Ljeto je stiglo, a s njim i vruće vrijeme s vrlo visokim temperaturama. Jedno od rješenja za borbu protiv vrućine je pravilna prehrana i hidratacija.

Lubenica i dinja savršeni su zalogaji, svježe i zdravo voće koje se može jesti samo ili u salati. Idealne su u borbi protiv vrućine, ali osim hidratizirajućeg učinka imaju i mnoga druga ljekovita svojstva.
Lubenica pripada rodu Cucurbitaceae, a potječe iz tropske Afrike. Ona laje glatko, nesmetano, teško i relativno tanakzelene boje s raznim pruge i svjetlije, bijele ili žućkaste mrlje. Unutrašnjost je crvena i puna sjemenki.

Dinja je biljka koja pripada obitelji Cucurbitaceae. Stara je godinu dana zeljasta biljka, tvrde kore i narančasta unutrašnjost, puna sjemenki. Smatra se da je dinja porijeklom iz regije Kavkaza. Postoje mnoge sorte dinja, čak 650 različitih vrsta dinja, a najpoznatije su ljetna i zimska dinja.

Lubenica i dinja – svojstva i nutrijenti
Lubenica se pravi od preko 90% vode a također sadrži priličnu količinu šećera, posebno fruktoze, te vitamine A, C, B i B6. Bogata vodom i niskokalorična, lubenica je jedno od najpogodnijih voća za borbu protiv vrućina i mršavljenje. 100 grama lubenice sadrži samo 30 kcal. Ako ga jedete hladnog, omogućit će vam da u nekoliko minuta obnovite mineralne soli koje ste izgubili neizbježnim znojenjem ove sezone.
Dinja je niskokalorično voće, zbog čega je mogu jesti i oni koji trebaju skinuti koji kilogram. 100 grama dinje sadrži samo 33 kcal.Također ima zanimljiv sadržaj vitamina i mineralnih soli: bogat je vitamin A, vitamin C i vitamin B, kao i kalij, fosfor, kalcij i natrij.

Ljekovito djelovanje lubenice
- Hidratacija: lubenica se sastoji od 92% vode i sadrži važne elektrolite. Može se jesti u bilo koje vrijeme i idealan je međuobrok za hidriranje organizma tijekom najvećih vrućina.
- Antioksidativno djelovanje: Lubenica sadrži vitamin C koji je neophodan za imunološki sustav i pomaže nam u održavanju visoke imunološke obrane. Osim toga, potiče detoksikaciju tijela i štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
- Učinak na kosti: Lubenica sadrži likopen koji je važan za zdravlje kostiju. Ovaj nutrijent smanjuje oksidativni stres koji smanjuje aktivnost osteoblasta i osteoklasta, dviju koštanih stanica.
- Učinak na KVS: Lubenica poboljšava cirkulaciju krvi vazodilatacijom. Zahvaljujući tom djelovanju, pogodna je namirnica za osobe koje boluju od blage hipertenzije.
- Smanjuje masnoću: Lubenica sadrži citrulin koji pomaže smanjiti nakupljanje masti u stanicama. To je aminokiselina koja se pretvara u arginin i uzrokuje da stanice proizvode manje masnog tkiva.
- Diuretski učinak: lubenica je prirodni diuretik koji pojačava protok mokraće i štiti bubrege. Osim toga, intervenira u procesu uklanjanja amonijaka iz jetre.
- Antitumorski učinak: vitamin C, zajedno s drugim antioksidansima sadržanim u lubenici, bori se protiv stvaranja slobodnih radikala povezanih s razvojem raznih vrsta raka.
Ljekovito djelovanje dinje
- Učinak na kožu: Dinja je bogata karotenoidima koji se smatraju korisnima za zdravlje kože i za sprječavanje preranog starenja. Beta-karoten čini dinju savršenim voćem za one koji traže prekrasan ten.
- Učinak na krv: Zahvaljujući adenozinu koji se nalazi u dinji, krv se održava tekućom, čime se smanjuje rizik od krvnih ugrušaka koji dovode do srčanog i moždanog udara.
- Utjecaj na probavni sustav: Dinja potiče rad crijeva, što može biti ugroženo bilo kakvim probavnim problemima. Sadržaj minerala pomaže u uklanjanju viška kiselosti iz tijela, čime se poboljšava probava.
- Diuretski učinak: Zbog visokog sadržaja vode, dinja je snažan diuretik i pomaže u održavanju zdravlja bubrega. U kombinaciji s limunovim sokom, dinja može pomoći u borbi protiv gihta. Dinja se također bori protiv zadržavanja tekućine i oticanja nogu.
- Djelovanje na kosti: fosfor i kalcij čine dinju saveznikom za zdravlje kostiju, sprječavajući nastanak osteoporoze.
- Učinak na imunološki sustav: ovo voće jača imunološki sustav i djeluje protuupalno
- Učinak detoksikacije: Prisutnost vitamina C i kalija u pulpi ima učinak pročišćavanja i detoksikacije.

