Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

Saznajte koji su najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta.

Ako uzgajate suncokret i trebate dodatne informacije o pripremi tla za sjetvu, ovo je tekst za vas. Za visok i stabilan prinos kukuruza, uz ostale agrotehničke mjere i pravilan odabir hibrida, potrebno je primijeniti takav sustav obrade tla koji osigurava stvaranje povoljnih uvjeta za pravilan i uspješan razvoj korijenskog sustava.

Saznajte što je predsjetvena priprema tla, zašto je priprema važna za povećanje uroda suncokreta, kako se priprema i koje strojeve koristiti.

Zašto je važna preliminarna priprema tla?

Ovisno o tipu tla, predsjetvenu pripremu treba obaviti 7 do 10 dana prije sjetve. U tom razdoblju sjetveni sloj se slegne. Najbolje vrijeme za predsjetvenu pripremu je proljeće, kada se površina tla osuši (ako je osnovna obrada obavljena u jesen).

najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta
Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

Ako se priprema obavi neposredno nakon zimskog oranja, a prije mraza, vlaga će se bolje sačuvati u tlu. Tlo ispod obrađenog sloja, pod utjecajem mraza, bit će manje zbijeno. Na taj način će sjemenke lakše prodrijeti kroz vlagu. Adekvatna predsjetvena priprema tla treba osigurati pogodne agrotehničke uvjete za bolje klijanje sjemena i kasniji razvoj biljaka, a to je rahli površinski sloj koji će prekriti sjeme i optimalno zbijena posteljica na koju će se sjeme staviti.

Tvrda podloga i mekani pokrivač idealno je okruženje koje će osigurati optimalan prinos vaših usjeva. Rahli sloj smanjuje otpor klica tijekom nicanja, a donji osigurava dobar kontakt sjemena s česticama tla. Predsjetvena priprema utječe na kvalitetu, brzinu sjetve i ujednačenu dubinu sjetve.

Zemljište se obrađuje uz prethodnu pripremu koja predstavlja:

  • uklanjanje neravnina nastalih nakon osnovne obrade,
  • stvaranje povoljne strukture obradivog sloja tla
  • miješanje površinskog sloja za brže zagrijavanje tla.

Priprema tla za sjetvu suncokreta

Suncokret najbolje rezultate daje na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele i neutralne reakcije. Kao predusjev ne treba sijati sve one koji imaju zajedničke bolesti i štetnike sa suncokretom, a najbolji predusjev su strna žita (pšenica), a dobar je predusjev za pšenicu i kukuruz.

Nakon ranih predusjeva (pšenica), odmah nakon žetve, tlo se ore na dubinu od 10 cm, au prvoj polovici kolovoza ore se na dubinu od 20 cm. Nakon svakog oranja dobro je površinu poravnati. Duboko oranje (dubine do 40 cm) obavlja se krajem rujna ili početkom listopada, zatim se tlo ravna, drlja i prije sjetve propušta kroz stroj za predsjetvenu pripremu. Nakon kasnih pretkultura provodi se duboko jesensko oranje.

Suncokretu treba osigurati dovoljno dušika. Veća važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer suncokret jako dobro koristi kalij iz tla. Fosfor je važan za stvaranje generativnih organa, cvatnju i oplodnju. Količine hraniva ovise o plodnosti tla i planiranom usjevu. Na srednje plodnim tlima treba osigurati oko 100 kg/ha dušika, 120 kg/ha fosfora i oko 140 kg/ha kalija.

Na lošijim tlima treba povećati količine, a na plodnijim smanjiti. Polovica fosfornih i kalijevih gnojiva i oko 1/5 dušičnih gnojiva unosi se pri dubokom jesenskom oranju, a ostatak pri pripremi tla prije sjetve.

Sjetvu treba započeti kada se sjemenski sloj zagrije na oko 8 °C, a to je početkom travnja. Sije se sijačicama na međuredni razmak 70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Suncokret se sije u završnom sklopu (bez prorjeđivanja) i to na dubinu od oko 5 cm (8 cm je donja granica za sjetvu). Količina sjemena ovisi o njegovoj klijavosti i čistoći, masi 1.000 zrna i gustoći sklopa, a najčešće je potrebno 4-6 kg/ha.

Strojevi za predsjetvenu pripremu tla

Kao što smo već naveli, za predsjetvenu pripremu tla treba odabrati strojeve s najmanjim brojem prolaza. Najbolji strojevi za ovaj posao su sijačice i klijalice (složene sijačice). – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

Setvospremač je priključni stroj za traktore, jednostavne i robusne konstrukcije. Kako bi dali najbolje moguće rezultate, najkvalitetniji set-top box uređaji imaju dodatne funkcije.

Konstrukcije okvira nisu kruto pričvršćene na temeljnu gredu stroja, već se slobodno kreću oko vodoravne šipke, što mu omogućuje prevladavanje neravnina na terenu. Moguće je jednostavno podesiti visinu okvirne konstrukcije, a na taj način se prilagođava radna dubina žetelice. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta
Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

I što je također bitno, kod modela kombajna s dodatnim radnim krilima moguće je hidrauličko spuštanje i podizanje krila, tako da ga vrlo jednostavno sklapate i rasklapate bez dodatnog alata i velike snage. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

Germinator je složena sijačica koja kompletnu operaciju pripreme površinskog sloja tla za sjetvu obavlja u jednom prolazu. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

Vrlo je koristan ali i ekonomičan alat, s njim ćete uštedjeti puno vremena i goriva, a na taj način se izbjegava nepotrebno gaženje tla. Sastoji se od okvirne konstrukcije, letve za izravnavanje koja se nalazi u prednjem dijelu, radnih tijela (S opruge) a ako je veći model ima dva ili više krila. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

Ponuda uređaja za pripremu i klijanje sjemena

Ukoliko već sada želite kupiti sadilicu ili klijalicu, naš prijedlog je da pogledate strojeve tvrtke “Huđik”, koja je jedna od vodećih tvrtki na domaćem tržištu kada su u pitanju priključni strojevi. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

Na stranicama tvrtke Hudjik pogledajte popis prodajnih mjesta na kojima možete uživo razgledati strojeve i razgovarati sa stručnim osobljem, a ukoliko niste u mogućnosti posjetiti neko od prodajnih mjesta, možete ih nazvati telefonom. – (Najbolji strojevi za pripremu tla)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Što je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe. Osmrtnica je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom...

Tehnička škola Daruvar dobila opremu za potrebe radioničkih vježbi

Tvrtka ProElektronika iz Zagreba potpisnik je hvale vrijedne donacije industrijske opreme za Tehničku školu Daruvar. Odlični poslovni rezultati...

Friedrich Nietzsche – izreke i citati

Friedrich Nietzsche njemački je filozof, pjesnik, skladatelj i klasični filolog. Ovo su njegove najbolje izreke i citati! "Najbolji način...

Sa mnom ili samnom – kako se pravilno piše?

Jedna od najčešćih pravopisnih grešaka je bilo da je napisano sa mnom ili samnom. Mnogi misle da je to problem...

Kako naučiti dijete da gleda na sat

U nastavku teksta pronaći ćete korisne savjete kako naučiti dijete da gleda na sat, na i zabavan jednostavan...

Uskrsna dekoracija – kako do savršenog svečanog interijera

Uskrsna dekoracija je veoma važan detalj u pripremi blagdana i treba obratiti posebnu pažnju Pripreme za najveći kršćanski blagdan...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Ljubavne izreke i citati

Ovo su najbolje ljubavne izreke i citati. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli...