Sa mnom ili sa mnom – kako se pravilno piše?

Jedna od najčešćih pravopisnih grešaka je bilo da je napisano sa mnom ili sa mnom. Mnogi misle da je to problem samo osnovnoškolaca i srednjoškolaca. No praksa je pokazala da tu grešku rade i stariji, a često i obrazovani ljudi.

O kojoj god dobnoj skupini da je riječ, ne smije se zanemariti da je zajedničko, odnosno odvojeno pisanje riječi, kao i zamjenica, gradivo iz osnovne škole.

Pravilan oblik je SA MNOM (odvojeno pisanje).

Kako rješenje ove pravopisne nedoumice ne bi bio samo šturo dat odgovor, slijedi detaljno objašnjenje zašto se SA MNO piše zasebno.

Kakva je riječ u pitanju

Kako bismo što bolje razumjeli zašto je ovaj obrazac napisan odvojeno, a ne zajedno, s objašnjenjima ćemo krenuti postupno. Prvi zadatak je odrediti kojoj vrsti riječi pripada.

*Podsjetimo se koje vrste riječi postoje: 1. Varijable: imenice, zamjenice, pridjevi, brojevi, glagoli i 2. Nepromjenjivo: prilozi, prijedlozi, veznici, uzvici, riječi.

Nema sumnje da oblik sa mnom varijabla, a njegovu ćemo promjenu pobliže objasniti u nekom od sljedećih redaka. Ako je oblik promjenjiv onda je izvjesna vrsta riječi kojoj pripada iz promjenljive skupine riječi.

Odredimo točnije o kojoj se vrsti radi. To ćemo najbolje učiniti ako pogledamo što znači oblik.

Ako ste o tome razmišljali, slažete li se s tim ovaj oblik se odnosi na nešto, tj. netko?

U gradivu za osnovnu školu riječi koje se odnose na osobe, stvari i svojstva, odnosno riječi koje označavaju te pojmove definiraju kao ZAMJENICE. Dakle, što znači oblik? sa mnomrazumijemo da se odnosi na prvom licu jednine osobne zamjenice – na zamjenicu ja.

Tako smo zaključili da oblik pripada mijenjanje riječi i to zamjenicea po samom značenju jedan je od oblika osobne zamjenice za prvo lice jednine – zamjenice mi.

Promjena osobne zamjenice mi

Oblik sa mnom dolazi od zamjenice mi. Rekli smo i da je to osobna zamjenica za prvo lice jednine. Ako želimo biti sigurni kojem padežu pripada obrazac sa mnom, to ćemo učiniti vrlo lako. Promijenit ćemo zamjenicu mi.

Promjena osobne zamjenice mi:

Jednina:

Nominativ: JA

Genitiv: (od) ME, ME (enklitički oblik)

Dativ: (na) MENI, MI (enklitički oblik)

Akuzativ: (koga) MENE, ME (enklitički oblik)

Vokativ: (hej) /

Instrumental: (s kim) JA

Lokativ: (o kome) JA

Pošto smo promijenili osobnu zamjenicu mi, napominjemo da je upravo oblik instrumentala zaslužan za naše nedoumice. Oblik sa mnom sastoji se od prijedloga S i oblik padeža MENI.

Također možete zaključiti da su u deklinaciji ove zamjenice prijedlozi stavljeni u zagrade i služe kao podsjetnik za lakše pronalaženje padežnog oblika. Naravno, ako kontekst rečenice to zahtijeva, upotrijebit ćemo i prijedlog s padežnim oblikom:

  1. Uzela ga je od mene povijesna knjiga.

U ovoj rečenici prijedlog od upotrebljava se zajedno s padežnim oblikom mi, ali se ne piše zajedno.

Nema potrebe da se piše spojeno, jer će prijedlog i dalje biti prijedlog, a padež će također ostati padežni oblik, bilo da ga stavljamo s prijedlogom ili ga upotrebljavamo bez njega.

Primjer rečenice koji smo dali sadrži oblik od mene i on je unutra genitiv. Isto pravilo (odvojeno pisanje od prijedloga) vrijedit će i za ostale oblike, kao i za INSTRUMENTAL – SA MNOM.

***Kako ovo pravilo vrijedi za osobnu zamjenicu mi i prijedlog sisto vrijedi i za ostale osobne zamjenice i druge prijedloge. Pravilo nalaže da se prijedložne veze s osobnim zamjenicama uvijek pišu odvojeno.

Evo primjera: sa mnom, prati me, ispred mene, preko mene, s tobom, za tebe, s njim, predaja, za sve, digni se

Iznimno je važno napomenuti da pravilo s odvojenim oblicima pisanja sa mnom nije pravopisna greška. Ovaj se oblik uvijek pisao zasebno.

S MONOM / SAMO / SA (A) MNOM

Osim što je oblik sa mnom pogrešno napisati spojeno (sa mnom) također je nepravilno reći i pisati SA MON/SAMON i S(A) ME. Možda će netko pomisliti da je nemoguće napraviti takvu grešku, ali vjerujte, moguće je.

Oblici koje smo naveli karakteristični su za kosovsko-resavski i prizrensko-timočki dijalekt. Iako se uglavnom mogu čuti kod starijih osoba, pod utjecajem okoline mogu se čuti i u govoru djece.

Oblik sa mnom dobivalo se prema obliku s tobom (instrumental jednine osobne zamjenice za drugo lice), dok je oblik od mene izvedeno iz oblika genitiva i akuzativa (mi) osobne zamjenice mi.

Sa stanovišta standardnog srpskog jezika koji je utvrđen određenim pravilima, oblicima sa mon / samona is(a) me nisu ispravni, kao ni kombinirani pisani oblik sa mnom. Čak ni u povijesnom razvoju našega jezika ti oblici nisu imali prednost.

Jedini ispravan oblik je SA MNOM.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Ako smatrate da sadržaj objavljen na našem krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslati na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i naš porta nema obavezu postupiti po istim.

Možda vas zanima

Kišobran

Kad vani pada kiša, naš vjerni pratilac je skromni kišobran. Postoji mnogo različitih vrsta kišobrana: klasični, sklopivi, prozirni, olujni,...

Kako zavoljeti čitanje i zašto je čitanje knjiga toliko važno

U ovom tekstu pokušat ćemo odgovoriti na pitanje „Kako zavoljeti čitanje?“, ali ne samo to, već i...

Što su glagolski prilozi i kako ih razlikovati

Glagolski prilozi često zbunjuju učenike. Zbog sličnosti u nazivu još se češće javljaju nedoumice kako ih...

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Što su aktivne i pasivne rečenice i kako ih razlikovati

U nastavi srpskog jezika aktivan i pasivno rečenice ne dobivaju uvijek puno prostora i stoga se njihova...

Kako naučiti dijete da gleda na sat

U nastavku teksta pronaći ćete korisne savjete kako naučiti dijete da gleda na sat, na i zabavan jednostavan...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...

Hrana za pse

Hrana za pse treba da bude prioritet ako ste jedan od onih kojima je jako stalo do toga...