Opraštanje i kako oprostiti i kad se čini nemogućim?

Opraštanje se u većini slučajeva čini nemogućim.

Oprost nije nešto što činite za drugu osobu. Radite to isključivo zbog sebe i za sebe. Bilo da vas je supružnik povrijedio, roditelj koji vas je iznevjerio kao dijete ili prijatelj koji je odao tajnu, svi se moramo suočiti s pitanjem treba li i kako oprostiti. Mnogi ljudi imaju poteškoća s riječju “oprost”. Zamišljaju da oprost uključuje reći “opraštam ti” i uključuje zagrljaj, blagoslov… Ali nije tako. Ako vam smeta riječ “oprost”, ne morate je koristiti. Prerada emocionalne traume i oslobađanje starih rana znači više od riječi.

Nakon što sve prođe i početni val teških emocija počne jenjavati, pred vama je novi izazov, oprostiti ili ne? Opraštanjem se oslobađate ljutnje, tuge i boli i dopuštate sebi da izliječite svoje emocije kao i svoje tijelo. Iako ovo može zvučati sjajno u teoriji, u praksi oprost ponekad može biti gotovo nemoguć. Ego je ponekad toliko jak da nam jednostavno ne dopušta sagledati situaciju iz drugog kuta. Naš tajni „glas ega“ govori nam da smo slabi ako opraštamo i da neopraštanjem kažnjavamo dotičnu osobu. Prava je istina da sami sebe kažnjavamo.

Što oprost nije?

Kako biste naučili opraštati, prvo morate naučiti što oprost nije. Većina nas ima barem neku zabludu o opraštanju. Evo nekih stvari koje ne znače nekome oprostiti:

 1. Oprost ne znači da opravdavate postupke druge osobe.
 2. Oprost ne znači da osobi morate reći da joj je oprošteno.
 3. Oprost ne znači da više ne biste trebali imati osjećaje prema tom događaju.
 4. Oprost ne znači da u vezi više nemate što raditi ili da je sada sve u redu.
 5. Oprost ne znači da trebate zaboraviti incident koji se ikada dogodio.
 6. Oprost ne znači da tu osobu morate nastaviti uključivati ​​u svoj život.
 7. Oprost nije nešto što činite drugoj osobi.

Opraštanjem prihvaćate postojanje onoga što se dogodilo i pronalazite način da živite u stanju razrješenja s tim. To može biti postupan proces i ne uključuje nužno osobu kojoj opraštate. Oprost nije nešto što činite za osobu koja vam je nanijela nepravdu. To je nešto što radite isključivo za sebe.

Zašto bi trebali opraštati?

Mnoga su istraživanja pokazala da je opraštanje dobro za vaše emocionalno i fizičko zdravlje.

Ljutnja, gorčina, mržnja su emocije koje snažno struje vašim tijelom i vašim mislima. Kada ne procesuirate i ne otpustite svoje emocije, one ostaju zarobljene u vama i mogu uzrokovati fizičke tegobe poput bolova u trbuhu i visokog krvnog tlaka te mogu pogoršati depresiju i tjeskobu. Kada oprostite, oslobađate tijelo i um.

opraštanje
Opraštanje se u većini slučajeva čini nemogućim

Dakle, ako je oprost nešto što činite za sebe i može vam pomoći da se izliječite, zašto je tako teško?

Postoji nekoliko razloga. Možda ste ispunjeni mislima o osveti, uživate u osjećaju nadmoći, ne znate kako riješiti situaciju, ovisni ste o naletu adrenalina bijesa, identificirate se kao “žrtva” ili se bojite da ćete se opraštanjem morati ponovno povezati ( ili izgubiti odnos) s drugom osobom. Ovi razlozi se mogu riješiti boljim upoznavanjem sebe, sa svojim mislima i osjećajima, kao i sa svojim granicama i potrebama.

Sada kada znate što opraštanje nije i zašto ga je tako teško učiniti, zapitajte se želite li oprostiti?

Opraštanje zahtijeva osjećaj velike želje i spremnosti da se oprosti. Ponekad nećete jer je povrijeđenost bila preduboka ili zato što je osoba bila previše nasilna i nepokajnička. Ne pokušavajte oprostiti nekome prije nego što prepoznate, u potpunosti osjetite, izrazite i otpustite svoju ljutnju i bol.

4 koraka do oprosta

Ako odlučite da ste voljni oprostiti, pronađite dobro mjesto i vrijeme da budete sami sa svojim mislima. Zatim pokušajte slijediti ova četiri koraka kako biste oprostili čak i kada se čini nemogućim.