Za kraj, kako biste se rashladili i hidratizirali tijekom ovih vrućih ljetnih dana, nudimo vam tri ukusna recepta koji uključuju dinje i lubenice!
Sastojci
- 300 g lubenice
- 300 g dinje
- 100 g grožđa
- 4 šljive
- 2 breskve
- pola jabuke
- limun
- menta (za ukras)
Broj porcija: za 4 osobe
Priprema: Nasjeckajte i izmiksajte lubenicu i dinju. Zatim nasjeckajte i izblendajte breskve, šljive, jabuku i grožđe. Svo izmiksano voće sipati u zdjelu, pa dodati sok od limuna. Na kraju, kao ukras, lubenicu i dinju narežite na kockice i stavite u čaše pa ih napunite sokom. Poslužite ukrašeno listićima mente.

Sastojci
- 500 g lubenice
- 300 g dinje
- 2 banane
- 2 breskve
- grozd bijelog grožđa
- šalica jagoda
- šalica kupina
- 6 crnih smokava
- Šalica malina
- Šećer/med
- limun
Broj porcija: za 6 osoba
Priprema: Za recept za kolovošku voćnu salatu lubenicu narežite na okruglice, dinju na kockice, breskve na ploške, banane na ploške; sve rasporedite u veliku zdjelu i dodajte prethodno nasjeckane jagode, kupine i grožđe. Smokve ogulite i pomiješajte s malinama, 2 žlice šećera i žlicom soka od limuna. Kao zamjenu za šećer možete dodati med.
Šerbet sa želeom i voćem

Sastojci
- 400 g lubenice
- 300 g dinje
- 250 g kupina
- 165 g šećera
- 100 g jagoda
- 100 g borovnica
- 50 g ribiza
- želatina
- dva grejpa
- dvije šljive
- zelena jabuka
- breskva
Priprema: Namočite želatinu u šerpi s vodom i ostavite na laganoj vatri. Ogulite, izrežite i iscijedite dva grejpa. U malom loncu zakuhajte sok od grejpa s oguljenom korom od grejpa, 40 g šećera i 50 g vode.
Skinite želatinu s vatre, pomiješajte sa sokom i sve rasporedite u nekoliko silikonskih kalupa, poput onih za izradu leda. Stavite kalup u hladnjak na 30-40 minuta, dok se smjesa ne stvrdne i poprimi konzistenciju želea. Kupine izmiksajte sa 125 g šećera, dodajte 100 g vode i nastavite da pravite frape, pa sve mikserom mutite dok ne dobijete gustinu šerbeta.
Jabuke, breskve, šljive, lubenicu i dinju ogulite i narežite na sitne komadiće, posložite na tanjur, zatim dopunite borovnicama, ribizlima i jagodama te poslužite uz sorbet od kupina.
PREPORUKA
- Kako započeti dan da bude uspješan i sretan?
- 5 Savjeta za poboljšati pamćenje
- Zarada od hobija
- Pet savjeta za miran san
- Razvoj govora kod djece
- Kako zaraditi od kuće online