back to top

Molba za posao, poznato i kao motivacijsko pismo ili prateće pismo, ključna je komponenta vaše prijave za posao.

Dok vaš životopis sažima vaše profesionalno iskustvo i kvalifikacije, molba za prijavu omogućuje vam personalizaciju vaše prijave, isticanje ključnih postignuća te izražavanje entuzijazma za posao.

Izrada dobro napisanog pisma za prijavu može znatno povećati vaše šanse za dobivanje poziva na intervju i konačno osigurati posao.

U ovom vodiču, pružit ćemo vam korak-po-korak pristup pisanju impresivnog pisma za prijavu, uz šprancu (predložak) i primjer za referencu, kako bi što lakše shvatili koji je princip pisanja.

Molba za posao
Kako se piše molba za posao?

Što je molba za posao?

Prije nego što se upustimo u same detalje pisanja molbe za posao, važno je razumjeti njegovu svrhu, a dobro je pročitati i naš drugi članak na temu kako pronaći posao. Za razliku od životopisa koji pruža sažeti pregled vašeg radnog iskustva i vještina, pismo za prijavu pruža priliku da dublje istražite svoje kvalifikacije, motivaciju te prikladnost za ulogu.

Omogućuje vam uspostavljanje osobne veze s menadžerom za zapošljavanje i prikazuje vašu osobnost, te entuzijazam za posao i tvrtku. Može se reći kako životopis neće vrijediti puno ako molba za posao nije dobro napisana. Pratite dobro sve korake i slijedite primjer molbe za posao koji vam dostavljamo.

I ne brinite, u početku će ovaj proces biti nešto teži. No, što više molbi napišete, te što više puta budete pozivani na razgovore za posao, sve više ćete shvaćati princip rada. Biti će bolji. Biti ćete uspješniji. Stoga, ako vam neka molba ne prođe, neka vam to bude motiv da iduću molbu napišete još bolje.

Vodič za pisanje molbe za posao

Naš vodič ima čak sedam točaka koje morate uključiti u pisanje molbe za posao. Primjer molbe za posao na kraju članka ne može vam služiti kao nešto što ćete moći iskoristiti „od a do ž“, već samo kao referenca što sve trebate uključiti u istraživanje i sadržaj svoje prijave. Pa krenimo.

1.      Istražite tvrtku i oglas za posao

Odmah na startu počnite temeljito istraživanje tvrtke i specifičnosti radnog mjesta na koje se prijavljujete. Dobijte što bolji uvid u vrijednosti tvrtke, kulturu, nedavna postignuća i položaj u industriji. Prilagodite svoje pismo za prijavu kako biste odrazili svoje razumijevanje potreba tvrtke i posla.

Vjerujte, svaka osoba s iskustvom zapošljavanja koja će čitati vašu prijavu znati će jeste li se oko toga potrudili. U konačnici, ako kroz istraživanje uvidite da to nije prava tvrtka ili radno mjesto za vas, skratit ćete si vrijeme pisanja i eventualnog odlaska na razgovor za posao.

Molba za posao
Molba za posao

2.      Koristite profesionalni format

Vaša molba za posao treba slijediti profesionalni format i uključivati vaše ime, kontakt informacije, datum i informacije o tvrtki kojoj se obraćate. Počnite s profesionalnim pozdravom, poput “Poštovani/a [ime]”, i obraćajte se menadžeru za zapošljavanje po imenu, ako je to moguće.

Ako temeljito istraživanje ne otkrije ime menadžera, možete koristiti “Poštovani/a menadžerice/menadžeru odjela za zapošljavanje”, no ako u oglasu nije navedena osoba kojoj se obraćate, a vi ste ipak našli ime osobe kojoj se javljate, ostavit ćete puno bolji prvi dojam.

3.      Obavezno navedite poziciju na koju se prijavljujete

Svoju molbu za posao započnite jasnom izjavom o poziciji na koju se prijavljujete. Tvrtka kojoj se javljate možda ima više otvorenih natječaja, te zapošljavaju na različita radna mjesta, tako ćete im olakšati i pokazati poštovanje za njihovo vrijeme.

Štoviše, možda ta tvrtka ima više osoba koji obrađuju sve zaprimljene prijave, a često se dogodi kada nije navedeno radno mjesto da takve prijave odmah u startu ignoriraju. Da, imaju previše prijava, pa se posvete onima koji su dostavili sve bitne informacije. Bilo bi šteta zbog takvog propusta odmah ispasti iz konkurencije, zar ne?