 1. Razmislite o incidentu koji vas je razljutio. Prihvatite da se dogodilo. Prihvatite kako ste se zbog toga osjećali i kako ste na to reagirali. Kako biste oprostili, morate priznati stvarnost onoga što se dogodilo i kako je to utjecalo na vas.
 2. Postanite svjesni rasta koji ste doživjeli kao rezultat onoga što se dogodilo. Što vas je navelo da naučite o sebi ili svojim potrebama i granicama? Ne samo da ste preživjeli incident, vjerojatno ste naučili nešto iz njega i izašli jači.
 3. Sada razmislite o drugoj osobi. Bio je u krivu jer su sva ljudska bića grešna na ovaj ili onaj način. Djelovao je iz ograničenih uvjerenja i iskrivljenog okvira jer ponekad svi djelujemo iz svojih ograničenih uvjerenja i onoga što smo prihvatili kao činjenicu da nas vodi. Zapitajte se iz koje potrebe je ta osoba u tom trenutku tako reagirala i zašto je to učinila na tako jeziv način?
 4. Na kraju odlučite želite li drugoj osobi reći da ste joj oprostili ili ne. Ako odlučite da nećete izravno izraziti oprost, učinite to sami. Recite “Opraštam ti!” naglas, zatim dodajte onoliko objašnjenja koliko smatrate da je potrebno.

Rastanak stavlja konačni pečat na ono što vam se dogodilo. I dalje ćete se sjećati što se dogodilo, ali više nećete biti vezani za to. Radeći na svojim osjećajima naučit ćete što trebate učiniti kako biste ojačali svoje granice ili zadovoljili svoje potrebe i bolje se brinuli o sebi u budućnosti. Opraštanje drugoj osobi je prekrasan način da počastite sebe. Potvrđuje svemiru da zaslužujete biti sretni. Svemir će vam uvijek odgovoriti s velikim “DA” bez obzira što odlučili.

opraštanje
Opraštanje se u većini slučajeva čini nemogućim

Pa kako da to učinim?

Evo konkretnog prijedloga.

Jedna vrlo jednostavna vježba je vježba pisanja slova. Pronađite miran prostor, malo vremena, olovku i papir. Napišite pismo osobi koja vas je povrijedila. Zapišite svoje osjećaje, misli, iskustva i svoju ljutnju. Upamtite, ovo pismo je za vas. Nitko to više ne mora čitati.

Pokušajte sada napisati drugo slovo drugom rukom. Pisanje nedominantnom rukom (što znači lijevom rukom ako ste dešnjak) može vam pomoći nadjačati analitički dio vašeg mozga koji prosuđuje. Možda ćete uvidjeti da je vaše pisanje na ovaj način slobodnije.

Neka sve emocije teku kroz pero. Zamislite kako se sav vaš bijes i gorčina, ljutnja i tuga sele duboko iz vašeg tijela na papir. Čak i ako mislite da nikada ne možete oprostiti ili ne želite, vježba pisanja poput ove može vam pomoći da povratite kontrolu nad ometajućim i negativnim mislima.

Kada nas netko povrijedi, normalno je zadržati ljutnju i ljutnju i željeti osvetu. Ali kada zadržavamo svoju ljutnju jer mislimo da je opravdana, ne možemo se izliječiti ni psihički ni fizički. Osjećate li ili ne da oprost može biti dio vašeg procesa ozdravljenja, sam proces ozdravljenja je vitalan. Samo zadržite fokus na sebi. Usredotočite se na ono što možete učiniti da svoj život učinite boljim i cjelovitijim.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Četiri svrhe života

Saznajte sažetak knjige „Četiri svrhe života“ i saznajte stvari za koje do sada sigurno niste znali. U knjizi „Četiri...

Knjiga David i Golijat

Knjiga David i Golijat opisuje susret divova i sasvim običnih ljudi, gdje se pod nazivom div odnosi na...

Mejra Juzbašić Bajgorić: Žene i muškarci trebaju imati jednake uslove za napredovanje u karijeri

Mejra Juzbašić Bajgorić, regionalna direktorica Finance in Motion za Jugoistočnu Evropu, dio je programa Ženska Mentorska Mreža u...

Bingo City Centar Tuzla obilježio šesti rođendan

Izvlačenje dobitnika nagradne igre i nastup Nataše Bekvalac obilježili su rođendansko slavlje Bingo City Centar Tuzla proslavio je šesti...

Razlike među generacijama – znate li kojoj pripadate?

Pojmovi poput Tiha često se nalaze na raznim portalima generacija, baby boomers te generacija X, Y ili...

Nova kataloška akcija u Bingu

Kataloška akcija u Bingo marketima Zavirite u novi Bingov katalog i pronađite najdraže po sniženim cijenama! Akcijska ponuda traje od...

NOVI KATALOG CIJENA: U Bingu vikend traje četiri dana

Posjetite naše Bingo trgovine i iskoristite popuste od četvrtka do nedjelje, jer u Bingu vikend traje četiri dana Ponudu...

S rastom prometa od 20,16% dmBiH završio poslovnu godinu 2021/22.

Kompanija dm drogerie markt obilježila je još jednu, 16. po redu, uspješnu poslovnu godinu. Rezultati koji su predstavljeni...