer se ne kvari. Trputac sadrži antimikrobne spojeve učinkovite protiv stafilokoki, streptokoki i Clostridia – bakterije odgovorne za infekcije kože, gnojne angine i tetanus.

10. Crvena djetelina (Trifolium pratense)

Ljekovito bilje - Crvena djetelina
Trifolium pratense

Crvena djetelina je biljka porijeklom iz Evrope, zapadne Azije i sjeverozapadne Afrike, ali sadi se i naturalizirana je u mnogim drugim područjima u svijetu.

Sadrži trifolin i vitamin C, a koristi se kao sladilo u biljnim čajevima, te za bolesti limfnog sistema, kašlja, astme i prehlade. Također se koristi u narodnoj medicini u Indiji protiv grčeva, za iskašljavanje, kao sedativ i kao protuupalno sredstvo.

Crvena djetelina je nacionalni cvijet Danske.

11. Cikorija (Cichorium intybus)

Ljekovito bilje - Cikorija
Cichorium intybus

Cikorija (konjska trava, modrica…) je biljka sa svijetlim plavim cvijećem, a rijetko sa bijelim ili ružičastim, koja raste posvuda kao korov, pored ceste i staza, na pašnjacima, livadama ili uz rubove šuma.

Korijenje, cvijeće i lišće koriste se u narodnoj medicini. Cikorija sadrži fruktozu, pentozane, alkaloide, gorki glukozid intibin, bjelančevinaste materije, šećer, smolu i mnogo kalijuma.

Čaj od cikorije se koristi kao lijek za bolesti jetre, slezene, bubrega i žuticu. On potiče izlučivanje mokraće. Svježi sok napravljen od lišća, cvijeća i korijena čisti krv. Također se koristi za liječenje depresije i hipohondrije. Djeluje protiv ekcema, potkožnih čireva, protiv dječjih crva, suzbija groznicu, ublažava oticanje i potiče rast kose.

12. Čičak (Arctium lappa)

Ljekovito bilje - Čičak
Arctium lappa

Čičak izvorno dolazi iz Euroazije, ali se sada može naći u većini dijelova svijeta.

Sjemenke, korijenje i lišće se koriste u narodnoj medicinu, lišće dok je još mlado, a sjeme kada je zrelo. Ova biljka sadrži proteine, palmitinsku i stearinsku kiselinu, glukozide, alkaloide, tanine, eterična ulja i puno vitamina C.

Sok napravljen od čička je izvrsan za bolesti jetre. Potiče izlučivanje žuči, pomaže kod dijabetesa. Čaj od čička čisti krv. Svježi sok koji se dobija iz korijena se koristi za liječenje lišajeva, potkožne čireve, akne, opekline i otvorene rane. Čaj od sjemenki je dobar protiv bubrežnih kamenaca, potiče mokrenje, i regulira menstruaciju. Sjeme čička se koristi za čičkovo ulje, koje se tradicionalno koristi kao lijek za perut i gubitak kose.

13. Mliječni čkalj (Silybum marianum)

Ljekovito bilje - Mliječni čkalj
Silybum marianum

Mliječni čkalj je poznat po mnogim imenima, uključujući gujina trava, bijeli stričak, gospin trn, divji artičok, magareća salata, sjekavica, šarena badeljka… Često se poistovjećuje s čičkom.

U narodnoj medicini se koristi samo njegovo zrelo voće, i jako rijetko lišće. Ova biljka je u upotrebi više od 2000 godina, i uglavnom se koristi za čišćenje i regeneraciju jetre. Sjeme sadrži trigliceride, eterična ulja, smole, sluzi, tiramine, histamine, bakar i selen.

Zahvaljujući prisutnosti tiramina, mliječni čkalj povećava krvni tlak. Koristi za liječenje astme, glavobolje i osipa. Već se dugo koristi protiv dijabetesa, nepravilnoe stolice, za liječenje hemoroida i drugih sličnih bolesti. Indijanci su ga koristili za liječenje čireva i kožnih bolesti. Neke preliminarne medicinske studije čak pokazuju da se mliječni čkalj može koristiti u sprečavanju rasta stanica raka prostate.

14. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum)

Ljekovito bilje - Čuvarkuća
Sempervivum tectorum

Kada se priča o ljekovitom bilju, gotovo je nemoguće zaobići čuvarkuću koja je poznata ljudima već hiljadama godina, lako se prepoznaje po svojim debelim mesnatim listovima i cvijećem obliku zvijezde.

Ova biljka sadrži polisaharide, tanine, sluz, flavonoide, alkaloide, smole, kalcijev malat, trigliceride, mravlju i jabučnu kiselinu.

Čaj od čuvarkuće potiče izlučivanje mokraće, te pomaže kod proljeva. Pomaže kod teških menstruacija, dizenterije krvi i infekcije uha. Sok se koristi za liječenje opeklina, uboda insekata, kurje oči, bradavice i Sunčeve pjege.

15. Maćuhica (Viola tricolor)

Ljekovito bilje - Maćuhica
Viola tricolor

Ljekovito bilje može ponekad biti prerušeno i u prekrasno poljsko cvijeće. Maćuhica (dan i noć, viola, gospina ljubica, poljska ljubica, trobojna ljubica…) je uobičajeni evropski divlji cvijet koji ima i ljekovita svojstva.

Raste u planinskim područjima, uglavnom na suhim, stjenovitim područjima. Samo se divlja podvrsta s malim cvjetovima (8-14 mm) koristi za narodnu medicinu. Maćuhica sadrži flavonoide, eterična ulja, vitamin C, karotenoide, kumarin, sluz i minerale.

Koristi se za liječenje kožnih bolesti, svrbež, reumatizam, giht, žuticu, kronični bronhitis, običnog i velikog kašlja, za jače izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike.

16. Divizma (Verbascum Thapsus)

Ljekovito bilje - Divizma
Verbascum Thapsus

Divizma (divlji tabak, žutocvijet, vučji rep…) raste na sunčanim kamenitim brežuljcima i stjenovitom tlu. Porijeklom je iz Evrope, sjeverne Afrike i Azije, a uvezena je u Ameriku i Australiju. Cvijeće i lišće se koriste u narodnoj medicini.

Sadrži sluz, saponine, šećer, kumarin, beta-karoten, flavonoide i eterična ulja.

Divizma se koristi protiv kašlja, prehlade, promuklosti i reumatizma. Vrlo je dobra za plućne bolesti, hemoroide, jetru, slezenu i kašalj. Listovi su se ponekad i pušili protiv plućnih bolesti (tradicija Indijanaca). Ulje od cvijeća se dugo koristi protiv uhobolje, ozeblina, ekcema i drugih vanjskih rana.

17. Dobričica (Glechoma hederacea)

Ljekovito bilje - Dobričica
Glechoma hederacea

Dobričica, poznata i kao niski bršljan, dobričava trava i mjesečnjak ima brojna ljekovita svojstva, a koristi se kao dodatak salati u mnogim zemljama širom svijeta.

Sadrži holin, eterična ulja, saponine, tanine, smolu, sirćetnu i vinsku kiselinu.

Dobričica se koristi u tradicionalnoj medicini već hiljadama godina. Ona posebno dobro djeluje na disajne organe i liječenje bolesti vezane za njih: sluz u plućima i grlu i bronhijalnu astmu. Ona ima pozitivan učinak na živčani sistem, bori se protiv crva, potiče menstruaciju, ublažava probleme želuca i crijeva. Ona također reguliše kolesterol.

Iako se koristi kao salata i biljnih lijek već hiljadama godina, savjetuje se da se koristi s oprezom (jer nije dovoljno naučno ispitana). Ova biljka je otrovna za stoku i konje.

18. Dragoljub (Tropaeolum majus)

Ljekovito bilje - Dragoljub
Tropaeolum majus

Dragoljub je cvjetnica koja je izvorno rasla u Andama Bolivije i Kolumbije, a kasnije je naturalizovana u dijelovima SAD-a. Danas se može naći u mnogim vrtovima širom svijeta kao ukrasna biljka.

Ova biljka sadrži sumporni heterozid glikotropaeolozid – zbog kojeg deluje antibiotski, enzim mirozid, smolu, pektin, gumu, tanin, šećer i vitamin C. Svi dijelovi su jestivi, a cvijeće se obično doda u salatu kao zdravi ukrasni sastojak.