Spomenuti možete i ime tvrtke, jer možda tvrtka radi u sklopu grupacije koja ima više kompanija pod svojih krovom. Možete specificirati i gdje ste vidjeli oglas za posao, a ako vas je netko preporučio, svakako uključite njegovo ime i poziciju.

4.      Objasnite zašto ste najbolji izbor za posao

U jednoj ili dvije snažne i jasne rečenice objasnite zašto ste baš vi najbolji izbor za tu otvorenu poziciju. Pružite jasne detalje o svojem iskustvu, vještinama, obrazovanju ili certifikatima. No pazite da u tome ne pretjerate.

Svi znamo da nitko nije sanjao da bude zaštitar, radi u skladištu, na blagajni, ali i u odjelu prodaje, pa takve rečenice nemojte koristiti. Želja za dokazivanjem i napredovanjem je svakako dobra osobina, te je nekad preporučljivo naznačiti da se vidite na nekoj od viših pozicija. Ovi savjeti su tu čisto radi primjera, a što ćete konkretno napisati u molbi za posao ovisi o poziciji i referencama koje imate. 

Molba za posao

5.      Sažmite svoje kvalifikacije

U svoju molbu za posao uvrstite samo ključne kvalifikacije i prijašnje iskustvo koje vas čine dobrom osobom za navedeni posao. Pružite kratki sažetak svog iskustva koji ističe najvažnije točke iz vašeg životopisa. Uz molbu ste već dostavili svoj životopis, koji će svaki od njih pročitati, stoga nema potrebe da dva puta dostavljate iste informacije.

6.      Spomenite zašto želite taj posao

Molba za posao morala bi sadržavati i vašu osobnu izjavu o tome zašto želite tu poziciju. Već ste objasnili zašto bi tvrtka trebala odabrati vas. Ova sekcija detaljira zašto ste odabrali baš tu tvrtku i što vas najviše veseli u toj prilici za posao. Opet, oprez, ne pretjerujte u svojim izjavama.

7.      Uključite profesionalni završetak

Zahvalite čitatelju što je pročitao vašu molbu za posao do samog kraja. Spomenite vaš životopis i sve druge priložene dokumente, te ponudite dodatne informacije po potrebi. Spomenite da s nestrpljenjem očekujete sljedeće korake u procesu zapošljavanja i završite s “S poštovanjem”.

Molba za posao – špranca

Vaša molba za posao mora u samom zaglavlju sadržavati osnovne informacije, kao što su:

 • [Ime i prezime]
 • [Adresa]
 • [Datum]
 • [Ime menadžera za zapošljavanje]
 • [Naslov menadžera za zapošljavanje]
 • [Naziv tvrtke]
 • [Adresa tvrtke]

Špranca teksta trebala bi izgledati ovako, po odlomcima:

 • Poštovani/a [ime menadžera za zapošljavanje],
 • Obraćam Vam se kako bih izrazio svoj interes za poziciju [naziv posla] u tvrtki [naziv tvrtke]. [Objasnite kako ste saznali za posao i navedite kontakt ako vas je netko preporučio unutar tvrtke.] Vjerujem da moje [vještine i kvalifikacije] čine idealnim kandidatom za ovaj posao.
 • [Drugi odlomak koristite kako biste detaljnije opisali kako biste doprinijeli tvrtki. Spomenite specifične projekte ili kampanje ako je moguće.]
 • [U trećem odlomku sažmite svoje ključne kvalifikacije. Proširite se o svojim najvažnijim postignućima i uključite detalje koje niste mogli pružiti u konciznom formatu životopisa.]
 • [U četvrtom odlomku kratko objasnite zašto želite raditi za tu tvrtku. Spomenite dodatne dokumente priložene uz pismo, te izrazite svoje uzbuđenje zbog daljnjih koraka u procesu zapošljavanja.]
 • S poštovanjem,
 • [Ime i prezime]
Molba za posao

Konkretan primjer – molba za posao

 • Ivana Horvat
 • Ulica 123
 • 10000 Zagreb
 • 5. lipnja 2024.
 • Marko Kovačević
 • Voditelj ljudskih resursa
 • TechExample d.o.o.
 • Industrijska cesta 10
 • 10000 Zagreb

Poštovani gospodine Kovačević,

Obraćam Vam se kako bih izrazila svoj interes za poziciju softverskog inženjera u tvrtki TechExample. Ovaj posao sam pronašla na vašoj web stranici, a dodatno me motivirao pozitivan glas koji vaša tvrtka ima u IT zajednici. Vjerujem da moje vještine i kvalifikacije čine idealnim kandidatom za ovu poziciju.

