Ovo je najbolji način za uklanjanje čak i debljeg leda na niskim temperaturama

Imati prave brisače vrlo je važno iz očitih razloga. Da ne govorimo o mogućim posljedicama ako ne uočite na vrijeme zaustavljeno vozilo, pješaka i sl. Umor također nastupa neusporedivo brže kada se vaše oči neprestano naprežu da vide kroz vjetrobransko staklo koje se jednostavno ne može dobro obrisati zbog istrošenih ili oštećenih brisača.

Zimski uvjeti mogu prilično brzo uništiti brisače, pogotovo ako ih ne koristite pravilno.

Malo pripreme, truda i strpljenja može im drastično produljiti životni vijek.

1. Prvo očistite vjetrobransko staklo, pa uključite brisače – ako se preko noći (ili tijekom dana) na vjetrobranskom staklu nakupilo inja ili leda, prvo sve ručno očistite, a zatim pokrenite brisače. Uključite li ih prije čišćenja očekujući da će oni obaviti sav posao, metlice brisača se vrlo lako i brzo mogu oštetiti.

2. Nije potrebno, ali može biti korisno upaliti auto prije čišćenja – ventilaciju usmjerite na vjetrobransko staklo, grijanje na najjače ili na odmagljivač. Naravno, kod hladnog motora će puhati hladan zrak, koji neće biti od velike pomoći, ali ipak, što motor duže radi, to će topliji zrak prije početi dopirati do stakla kada krenete u vožnju. Ipak će pomoći donekle.

Istina, stacionarni motor se iznimno sporo “grije” pa ovaj korak može biti od male ili nikakve pomoći – na vama je da odlučite kada ćete upaliti automobil, tek nakon što očistite inje i led (ili snijeg) ili kad budeš spreman za polazak.

3. Za odmrzavanje, t.j. možete upotrijebiti namjenski odmrzivač prozora za uklanjanje brisača s vjetrobrana – budući da ovaj odleđivač otapa led, to znači da se može koristiti i za otpuštanje brisača koji su se zalijepili za vjetrobran. Nakon podizanja brisača, možete nastaviti čistiti vjetrobransko staklo kako želite, istim alatom, struganjem… Sredstava ima raznih, uglavnom u obliku sprejeva, čija je cijena od nekoliko stotina dinara pa naviše.

4. Odleđivač prozora “uradi sam” – običan alkohol topi led. Najpristupačnija opcija za sve je alkohol koji koristimo za dezinfekciju. U ljekarni ga najčešće kupujemo u koncentraciji od 70% ili 75%. Može se naći i u koncentraciji od 96%.

Inače, alkohol je važan sastojak tekućine za pranje vjetrobrana, između ostalog, upravo zato što je otporna na niske temperature.

Ne postoji točno definirana “formula” koju bismo trebali koristiti, odnosno mješavinu koja je najučinkovitija, jer ovisi o koncentraciji alkohola koju koristimo, temperaturi same mješavine vode i alkohola, vanjskoj temperaturi, itd.

70% alkohola će sigurno pomoći, iako se zbog uštede savjetuje miješanje s vodom. Isprobajte mješavinu 70% alkohola i vode iz slavine u omjeru 2:1 – trebalo bi biti dovoljno učinkovito za deblji led na nižim temperaturama, iako ćete u nekim slučajevima možda trebati malo više prskati.

Neki savjetuju dodavanje malo deterdženta za pranje posuđa, ali nismo uspjeli pouzdano utvrditi pomaže li to doista.

5. Možete koristiti i zimsku tekućinu za pranje stakala – u slučaju da nemate raspršivač, možete uzeti bilo koju bočicu, probušiti čep i poprskati kroz tu rupu. U krajnjem slučaju možete točiti i izravno iz boce. Brzina i učinkovitost odmrzavanja tekućinom za pranje ovisi o vrsti tekućine, temperaturi, debljini leda…

6. Umetnite neki materijal ispod brisača – krpu, karton, novine, kataloge itd., bilo što da spriječite da se brisači zalijepe za vjetrobransko staklo. Istina, ovo rješenje može imati i svojih nedostataka ovisno o vremenskim uvjetima i materijalima koje koristite, ali je ipak bolje od direktnog lijepljenja brisača i stakla.

7. Preko cijelog vjetrobranskog stakla možete staviti karton ili dekicu i pričvrstiti ga brisačima (koji ujedno odvajaju brisače od vjetrobranskog stakla i onemogućuju zasljepljivanje) ali za krajeve zavežite vrlo tanku špagu, praktički konac, koju utaknete u kabinu i zatvori vrata. Naravno, ne možemo jamčiti ništa za moguća oštećenja cedra (guma oko vrata) – ovisi o debljini strune koju koristite, vremenskim uvjetima itd.

8. Navodno sprej za odmrzavanje stakala može pomoći i preventivno – ako se navečer poprska ispod i oko brisača, kao i po samim brisačima.

9. Prije napuštanja automobila, bez obzira radi li se o otvorenom ili zatvorenom parkiralištu, očistite snijeg i led oko brisača.

10. Podignite brisače – ovo je stari trik, iako postoji opasnost od oštećenja pri jakom vjetru. Kod nekih novijih automobila brisači se uopće ne mogu podići jer su “skriveni” ispod haube.

Svaki vozač ima svoj način rješavanja takvih problema

Jasno je da mnogim vozačima ne pada na pamet očistiti cijelo vjetrobransko staklo, već si naprave “rupu” kroz koju vide što više i počnu voziti, a kad se led/led otopi, otopi se… O stražnji i bočni prozori, da, ne govorimo.

Općenito, vozači iz različitih regija mogu imati potpuno različite stavove po ovom pitanju. Oni iz toplijih gradova ponekad sva ta upozorenja i savjete doživljavaju kao širenje panike, jer se s takvim problemom rijetko ili nikad ne susreću. Baš kao što im zima općenito može biti “smiješna” i ne razumjeti u čemu je drama.

S druge strane, one iz planinskih krajeva i dijelova Srbije s općenito vrlo niskim temperaturama zimi pozivaju da dođu i vide kakva je to “prava” zima.

Krstarice pratite putem mobilne aplikacije za Android i iPhone.ovo je najbolji način za uklanjanje čak i debljeg leda na niskim temperaturama

www.krstarica.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

GOOD HACK – softverska rješenja za bolji rad javne uprave, obrazovanje ili ekološku svijest

Saradnja Telemach fondacije i ETF – prilika za usavršavanje studenata elektrotehnike i srodnih fakultetaTelemach fondacija je snažno opredijeljena...

United Grupa postaje član Izvršnog odbora udruženja ETNO

United Grupa, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija  Jugoistočne Evrope, postala je jedna od 13 članica Izvršnog odbora Udruženja...

Telemach BH izabran za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru telekomunikacija

Telemach BH proglašen je za najpoželjnijeg poslodavca u telekomunikacijskom sektoru na nedavno održanoj svečanosti u organizaciji portala mojposao.ba. Osim...

Trik s prozorima – kako uštedjeti gorivo

Trik s prozorima na autu Kako je gorivo danas preskupo, svi razmišljaju kako uštedjeti gorivo. Što više vožnje, to...

Prvo mjesto na listi nije iznenađujuće

Ljudi često imaju određene predodžbe o vozačima na temelju njihovog stila vožnje, dobi, spola ili zanimanja. ...

Počela deseta NetWork konferencija, u fokusu cyber sigurnost i inovacije

Trodnevna konferencija “NetWork 10” u organizaciji agencije Communis počela je u srijedu u Neumu, javili su organizatori.Ističu kako...

Pametni satovi TOP 5 savjeta za korištenje

Pametni satovi su postali sastavni dio svakodnevnog života mnogih ljudi, a njihova popularnost raste iz dana u dan.  Ovi...

Funkcionalnost mobilnog telefona – Kako što dulje očuvati?

Funkcionalnost mobilnog telefona ima određeni vijek trajanja, ali postoje i načini koje možemo primijeniti da produžimo životni vijek...