Masaža – povijest i dobrobiti

- Advertisement -

Masaža i njezine dobrobiti poznate su od davnina.

Ovaj jednostavan način liječenja i opuštanja prakticirali su između ostalih i stari Grci neposredno prije gimnastičkih vježbi. Masažu su u terapeutske svrhe primjenjivali i Kinezi, još 6000 godina prije Krista. Za njezine dobrobiti znali su Japanci, Asirci, Perzijanci, Egipćani, stari Grci i Rimljani. Hipokrat, otac medicine rođen u Grčkoj, govorio je o blagodatima masaže u liječenju, ali i u prevenciji raznih bolesti. U srednjem vijeku na masažu se nije gledalo zbog kršćanskih učenja koja niječu tjelesne užitke.

Šveđanin Per Henrik Ling smatra se začetnikom moderne masaže i kineziterapije. Živio je u 19. stoljeću i prvenstveno se bavio podučavanjem mačevanja. Godine 1813. osnovao je Kraljevski središnji gimnastički institut za obuku instruktora gimnastike. Odatle se ova znanost proširila u mnoge europske zemlje.

Danas je švedska masaža najpopularnija u Europi, pa tako i kod nas. Doktor Tetzger zaslužan je za razvoj masaže u zapadnoj Europi, posebice u Njemačkoj, jer ju je postavio na znanstvene temelje.

Podrijetlo pojma “masaža”

Prvi put pojavio u francuskoj književnosti, a prvi ga je upotrijebio Lapage. latinska riječ Masakr znači mijesiti, a arapski izraz mas znači pritiskati. Stoga se smatra da dolazi iz navedenih jezika.

Vrste masaže

Cijelo tijelo se podvrgava općoj masaži. S druge strane često djeluje na određeni dio tijela koji nazivamo lokalna masaža. Prema namjeni se može podijeliti na medicinsku (terapeutsku), sportsku i higijensku masažu.

Medicinsko – terapeutska masaža

Ovom vrstom masaže liječe se reumatska i posttraumatska stanja poput ozljeda mekih tkiva. Također, djeluje na neurološke bolesti. Pomaže kod brojnih ozljeda i često se kombinira s drugim metodama fizikalne terapije.

  Važnost dječje igre od rođenja do polaska u školu
masaža
Masaža - povijest i dobrobiti

Terapeutska masaža pomaže kod poremećaja funkcije zglobova. Kada se pojavi ova bolest, pacijent će osjećati bolove u zglobovima nakon dužeg hodanja ili stajanja. Tada je potrebno primijeniti terapiju u vidu antireumatika i analgetika. Za ova stanja korisna je ultrazvuk, podvodna i ručna (ručna) masaža.

Degenerativna bolest kralježnice (disus hernija) u obliku lumbalnog ili cervikalnog sindroma također je jedna od najčešćih reumatskih bolesti. Tijekom liječenja, osim lijekova, određenih medicinskih pomagala, a rjeđe kirurškog zahvata, koristi se fizikalna terapija. To uključuje termoterapiju koja može ublažiti bol i smanjiti napetost mišića, hidroterapiju koja je često uspješnija, a korisna je i podvodna masaža.

Najpopularnije su: tajlandska, akupresurna, kineska, shiatsu, limfna, anticelulitna ili kalifornijska, ajurvedska i refleksologija. Ovdje će biti riječi o nekima od spomenutih.

Tajlandska masaža

Tajlandska masaža potječe iz Indije, još prije 25 stoljeća. Razlikuje se od klasičnih masaža po tome što se izvodi na podu, a ne na stolu i može se izvoditi sa ili bez ulja. Njegove dobrobiti odnose se na energetske meridijane i akupresurne točke. Pomaže kod problema sa zglobovima, bolova u ramenu ili išijasa. Terapeuti vrše pritisak prstima, koljenima, stopalima ili laktovima. Opušta i odmara tijelo jer uključuje dobrobiti akupresure, joge i refleksologije.

masaža
Masaža i njezine dobrobiti poznate su od davnina

Također utječe na cirkulaciju i poboljšava opće stanje organizma. Također ublažava stres i česte glavobolje. Preporuča se vježbati 2 do 3 puta mjesečno. U prilog njegovoj učinkovitosti govori i činjenica da je priznata od strane međunarodne zdravstvene organizacije Europe kao prirodno ljekovito preventivno djelovanje.

Anticelulitna masaža

Poznato je da je uz masažu za uklanjanje celulita potrebno voditi računa o dovoljnom unosu tekućine, zdravoj hrani, kao i tjelesnoj aktivnosti. Kao tehnika, anticelulitna masaža pomaže u izbjegavanju zadržavanja tekućine, ali i u uklanjanju edema. Prakticiranjem se uklanjaju toksini i razne nečistoće, čime se postiže gubitak težine, povećava elastičnost kože, aktivira se regeneracija stanica, pojačava se prokrvljenost i poboljšava protok limfe.

  Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Ayurvedska masaža

U najopćenitijem smislu riječi, Ayurveda označava prirodni način liječenja i očuvanja zdravlja koji se smatra najstarijim na svijetu. Čovjek se promatra kao jedinstveni mikrokozmos, pa se vodi računa o njegovim individualnim potrebama, a za njega se radi upravo ono što će mu u budućnosti koristiti za zdravlje i skladan život. Ayurveda ima za cilj dovesti tijelo u ravnotežu, a kako bi se to postiglo kombiniraju se različite metode, uključujući panchakarmu, visesh, garshan, svedana, basti, shirobasti i druge.

Masaža održava mladenačko stanje kože te utječe na gustoću i elastičnost mišića. Također pomaže da energija slobodno teče kroz tijelo. Ayurveda je cijela znanost koja se temelji na poznavanju čakri, a svaka od njih ima važnu ulogu za funkcioniranje određenog dijela tijela.

Sportska masaža

Sportsku masažu dijelimo na pripremnu i opuštajuću. Pripremnu masažu treba izvesti petnaestak minuta prije vježbanja jer je njezin cilj pripremiti tijelo za fizički napor. Provodi se u kombinaciji s vježbama fizičkog zagrijavanja. Služi za ubrzavanje cirkulacije i smanjenje općeg tonusa mišića. Treba imati na umu da i potpuno pasivni mišići mogu biti napeti. Upravo to nazivamo tonusom mišića. Opuštajuća masaža se, pak, primjenjuje nakon tjelesne aktivnosti. Kombinira se s toplim kupkama i ima zadatak opustiti sportaša.

Cilj ove masaže je pripremiti sportaša za trening, povećati izdržljivost tijekom tjelesne aktivnosti, te otkloniti posljedice koje mogu nastati nakon pojačane izloženosti organizma naporima. Osim opće, postoji još specifičnija podjela sportske masaže na: masažu tijekom treninga, prethodnu masažu koja se izvodi prije samog natjecanja, masažu oporavka nakon natjecanja za otklanjanje umora i disanje tkiva, kao i masažu za razvoj tjelesnih kvaliteta.

Higijenska masaža

Dio higijenske, svakako kozmetičke masaže. Preporuča se nanošenje 2 do 3 puta tjedno uz ostale higijenske mjere. Cilj mu je poboljšati opće tjelesne funkcije. Masaža lica poboljšava tonus mišića i kožu kako bi se zadržao njezin mladenački izgled. Koristi se najčešće kod prvih znakova starenja kože, kada je potrebno ukloniti negativne posljedice stresa ili umora.

  „Zločin i kazna“ – vrsta romana i elementi modernizma i realizma
masaža - povijest i dobrobiti
Masaža i njezine dobrobiti poznate su od davnina

Dobrobiti masaže su višestruke. Dovodi duh i tijelo u sklad, djeluje na opće stanje organizma te ublažava stres, napetost i bol. Masaža je usavršena prije mnogo tisuća godina, pa se suvremeni čovjek, ovisno o svojim potrebama i željama, može odlučiti za neku od brojnih tehnika ove drevne pomoćne djelatnosti.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Ne volite gledati dosadne serije s predvidljivim završecima? I vjerojatno mislite da ste gledali sve dobre serije, ali...

Online serije sa prevodom besplatno

Gdje gledati online serije sa prevodom besplatno? Postoje mnogi servisi koje koriste oni kojima je teško odvojiti kune...

„Zločin i kazna“ – vrsta romana i elementi modernizma i realizma

Jedan od najpoznatijih romana FM Dostojevskog Zločin i kazna, s razlogom se do danas zadržala u školskim udžbenicima. Iako...

Tinejdžerska serija: 3 prijedloga kojima ni stariji ne mogu odoljeti

Serije su oduvijek bile izvrstan način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Tinejdžerska serija može vam ubiti dosadu posebno vikendom. Međutim,...

Doček Nove godine 2023

Doček Nove godine 2023 u beogradskim splavovima je odličan izbor za vrhunski provod Doček Nove godine je praznik o...

Marvel Comics – svijet najpoznatijih stripova i filmskih junaka

Marvel Comics je svijet najpoznatijih stripova i filmskih junaka. Ako ste ljubitelj znanstvene fantastike, filmova s ​​američkog govornog područja...

Ime ruže – likovi u romanu Umberta Eca

Roman Ime ruže (Il nome della rosa) objavljena je 1980. godine. Umberto Eco (1932.-2016.) bio je talijanski teoretičar književnosti, pisac, filozof,...

Ukrašavanje kožne galanterije

Ukrašavanje kožne galanterije je tema našeg današtnjeg teksta. Ako ste ljubitelj kože i kožne galanterije ili ste samo ljubitelj...