Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

Ako uzgajate suncokret i trebate dodatne informacije o pripremi tla za sjetvu, ovo je tekst za vas. Za visok i stabilan prinos kukuruza, uz ostale agrotehničke mjere i pravilan odabir hibrida, potrebno je primijeniti takav sustav obrade tla koji osigurava stvaranje povoljnih uvjeta za pravilan i uspješan razvoj korijenskog sustava.

Saznajte što je predsjetvena priprema tla, zašto je priprema važna za povećanje uroda suncokreta, kako se priprema i koje strojeve koristiti.

Zašto je važna preliminarna priprema tla?

Ovisno o tipu tla, predsjetvenu pripremu treba obaviti 7 do 10 dana prije sjetve. U tom razdoblju sjetveni sloj se slegne. Najbolje vrijeme za predsjetvenu pripremu je proljeće, kada se površina tla osuši (ako je osnovna obrada obavljena u jesen).

Ako se priprema obavi neposredno nakon zimskog oranja, a prije mraza, vlaga će se bolje sačuvati u tlu. Tlo ispod obrađenog sloja, pod utjecajem mraza, bit će manje zbijeno. Na taj način će sjemenke lakše prodrijeti kroz vlagu. Adekvatna predsjetvena priprema tla treba osigurati pogodne agrotehničke uvjete za bolje klijanje sjemena i kasniji razvoj biljaka, a to je rahli površinski sloj koji će prekriti sjeme i optimalno zbijena posteljica na koju će se sjeme staviti.

Tvrda podloga i mekani pokrivač idealno je okruženje koje će osigurati optimalan prinos vaših usjeva. Rahli sloj smanjuje otpor klica tijekom nicanja, a donji osigurava dobar kontakt sjemena s česticama tla. Predsjetvena priprema utječe na kvalitetu, brzinu sjetve i ujednačenu dubinu sjetve.

Zemljište se obrađuje uz prethodnu pripremu koja predstavlja:

  • uklanjanje neravnina nastalih nakon osnovne obrade,
  • stvaranje povoljne strukture obradivog sloja tla
  • miješanje površinskog sloja za brže zagrijavanje tla.

Priprema tla za sjetvu suncokreta

Suncokret najbolje rezultate daje na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele i neutralne reakcije. Kao predusjev ne treba sijati sve one koji imaju zajedničke bolesti i štetnike sa suncokretom, a najbolji predusjev su strna žita (pšenica), a dobar je predusjev za pšenicu i kukuruz.

Nakon ranih predusjeva (pšenica), odmah nakon žetve, tlo se ore na dubinu od 10 cm, au prvoj polovici kolovoza ore se na dubinu od 20 cm. Nakon svakog oranja dobro je površinu poravnati. Duboko oranje (dubine do 40 cm) obavlja se krajem rujna ili početkom listopada, zatim se tlo ravna, drlja i prije sjetve propušta kroz stroj za predsjetvenu pripremu. Nakon kasnih pretkultura provodi se duboko jesensko oranje.

Suncokretu treba osigurati dovoljno dušika. Veća važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer suncokret jako dobro koristi kalij iz tla. Fosfor je važan za stvaranje generativnih organa, cvatnju i oplodnju. Količine hraniva ovise o plodnosti tla i planiranom usjevu. Na srednje plodnim tlima treba osigurati oko 100 kg/ha dušika, 120 kg/ha fosfora i oko 140 kg/ha kalija.

Na lošijim tlima treba povećati količine, a na plodnijim smanjiti. Polovica fosfornih i kalijevih gnojiva i oko 1/5 dušičnih gnojiva unosi se pri dubokom jesenskom oranju, a ostatak pri pripremi tla prije sjetve.

Sjetvu treba započeti kada se sjemenski sloj zagrije na oko 8 °C, a to je početkom travnja. Sije se sijačicama na međuredni razmak 70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Suncokret se sije u završnom sklopu (bez prorjeđivanja) i to na dubinu od oko 5 cm (8 cm je donja granica za sjetvu). Količina sjemena ovisi o njegovoj klijavosti i čistoći, masi 1.000 zrna i gustoći sklopa, a najčešće je potrebno 4-6 kg/ha.

Strojevi za predsjetvenu pripremu tla

Kao što smo već naveli, za predsjetvenu pripremu tla treba odabrati strojeve s najmanjim brojem prolaza. Najbolji strojevi za ovaj posao su sijačice i klijalice (složene sijačice).

Setvospremač je priključni stroj za traktore, jednostavne i robusne konstrukcije. Kako bi dali najbolje moguće rezultate, najkvalitetniji set-top box uređaji imaju dodatne funkcije. Konstrukcije okvira nisu kruto pričvršćene na temeljnu gredu stroja, već se slobodno kreću oko vodoravne šipke, što mu omogućuje prevladavanje neravnina na terenu. Moguće je jednostavno podesiti visinu okvirne konstrukcije, a na taj način se prilagođava radna dubina žetelice.

I što je također bitno, kod modela kombajna s dodatnim radnim krilima moguće je hidrauličko spuštanje i podizanje krila, tako da ga vrlo jednostavno sklapate i rasklapate bez dodatnog alata i velike snage.

Germinator je složena sijačica koja kompletnu operaciju pripreme površinskog sloja tla za sjetvu obavlja u jednom prolazu. Vrlo je koristan ali i ekonomičan alat, s njim ćete uštedjeti puno vremena i goriva, a na taj način se izbjegava nepotrebno gaženje tla. Sastoji se od okvirne konstrukcije, letve za izravnavanje koja se nalazi u prednjem dijelu, radnih tijela (S opruge) a ako je veći model ima dva ili više krila.

Ponuda uređaja za pripremu i klijanje sjemena

Ukoliko već sada želite kupiti sadilicu ili klijalicu, naš prijedlog je da pogledate strojeve tvrtke “Huđik”, koja je jedna od vodećih tvrtki na domaćem tržištu kada su u pitanju priključni strojevi.

Na stranicama tvrtke Hudjik pogledajte popis prodajnih mjesta na kojima možete uživo razgledati strojeve i razgovarati sa stručnim osobljem, a ukoliko niste u mogućnosti posjetiti neko od prodajnih mjesta, možete ih nazvati telefonom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Ako smatrate da sadržaj objavljen na našem krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslati na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i naš porta nema obavezu postupiti po istim.

Možda vas zanima

Kako odabrati odgovarajuće posude i žardinjere za biljke?

Bez obzira uzgajate li ih u zatvorenom prostoru ili vani, biljke u saksiji dodaju privlačnost vašem životnom...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Boje

Što boje govore o Vama i kako utječu na Vaš život? Saznajte nevjerovatne činjenice koje otkrivaju mnogo o...

Kako razlikovati uzročne od posljedičnih rečenica

U nastavnoj praksi uzročna i posljedično rečenice najviše zbunjuju učenike. Obično ih miješaju ili te dvije...

Test iz povijesti – Kako se pripremiti u nekoliko koraka?

U školi povijest nekima zadaje mnogo muke, dok se drugi s njom lako nose. Tekst je...

Kišobran

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran. Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni,...

Arheološka nalazišta

Grčka je svjetski poznata po svojoj prekrasnoj obali i prekrasnim plažama, po svojim otocima, mediteranskoj klimi i velikom...

Čitanje knjiga

Danas mnogi mladi ljudi, nažalost, misle da je čitanje knjiga hobi introvertiranih, slabih i asocijalnih ljudi. No, u velikoj...