back to top

Proljetni radovi u polju – zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

U poljoprivrednoj proizvodnji postoje opći principi kojih se morate pridržavati, a morate znati koja mjera u kojem trenutku ima najveći pozitivni učinak na biljke.

Prošli su hladni zimski dani, proljeće se budi, a s njim i proljetni radovi koji nas očekuju na poljima. Što se tiče uzgoja biljaka, nema propisane recepture i tehnologije uzgoja za sve godine, polja i hibride.

U ovom tekstu pozabavit ćemo se proljetnim radovima u polju, saznati koji vas poslovi očekuju, kako ih obaviti i uz pomoć kojih strojeva ćete te poslove obaviti na najbolji i najjednostavniji način.

proljetni radovi
Kakvi su proljetni radovi u polju?

Što je i zašto je važna promišljena priprema tla?

Tlo se obrađuje predsjetvenom pripremom koja podrazumijeva: uklanjanje neravnina nastalih nakon osnovne obrade, stvaranje povoljne strukture obradivog sloja tla i miješanje površinskog sloja radi bržeg zagrijavanja tla.

Osim toga, čuva se vlaga u tlu, sprječava rast korova i poboljšava zračni režim tla, što omogućuje brže klijanje sjemena biljke.

Tvrda podloga i mekani pokrivač idealno je okruženje koje će osigurati optimalan prinos vaših usjeva.

Rahli sloj smanjuje otpor klica tijekom nicanja, a donji osigurava dobar kontakt sjemena s česticama tla. Predsjetvena priprema utječe na kvalitetu, brzinu sjetve i ujednačenu dubinu sjetve.

Kvalitetna priprema tla aktivira aktivnost korisnih mikroorganizama koji žive u tlu, ali i ubrzava prijelaz hranjivih tvari iz teško dostupnih u lako dostupne oblike.

Ovisno o tipu tla, predsjetvenu pripremu treba obaviti 3 do 7 dana prije sjetve. U tom razdoblju sjetveni sloj se slegne.

Za pripremu tla za sjetvu na većim površinama najpraktičniji su strojevi poput sijačica i klijalica. Setvospremač je jeftiniji stroj, ali zahtijeva više vremena i hoda.

Ukoliko ste u mogućnosti, preporuka je klijalica koja sav posao obavi u samo jednom prolazu, tako da manje oštećujete tlo.

proljetni radovi
Proljetni radovi u vrtu

Gnojidba i sjetva hibrida – kukuruz i suncokret

Kukuruz treba sijati na dubinu od 5 do 7 cm, a na lakšim tlima može i na dubinu od 6 do 8 cm. Razmak između redova kod sjetve kukuruza uvijek treba biti 70 cm, a sam razmak u redu ovisi o hibridu koji sijete i kvaliteti sjemena.

Na temelju planirane gustoće sjetve treba izračunati količinu sjemena potrebnu za sjetvu.

Uporabna vrijednost sjemena izračunava se iz deklaracije o kvaliteti sjemena koja je otisnuta na svakom pakiranju sjemenskog kukuruza, a prema njoj se izračunava i sjetvena norma.

Pravilna gustoća usjeva jedan je od osnovnih preduvjeta za postizanje visokih i stabilnih prinosa.

Suncokret najbolje rezultate daje na dubokim, plodnim i strukturnim tlima, slabo kisele i neutralne reakcije.

Suncokretu treba osigurati dovoljno dušika. Veća važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer suncokret jako dobro koristi kalij iz tla. Fosfor je važan za stvaranje generativnih organa, cvatnju i oplodnju.

Količine hraniva ovise o plodnosti tla i planiranom usjevu. Sjetvu suncokreta treba započeti kada se sjemenski sloj zagrije na oko 8 °C, a to je početkom travnja.

Sije se sijačicama na međuredni razmak 70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Suncokret se sije u završnom sklopu (bez prorjeđivanja) i to na dubinu od oko 5 cm (8 cm je donja granica za sjetvu).

proljetni radovi

Borba protiv korova – međuredno plijevljenje

Ako se bavite poljoprivredom, jedan od vaših najvećih “neprijatelja” je korov. Vjerojatno ste koristili razne kemikalije i herbicide za uništavanje korova, ali ta sredstva nisu ni za biljke, a kamoli za ljude.

Korištenje herbicida kod konzumacije voća može dovesti do trovanja, ako se dobro ne opere prije upotrebe, a uz to su i vrlo štetni za okoliš, a godinama se razne organizacije zalažu za sve moguće alternative za sve štetne tvari i toksini koje zagađuju zrak. 

Obrada tla kao tradicionalna obrada tla posljednjih je godina nepravedno zapostavljena zbog velike upotrebe herbicida.

Zahvaljujući općeprihvaćenom trendu prema ekološkoj proizvodnji i zaštiti okoliša, ponovno nalazi svoje mjesto koje joj s pravom i pripada, ne samo zbog pozitivnih učinaka koje ima na usjeve i okoliš, već i zbog ekonomskih učinaka koji se odražavaju u značajnom smanjenju troškova.

Međuredni kultivator, ili kako ga još zovemo – spartach, univerzalni je priključni stroj za traktore koji se koristi za širokorednu obradu kukuruza i suncokreta te uskorednu obradu šećerne repe, soje i povrtnog bilja.

Gdje pronaći strojeve za proljetne radove?

Ako se tek počinjete baviti poljoprivredom i još nemate odgovarajuću mehanizaciju ili želite zamijeniti stare, dotrajale strojeve, dobro razmislite prije nego što se odlučite za kupovinu novih.

Ovisno o obimu posla i površini zemljišta, planirate li se ovim poslom baviti više godina, uložite u kvalitetne strojeve koji će vam se s vremenom višestruko isplatiti.

Preporuka

Moda za velike i male – što trebate imati na umu kada kupujete dječju odjeću?

Kupovina dječje odjeće može biti veliko zadovoljstvo, ali i vrlo velik izazov, neovisno o tome kupujete li nešto...

Kako Razviti Poslovnu Ideju: Praktični Vodič za Kreativce

Kako Razviti Poslovnu Ideju: Praktični Vodič za Kreativce - uvod Kako razviti poslovnu ideju? Prvi korak u kreiranju i...

Kako koristiti prirodni kamen za uređenje dvorišta

Donosimo Vam nekoliko savjeta i primjera kako koristiti prirodni kamen za uređenje dvorišta. Uređenje okoliša za mnoge vlasnike predstavlja...

Opustite se u vikendicama na hrvatskoj obali: Sunce, more i sjaj

Hrvatska, sa svojom čarobnom kombinacijom drevnih gradova, bujnih krajolika i kilometara netaknute obale, brzo postaje jedno od najtraženijih...

Najljepše plaže na Jadranu koje morate posjetiti ovog ljeta – TOP 7

Ako ste ovog ljeta planirali odmor na moru, dok boravite u okolici, odabir pravog mjesta ključan je za...

Ljetne aktivnosti

Svako ljeto donosi novi val posebnih emocija koje povećavaju naše uzbuđenje i želju da sljedeće mjesece učinimo najboljima...

Online Sigurnost i Prevencija Prevara u Poslovanju

Online Sigurnost i Prevencija Prevara u Poslovanju - uvod Online Sigurnost: Zaštita Vaših Podataka i Osiguranje Internetskog Identiteta Online sigurnost...

Kako sami postaviti laminat?

Renoviranje kuće ili stana pomoći će vam da svoj dom osvježite i učinite ga toplijim i funkcionalnijim mjestom...