Savjeti za recitaciju, kako odabrati i recitirati pjesmu koja će oduševiti publiku.

U moderno doba, s toliko dostupnih informacija, učenje napamet i recitiranje poezije može se pogrešno protumačiti kao suvišno.

No, umijeće recitiranja je put ka ovladavanju umijećem govora, koje je čovjeku svakako neophodno za daljnji život.

Suzbijanje treme, ovladavanje kategorijom javnog nastupa i oblikovanje osobnog izričaja te sposobnost privlačenja pozitivne pozornosti ključni su elementi koje svaki nastavnik uočava pri usmenom odgovoru, kao i poslodavac pri zapošljavanju.

Osim toga, učenje napamet u određenoj dobi potiče intelektualni razvoj, oblikuje i unapređuje verbalnu inteligenciju, ali i otvara mnoga polja kreativnosti.

Recitacija i prepreke koje se javljaju

Ipak, ponekad se recitiranje čini kao prava mala noćna mora. Učenici često osjećaju da ih njihovi učitelji nasumično ocjenjuju za odličan uspjeh. Profesori, pak, smatraju da su dobro objasnili učenicima što se od njih traži. Prilikom recitiranja potrebno je obratiti pozornost na neke ključne stvari.

Naravno, neki su učenici talentiraniji za recitiranje od drugih. To ne znači da manje talentirani neće moći unaprijediti svoje recitatorske sposobnosti. To samo znači da će morati obratiti više pažnje na neke dijelove govora koji su im slabiji i posvetiti se njihovom ispravljanju.

Ako želite dugoročno unaprijediti svoje recitiranje, potrebno je obraditi određene dijelove jezika. Neki od njih su pravilno naglašavanje riječi i pravilan izgovor glasova.

Također, proširenje vokabulara neophodan je dio pravilnog govora. Na ove elemente potrebno je detaljno i temeljito obratiti pažnju kako bi razumijevanje i produkcija poezije ili nekog drugog nepoznatog teksta bila dobra. Ako vas, međutim, ne privlači dugotrajno recitiranje, već trebate nježno vođenje i savjet, na pravom ste mjestu.

Kriteriji evaluacije

Kriteriji za ocjenjivanje recitiranja, bilo u školi ili na natjecanju u recitiranju, su:

 • odabir pjesme
 • dikcija (izgovor)
 • prirodnost
 • sugestivnost kazivanja.

Ovom popisu treba dodati i držanje tijela, odnosno izraze lica. U nastavku ćemo se pozabaviti ovim elementima recitacije.

Izbor pjesme za recitaciju

Odabir dijela za recitiranje predstavlja problem i za nastavnika i za učenika. U slučaju da idete na tematski natječaj (već je određen krug pjesama koje se moraju recitirati), izbor je olakšan jer je sužen. Bitno je da djelo ne bude ni prekratko ni predugo (nastup treba trajati oko 4 minute).

Također, važno je da posao bude primjeren dobi (ne treba starijoj djeci davati pjesmice za najmlađe i obrnuto). Vrlo je važno da izbor pjesme bude u skladu s likom od djeteta.

Izbjegavajte selekciju već poznate pjesme, posebno onih koji su u školskom programu. Smatraju se općepoznatim, što kod publike može utjecati na dosadu i gubitak pažnje. Doživite potragu za pjesmom kao istraživanje, ali shvatite je ozbiljno. Potrebno je uskladiti i interese recitatora uz sam odabir pjesme.

Dikcija – izgovor

Dikcija je ključni preduvjet za recitatora i njegovu izvedbu. Učenik mora čisto i jasno izgovoriti sva slova, kao i kombinacije slova. Tijekom izgovora ne smije biti pauza, sva se slova moraju čuti jasno i glasno. Ne smije biti mrmljanja, mrmljanja, drekanja, a slova se ne smiju stapati jedno u drugo.

Ovaj težak zadatak i ozbiljan zahtjev postiže se stalnom vježbom. Za uvježbavanje ovih segmenata najbolji su gliseri. U slučaju da vježbate u paru, svom partneru dajte ležeće udarce prvo s istim slovom, a zatim s različitim. Počnite od jednostavnijih, pa sve do složenijih.

Lakše

 • Kupus zvecka preko poklopca.
 • Riba ribi grize rep.
 • Miš gore, miš dolje pištolj.

Srednji

 • Petar plete Petru mrežu s tri pruta tri puta. Brzo tkati petru parcelu s tri šipke tri puta.
 • Javorov jaram, javorov plug, javorov plug.
 • Mala Mara stajala je na kraju stare kuće sama.

Teže

 • Pavte i pod pavta patpavtak i pod patpavtka patpavtak
 • Četiri pileta na piliću čuče i cvrkuću.
 • Zlokotlokrp i Zlokotlokrpovica imaju šest zlokotlokrpčića.

Prirodnost i sugestivnost kazivanja

Prirodnost i sugestivnost pripovijedanja možda su najzahtjevniji uvjeti koje treba zadovoljiti na sceni. One podrazumijevaju da pjesmu ne treba umjetno naglašavati, nego prirodno, kao da ste je sami napisali, izraziti njezinu bit. To zahtijeva poznavanje interpunkcijskih znakova i tona rečenice.