Koristi se za infekcije mokraćnog sistema i upale mokraćnog mjehura, za hronične bolesti bubrega, zarazni bronhitis i respiratorne infekcije nakon gripe. Također se koristi za poboljšanje metabolizma i za borbu protiv nadutosti.

19. Ehinacea (Echinacea angustifolia)

Ljekovito bilje - Ehinacea
Echinacea angustifolia

Ehinacea (rudbekija) je sjevernoamerička biljka koju su Indijanci koristili za razne ljekovite svrhe, uključujući i protiv bolova, prehlade i zubobolje.

Sadrži ehinacin, eterična ulja, smole, fitosterole, alkaloide, škrob, šećer, glukozide s antibakterijskim učinkom, inuline i vitamina C.

Koristi se kao imunostimulans: jača imunitet organizma povećanjem proizvodnje antitijela i leukocita u krvi. Djeluje kao anti-upalni agens i zaustavlja širenje bakterija. Koristi se za liječenje kožnih rana: akne, opekline, ekceme, upala kožnih žlijezda i uboda insekata. Potiče jetru i bubrege u procesu detoksikacije. Također se koristi protiv dječjih bolesti, herpesa, gripe, upale sinusa, bronhitisa i bolesti disajnog sistema.

20. Glog (Crataegus laevigata)

Ljekovito bilje - Glog
Crataegus laevigata

Glog je biljka koja se koristi za izradu kineskog fermentiranog pića, a njegovi ostaci pronađeni su čak i u 9.000 godina starim posudama!

Sadrži eterična ulja, tanine, flavonoide, organske kiseline, acetilkolin i kolin u cvijeću. I voće sadrži organske kiseline, steroide, vitamin C, karoten, tanine, flavonoide, acetilkolin i selen.

Glog je jedna od najvrednijih biljaka za bolesti srca. Ona jača i reguliše rad srca. Učinkovito reguliše krvni tlak. Kod starijih ljudi pomaže srčanom mišiću. Pomaže kod napetosti, razdražljivosti i nesanice. Također se koristi u borbi protiv upale pluća, gripe, kašlja i bronhitisa. Glog je važan i za žrtve srčanog udara jer poboljšava protok krvi u srčani mišić. Njegove bobice se koriste protiv kamenca u bubregu i gihta.

PREPORUKA

Kako se riješiti krpelja? Zaštitite svoje ljubimce

Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka "domaćina" za kojeg se veže...

Kako prirodnim putem izliječiti afte u ustima?

Koliko ste puta imali bolne promjene u ustima, a da niste znali o čemu se radi? Kako prirodnim putem...

Prepustite se klasičnom stilu uz adidas Stan Smith tenisice

Svijet mode je dinamičan i neprestano se mijenja, ali postoje neki klasici koji ostaju vječni. Jedan od tih klasika su adidas Stan Smith tenisice. Ovaj model koji je ime dobio po legendarnom tenisaču Stanu Smithu, postao je sinonim za sofisticirani minimalizam i klasični stil. Istražite kako se ovaj model uklopio u različite modne trendove i kako ga možete kombinirati sa svojim svakodnevnim modnim kombinacijama.

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće - uvod Kako postati freelancer i uspješno voditi vlastiti biznis...

Abeceda zdravlja: Vaša svakodnevna enciklopedija online

U suvremenom digitalnom dobu, kada je informacija na dohvat ruke, važno je znati gdje potražiti pouzdane i točne...

Hrana za mačke – što mačke nikako ne smiju jesti

Vlasnici kućnih ljubimaca često nisu informirani o hrani koja bi mogla negativno utjecati na njihove krznene prijatelje. Sigurno...

Kako do holivudskog osmijeha?

Pitate se kako do holivudskog osmijeha? Ne brinite se jer ste na pravom mjestu. Hollywoodski osmijeh, tj Hollywoodski osmijeh, postala...

Parfem za početnike – što trebate znati da biste dobro mirisali

Parfemi su danas u širokoj upotrebi. Portošac se kontinuirano predstavlja novim mirisima pa je izbor šarolik i zanimljiv....