back to top

Organizacija putovanja nije laka stvar, ali želite li sami organizirati svoje vrijeme na odmoru, evo savjeta.

Svi se radujemo danima godišnjeg odmora i planiramo kako ćemo ih provesti. Odmor je najčešće sinonim za putovanje. Ponekad putujemo preko agencije, a ponekad organiziramo putovanje u vlastitoj režiji.

Zahvaljujući suvremenim tehnologijama, prvenstveno pametnim telefonima i dostupnosti interneta, strah od samostalnog putovanja trebao bi biti potpuno eliminiran.

organizacija putovanja

Organizacija putovanja počinje odabirom destinacije

Biramo li mi destinaciju za odmor ili ona bira nas? Postoje putnici koji točno znaju gdje žele provesti odmor, takoreći na koordinati. Treći pak razmatraju 2-3 opcije, dok se treći vode samo proračunom i išli bi bilo gdje.

U tom slučaju odredište bira putnika. Super je imati definiran budžet, ali unutar tog budžeta možete pronaći 2-3 destinacije sa svoje liste želja. Nakon što ste suzili popis, proguglajte mjesto gdje ćete provesti godišnji odmor.

Najvažnije je znati što u tom mjestu možete posjetiti

kakav je izbor kafića i restorana, kakve su cijene, možete li ići u shopping, kakve su plaže, kako funkcionira lokalni prijevoz, možete li rent a car ili bicikl, koji postoje svi muzeji, gdje možete ići na izlet.

Sve informacije možete prikupiti na internetskim blogovima i forumima.

Koji dokumenti su nam potrebni za putovanje

Kada ste odabrali odredište, prije svega provjerite vrijedi li vam putovnica više od o mjeseci. Ako vaš dokument uskoro ističe, morate napraviti novi.

Svakako provjerite je li potrebna viza za ulazak u zemlju u koju ste krenuli i onu u koju imate vezu, ako letite. Na primjer, ne možete se zaustaviti u Londonu ako nemate britansku vizu.

Ako ste se odlučili putovati automobilom, na stranicama Ministarstva vanjskih poslova provjerite možete li iz jedne zemlje u drugu.

organizacija-putovanja-1
Organizacija putovanja je danas lakša jer imamo sve informacije na itnernetu

Kada odaberete zemlju u koju putujete, dobit ćete i detaljne informacije o vizama, političkoj situaciji te zdravstvenoj i sigurnosnoj situaciji.

Vodite računa o međunarodnom zdravstvenom osiguranju, jer iz naše zemlje nije zakonski obvezan izlazak, ali u neke druge jeste.

Zašto biste trebali riskirati na cesti, biti sigurni i izdvojiti u prosjeku 1 euro dnevno za osiguranje.

Kojim prijevoznim sredstvom ići na odmor

Udaljenost odredišta izravno utječe na naš izbor prijevoza. Za međukontinentalna putovanja jedini izbor je zrakoplov, dok za europska putovanja imamo nekoliko opcija: avion, automobil, vlak ili autobus.

Prije svega potrebno je napraviti izračun za svaku vrstu prijevoza, a zatim procijeniti koliko bi vam bilo teško koristiti određenu vrstu prijevoza. Ako ste odabrali avion, provjerite cijene karata na stranicama zrakoplovnih kompanija.

Organizacija putovanja na prekrasnu Kubu
Organizacija putovanja na prekrasnu Kubu

Kako biste saznali koji zrakoplovni prijevoznik leti za određenu zračnu luku, u Google tražilicu upišite naziv te zračne luke ili mjesto gdje se ona nalazi i Wikipedia će vam pokazati popis svih zrakoplovnih kompanija koje tamo prometuju.

Također imate stranice koje će vas uputiti na najjeftiniju opciju, uključujući letove s presjedanjem, koji su edreams.com, kayak.com i skyscanner.net.

Također možete nazvati turističku agenciju koja izdaje karte i zatražiti najnižu cijenu karte za određenu destinaciju i određene datume.

Ne zaboravite izračunati transfer od zračne luke do smještaja i obrnuto, bilo da se radi o taksiju, shuttle busu ili javnom prijevozu. Najjeftiniji shuttle autobusi diljem Europe pripadaju tvrtki Terravision.