Naime, ako negdje u pjesmi postoji zarez, točka ili neki drugi znak, potrebno je poštovati njegov stav. To znači da intonaciju treba spustiti ako je zarez, zaustaviti ako je točka, povisiti ako je upitnik. Iako se ovaj zahtjev čini banalnim, mnogi prilikom izlaska na pozornicu zaborave na intonaciju u pjesmi.

Poseban savjet za recitaciju

Nemojte se fokusirati na tekst pjesme, već na njezinu pravilnu izvedbu. Ako ne staneš u pravom trenutku, cijeli ton pjesme može se promijeniti i utjecati na izvedbu.

Udubljenost u pjesmu jedna je od nužnosti prirodnosti pri recitiranju. Ti moraš doživjeti prenijeti pjesmu i taj doživljaj publici. To se postiže razumijevanjem samog sadržaja pjesme i suosjećanjem s lirskim subjektom.

Jedna tipična pogreška pri izvođenju ljubavnih, tužnih, misaona pjesama je pretjerano ugađanje. Nastaje kada razmišljati ako ste razumjeli lirski subjekt, dobro pretjerivati emocije opisane u pjesmi. Tada pjesma postaje vlastita parodija.

Bit sugestivnosti je prenošenje emocije iz pjesme na publiku. Ako je pjesma emotivna, domoljubna, potrebno ju je izrecitirati tako da se publika “naježi” dok je sluša. Ako je šaljiva, duhovita i vesela, pravi učinak postiže se ako se publika nasmije.

Savjeti za recitaciju
Savjeti za recitaciju

Stav, izraz lica i gesta

Sigurno ste primijetili kako političari stoje dok govore. Suština takvog stava je da ostavljaju dojam stabilnosti, ali i da istovremeno održavaju koncentraciju.

Klimavo, premještanje s noge na nogu, hrkanje i tapkanje u mjestu, mahanje rukama odaje osjećaj nesigurnosti i zebnje.

Pretjerano gestikuliranje tijekom govora može odvratiti pažnju od onoga što govorite. Zbog toga je gestikulacija rukama strogo zabranjena na natjecanjima recitatora. Postoji nekoliko mogućih položaja.

Ruke iza leđa

Najsigurniji i najozbiljniji stav. Ostavlja dojam povjerenja i samopouzdanja. Istodobno, dok stojite uspravno i držeći ruke iza leđa, nervozu možete usmjeriti na prste, ali da to nitko ne vidi. Pazite da se ne “njišete” naprijed-natrag tijekom ovog stava.

Ruke uz tijelo

Ako znate kako stajati uspravno i samouvjereno u ovom stavu, bit će fantastično. No, ako se pogrbite, pogrbite ili savijete kralježnicu, nespretno mičete rukom, stječe se dojam nesigurnosti.

Ruke ispred sebe

Problem s ovim stavom je što je klimav i svaki pokret prsta je otvoreno vidljiv i izložen očima publike. Zato bi iskusniji govornici trebali stajati u ovom položaju.

Čitajte, slušajte kako glumci i govornici govore, opustite se i, što je najvažnije, prepustite se poeziji!

PREPORUKA

Najbolje Online Kladionice u Hrvatskoj: Vodič za Izbor Prave Kladionice

Online klađenje izuzetno je popularno u našoj zemlji, sa sve više otvorenih internetskih kladionica. No, ne nudi svaka...

Online serije sa prevodom besplatno

Gdje gledati online serije sa prevodom besplatno? Postoje mnogi servisi koje koriste oni kojima je teško odvojiti kune...

Olimpijske igre – sve o najpopularnijem okupljanju sportaša na svijetu

Mnogo je pitanja vezanih uz ovaj planetarni događaj, i to ne bez razloga. Stoga pogledajmo što Olimpijske igre...

Tinejdžerska serija: 3 prijedloga kojima ni stariji ne mogu odoljeti

Serije su oduvijek bile izvrstan način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Tinejdžerska serija može vam ubiti dosadu posebno vikendom. Međutim,...

Prostamol Uno: Prirodna pomoć za zdravlje prostate

Prostamol Uno deluje na nekoliko načina kako bi olakšao simptome i podržao zdravlje prostate Prostata, mala žlezda koja se...

Simboli nacionalnog identiteta i kulturnog nasleđa

Zastave su više od običnih komada tkanine koji vijore na vetru. One su simboli nacionalnog ponosa, istorije, kulture...

Premier kladionica: sjajni mađu sjajnima

Na bogatoj, sad već razvijenoj hrvatskoj sceni hrvatskog klađenja (koja je prirodno i dalje u procesu trajne promjene...

Kultni fudbalski klubovi iz Londona, historija, strast i ikone na zelenim terenima

London, kao jedan od najvećih i najutjecajnijih gradova na svijetu, ima bogatu historiju fudbala, a ovi klubovi iz...