Proljetni radovi u polju – zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

U poljoprivrednoj proizvodnji postoje opći principi kojih se morate pridržavati, a morate znati koja mjera u kojem trenutku ima najveći pozitivni učinak na biljke.

Prošli su hladni zimski dani, proljeće se budi, a s njim i proljetni radovi koji nas očekuju na poljima. Što se tiče uzgoja biljaka, nema propisane recepture i tehnologije uzgoja za sve godine, polja i hibride.

U ovom tekstu pozabavit ćemo se proljetnim radovima u polju, saznati koji vas poslovi očekuju, kako ih obaviti i uz pomoć kojih strojeva ćete te poslove obaviti na najbolji i najjednostavniji način.

proljetni radovi
Kakvi su proljetni radovi u polju?

Što je i zašto je važna promišljena priprema tla?

Tlo se obrađuje predsjetvenom pripremom koja podrazumijeva: uklanjanje neravnina nastalih nakon osnovne obrade, stvaranje povoljne strukture obradivog sloja tla i miješanje površinskog sloja radi bržeg zagrijavanja tla.

Osim toga, čuva se vlaga u tlu, sprječava rast korova i poboljšava zračni režim tla, što omogućuje brže klijanje sjemena biljke.

Tvrda podloga i mekani pokrivač idealno je okruženje koje će osigurati optimalan prinos vaših usjeva.

Rahli sloj smanjuje otpor klica tijekom nicanja, a donji osigurava dobar kontakt sjemena s česticama tla. Predsjetvena priprema utječe na kvalitetu, brzinu sjetve i ujednačenu dubinu sjetve.

Kvalitetna priprema tla aktivira aktivnost korisnih mikroorganizama koji žive u tlu, ali i ubrzava prijelaz hranjivih tvari iz teško dostupnih u lako dostupne oblike.

Ovisno o tipu tla, predsjetvenu pripremu treba obaviti 3 do 7 dana prije sjetve. U tom razdoblju sjetveni sloj se slegne.

Za pripremu tla za sjetvu na većim površinama najpraktičniji su strojevi poput sijačica i klijalica. Setvospremač je jeftiniji stroj, ali zahtijeva više vremena i hoda.

Ukoliko ste u mogućnosti, preporuka je klijalica koja sav posao obavi u samo jednom prolazu, tako da manje oštećujete tlo.

proljetni radovi
Proljetni radovi u vrtu

Gnojidba i sjetva hibrida – kukuruz i suncokret

Kukuruz treba sijati na dubinu od 5 do 7 cm, a na lakšim tlima može i na dubinu od 6 do 8 cm. Razmak između redova kod sjetve kukuruza uvijek treba biti 70 cm, a sam razmak u redu ovisi o hibridu koji sijete i kvaliteti sjemena.

Na temelju planirane gustoće sjetve treba izračunati količinu sjemena potrebnu za sjetvu.

Uporabna vrijednost sjemena izračunava se iz deklaracije o kvaliteti sjemena koja je otisnuta na svakom pakiranju sjemenskog kukuruza, a prema njoj se izračunava i sjetvena norma.

Pravilna gustoća usjeva jedan je od osnovnih preduvjeta za postizanje visokih i stabilnih prinosa.

Suncokret najbolje rezultate daje na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele i neutralne reakcije.

Suncokretu treba osigurati dovoljno dušika. Veća važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer suncokret jako dobro koristi kalij iz tla. Fosfor je važan za stvaranje generativnih organa, cvatnju i oplodnju.

Količine hraniva ovise o plodnosti tla i planiranom usjevu. Sjetvu suncokreta treba započeti kada se sjemenski sloj zagrije na oko 8 °C, a to je početkom travnja.

Sije se sijačicama na međuredni razmak 70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Suncokret se sije u završnom sklopu (bez prorjeđivanja) i to na dubinu od oko 5 cm (8 cm je donja granica za sjetvu).

proljetni radovi
Proljetni radovi u polju - zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

Borba protiv korova – međuredno plijevljenje

Ako se bavite poljoprivredom, jedan od vaših najvećih “neprijatelja” je korov. Vjerojatno ste koristili razne kemikalije i herbicide za uništavanje korova, ali ta sredstva nisu ni za biljke, a kamoli za ljude.

Korištenje herbicida kod konzumacije voća može dovesti do trovanja, ako se dobro ne opere prije upotrebe, a uz to su i vrlo štetni za okoliš, a godinama se razne organizacije zalažu za sve moguće alternative za sve štetne tvari i toksini koje zagađuju zrak. 

Obrada tla kao tradicionalna obrada tla posljednjih je godina nepravedno zapostavljena zbog velike upotrebe herbicida.

Zahvaljujući općeprihvaćenom trendu prema ekološkoj proizvodnji i zaštiti okoliša, ponovno nalazi svoje mjesto koje joj s pravom i pripada, ne samo zbog pozitivnih učinaka koje ima na usjeve i okoliš, već i zbog ekonomskih učinaka koji se odražavaju u značajnom smanjenju troškova.

Međuredni kultivator, ili kako ga još zovemo – spartach, univerzalni je priključni stroj za traktore koji se koristi za širokorednu obradu kukuruza i suncokreta te uskorednu obradu šećerne repe, soje i povrtnog bilja.

Gdje pronaći strojeve za proljetne radove?

Ako se tek počinjete baviti poljoprivredom i još nemate odgovarajuću mehanizaciju ili želite zamijeniti stare, dotrajale strojeve, dobro razmislite prije nego što se odlučite za kupovinu novih.

Ovisno o obimu posla i površini zemljišta, planirate li se ovim poslom baviti više godina, uložite u kvalitetne strojeve koji će vam se s vremenom višestruko isplatiti.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Kako prirodnim putem izliječiti afte u ustima?

Koliko ste puta imali bolne promjene u ustima, a da niste znali o čemu se radi? Kako prirodnim putem...

Kako pravilno okupati bebu – preporuke

Mala beba – veliki izazov. Slažete li se s ovom tvrdnjom? Ako ste roditelj, sigurni smo da se...

Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka

Ovo su prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka. Živimo u vremenu kada se živi brzo i kada su rizici...

Pet odličnih portala za žene koje vrijedi pratiti

Donosimo vam pet odličnih portala za žene koji obiluju edukativnim, zanimljivim i zabavnim ženskim temama. Način na koji danas...

Feng Shui – organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad među stvarima, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te kanaliziranje...

Otok Mahe – Što vidjeti i raditi na otoku?

Sejšeli (službeno Republika Sejšeli) je otočna država u Indijskom oceanu. Sastoji se od 115 otoka, od kojih su...

Je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju?

Pitate li se je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju? Sigurno i sami znate da je kuhinja važna...

Kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu

Pitate se kako prirodno regulirati hormonsku neravnotežu, bez brige jer ste na pravom mjestu. Koliko nam je zdravlje važno,...