Kad odaberete autobus ili vlak, istražite koji auto prijevoznici imaju redovne linije do vašeg odredišta, odnosno kakva je željeznička veza.

Ne zaboravite pogledati gdje se stanica nalazi u odnosu na vaš smještaj i koliko će vam vremena i novca trebati da stignete do nje.

Ako ste odlučili sa svojim autom idite na odmor, ne morate brinuti o troškovima transfera, ali pitajte za parking, cestarine, dokumente poput zelene karte i međunarodne dozvole za vizu. AMSS može vam dati sve potrebne informacije.

Organizacije putovanja nema bez rezervacije smještaja

Organizacija putovanja ne može se zamisliti bez rezervacije smještaja. Postoje web stranice koje će preporučiti smještajne kapacitete u određenom mjestu, a lider na tom tržištu je Booking.com.

Agoda, Trivago, Hotels.com pomoći će vam pronaći hotel koji vam odgovara.

Hostelbookers i Hostelworld specijalizirani su za hostele, dok je stranica Airbnb prvenstveno nudi privatni smještaj. Ako ste pustolovni, prijavite se na Couchsurfing.

Imat ćete besplatan smještaj gdje god idete, ali ćete zauzvrat ponuditi svoj stan drugim članovima.

Prilikom rezervacije smještaja morate uzeti u obzir dodatne troškove (ono što nije uključeno u cijenu, npr. porezi, hrana, parking), lokaciju, ocjene gostiju, dodatne sadržaje.

Nakon što ste obavili istraživanje, možete rezervirati odabranu nekretninu.

Organizacija putovanja

Kako rezervirati izlete i ulaznice za kulturno povijesne spomenike

Ulaznice za muzeje, galerije, vidikovce i druga mjesta najbolje je kupiti unaprijed na web stranicama. Za odlazak u obližnje mjesto možete se obratiti agenciji za dolaske. Naravno, sve se može kupiti na licu mjesta, osim ulaznica za svjetski popularne atrakcije poput španjolske Alhambre, francuskog Versaillesa ili ruskog Ermitaža.

Kada ste dobro isplanirali i uredili dokumentaciju, prijevoz, smještaj i izlete, možete napraviti popis stvari koje ćete ponijeti na odmor i lagano, bez naprezanja pakirati kofere. Ako vam se jednom svidi, organiziranje putovanja vam može prijeći u naviku.

PREPORUKA

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh

Online Konsultantske Usluge: Savjeti za Uspjeh - uvod Izgradnja Vaše Konsultantske Brand Persone: Identitet i Vrijednosti Izgradnja snažne brand persone...

Kako da znam da mu se sviđam? – ljubavni signali

Kako da znam da mu se sviđam? Vjerojatno ne postoji djevojka koja si u nekom trenutku nije postavila...

Zdrava prehrana – Osnovna načela zdrave prehrane i kako ih primijeniti?

Iako se stavovi donekle razlikuju, kod većine Osnovni principi slažu se stručnjaci iz svih područja. Zdrava prehrana jedan je...

Kako započeti dan da bude uspješan i sretan?

Saznajte kako započeti dan da bude uspješan i sretan uz 7 učinkovitih koraka za savršen početak dana. Kako započeti...

Online serije sa prevodom besplatno

Gdje gledati online serije sa prevodom besplatno? Postoje mnogi servisi koje koriste oni kojima je teško odvojiti kune...

Vodoinstalater, najbolji prijatelj doma – kako odabrati pravog?

Ako se pitate koji vodoinstalater je pravi za Vas, ne brinite jer ste na pravom mjestu. Kada se nešto...

Kako proslaviti dječji rođendan s vršnjacima?

Organizacija rođendana za dijete s vršnjacima zahtijeva pažljivo planiranje kako bi svi mali gosti uživali i kvalitetno...

Farbanje kuće – kako odabrati najboljeg izvođača

Najbolji savjeti koje trebate znati za farbanje kuće ili stana Farbanje kuće ili stana mogu biti velika investicija kada...