Kao magistra računalnih znanosti s petogodišnjim iskustvom u razvoju softvera, specijalizirala sam se za razvoj i održavanje složenih aplikacija. U prethodnom radnom iskustvu u tvrtki SoftExampleCo, vodila sam tim od pet programera na projektu razvoja aplikacije koja je povećala efikasnost poslovanja našeg klijenta za 30%. Uz tehničke vještine, ističem se u komunikaciji i timskom radu, što mi omogućuje učinkovito surađivanje s kolegama i klijentima.

Moje ključne kvalifikacije uključuju napredno znanje programskih jezika Java, Python i C++, iskustvo u radu s bazama podataka kao što su MySQL i PostgreSQL, te poznavanje alata za kontrolu verzija kao što je Git. Također sam certificirana Scrum Master, što mi omogućuje učinkovito vođenje agilnih timova i projekata.

Posebno me veseli prilika za rad u TechExample jer cijenim vaš inovativni pristup rješavanju tehnoloških izazova i fokus na kontinuirano obrazovanje zaposlenika. Vaši nedavni projekti, kao što je razvoj pametnih rješenja za industrijsku automatizaciju, posebno su me impresionirali. Uvjerenja sam da bih svojim znanjem i iskustvom mogla doprinijeti daljnjem uspjehu vaše tvrtke.

U prilogu šaljem svoj životopis i preporuke te stojim na raspolaganju za dodatne informacije. S nestrpljenjem očekujem priliku za razgovor kako bismo detaljnije razgovarali o mogućnostima suradnje.

S poštovanjem,

Ivana Horvat

Zaključak – zašto je važna molba za posao?

Molba za posao vrlo je bitna i u dosta slučajeva presudna kod odabira kandidata za razgovor za posao. Kroz nju ističete svoje najbitnije vještine i iskustva s prijašnjih radnih mjesta.

Molba za posao također ističe vaše komunikacijske vještine, te sve bitne razloge zbog kojih bi vas netko trebao zaposliti. Sve ove stvari imajte na umu kada pišete svoje motivacijsko pismo jer možda vam baš ono omogući da radite posao koji želite i volite. Sretno u zaposlenju.

Preporuka za još korisnih članaka:

Halid Bešlić posjetio Enisa Bešlagića u izazovu „U Bingu sam 24/7“

Halid otkrio ko mu najviše nedostaje Enisa Bešlagića u njegovom novom domu u Bingo City Centar Sarajevo, posjetio je...

Oglas za posao u Pivnici ‘kod Crnog mačka’

Pivnica ‘kod Crnog mačka’ raspisala je oglas za posao na mjesto kuhar/kuharica sa stalnim radnim odnosomNude stimulativnu plaću,...

Kako uspješno brendirati svoju trgovinu?

U nastavku članka saznajte kako uspješno brendirati svoju trgovinu. Svakodnevno smo izloženi velikoj količini informacija, bljeskalica, reklama, jumbo plakata...

Sve za toplinu doma u Bingo trgovinama

Pronađite u Bingo trgovinama sve za toplinu domaMoguće je uživati i u hladnim i kišovitim danima, naročito ukoliko...

Partner MKF novčano nagradio eko obrtnike

Primjeri dobrih praksi kao inspiracija drugima Odgovorna upotreba prirodnih resursa, odnosno sirovina i energije, danas je već postala princip...

Bingo City Centar Tuzla obilježio šesti rođendan

Izvlačenje dobitnika nagradne igre i nastup Nataše Bekvalac obilježili su rođendansko slavlje Bingo City Centar Tuzla proslavio je šesti...

Novi proizvod Intesa Sanpaolo Banke kreiran za zaposlene mame – Mamma@work

Povodom obilježavanja 25. novembra/studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Grupa Intesa Sanpaolo odlučila je pokrenuti...

Budi brz, ali ne žuri

Siguran i zajamčen uspjeh krije se u jednostavnosti, kako navode pisci u knjizi "Budi brz, ali ne žuri". U...