Test iz povijesti – Kako se pripremiti u nekoliko koraka?

Pitate se kako se pripremiti za test iz povijesti? Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta koji Vam mogu pomoći u pripremi.

U školi povijest nekima zadaje mnogo muke, dok se drugi s njom lako nose. Tekst je namijenjen djeci koja teško svladavaju gradivo i način najlakše se pripremiti za ispit iz povijesti. Tekst je nastao na temelju savjeta učenika kojima je povijest šala.

Prije svega, moramo vam reći da ne morate voljeti predmet povijesti. No, poznavanje povijesti dio je općeg obrazovanja, pa jednostavno morate poznavati neke pojmove, ljude i događaje. Na taj način stječete bolji status u društvu i bolje ocjene u školi. Ne smijete dopustiti da ne znate neke od najosnovnijih događaja, kada je i zašto počeo Prvi svjetski rat, na primjer. ili tko je bio Marko Kraljević? Malo je reći da znate takve stvari.

Želim sam učiti za ispit iz povijesti

Ako se odlučite sami pripremiti za test ili kviz iz povijesti, potrebno je poduzeti nekoliko koraka kako biste bili spremni. I odmah da vam kažemo, ne možemo vam pomoći da dobijete 5, jer to ovisi o vama. Nitko neće zaraditi vašu ocjenu umjesto vas. Morat ćete se potruditi, a mi smo tu da vam na neki način olakšamo ovaj proces.

Ako želite dobiti dobru ocjenu, morate znati da je za učenje povijesti potrebno vrijeme. Potrebno je vrijeme da vam se znanje “slegne” u glavu, i da shvatite sve što ste naučili. Važno je da razumijete gradivo i da sve što ste naučili možete podijeliti s nekim drugim.

Uzmite knjigu i pogledajte lekcije koje imate za test iz povijesti. Prisjetite se svih važnih godina i događaja o kojima se raspravljalo tijekom lekcije. Pokušajte zapamtiti najvažnije podatke. Pronađite ih i podcrtajte, to su moguća pitanja na testu i bez njih nećete dobiti ni dvojku. Pokušajte spojiti godine s događajima koji su se tada dogodili. Zatim događaje i godine ispišite na papir, pa ih povežite u glavi, bez gledanja u knjigu.

test iz povijesti
Test iz povijesti

Sljedeći korak je formiranje priče. Ovo je važan korak ako imate odgovor, a ne test iz povijesti. Važno je da vaša priča izgleda uvjerljivo, da ste sigurni dok odgovarate i da niste naučili napamet. Profesori znaju razlikovati učenje napamet od učenja s razumijevanjem. Možda zato ti dobiješ 3, a tvoja prijateljica 5, iako nije znala pitanje, ali je imala priču.

Sada pogledajte važne događaje koje ste napisali na papiru i oblikujte priču za svaki događaj. Na kraju sastavite cijelu priču i ispričajte je roditeljima, bratu ili sestri.

Učite naglas. Budite samokritični. Ako primijetite da neke dijelove ne poznajete dobro, nastavite učiti.

Test povijesti – Učenje s prijateljem

Ako volite učiti s nekim u paru, ovo vam može biti jako korisno. Kad učiš, svašta ti smeta, ali ono što ti može koristiti je učenje s nekim. I pritom, vrlo važno, učiti naglas. Tako ćete lakše položiti ispit iz povijesti.

Pridržavajte se pisanja događaja i godina, a zatim nastavite s oblikovanjem priče. Najbolje je da jedna osoba čita lekciju, a druga sluša, i obrnuto. Jedno čitanje i dva puta razmislite o tome što imate za test iz povijesti.

Na taj način dobivate na vremenu i kvaliteti učenja. Neće vas ometati telefon i SMS poruke, jer se morate koncentrirati na ono što radite, test iz povijesti. Također, dobivate partnera za ispitivanje koji vas može ispraviti ako nešto niste dobro naučili.

Mnogi učenici zanemaruju mogućnost učenja sa svojim prijateljima iz škole. Mislim da je možda najbolje učenje kada s nekim možete razmijeniti znanje i informacije i time steći još više znanja. Ako vi ili osoba s kojom učite loše prolazite pripremajući se za ispit iz povijesti, pokušajte ga motivirati jer ćete tako podići njegov moral i olakšati učenje oboma.

Naravno, kada učite zajedno, možete napraviti plan učenja za prolazak kroz lekcije. I jako je važno da shvatite da lekcija nije posebna cjelina nego dio cjeline – povijesti.

Test povijesti – Učenje noć prije ispita

Koliko god vam to loše zvučalo, rijetko se tko u jednoj noći pripremi za ispit iz povijesti. I naravno, možeš dobiti dobru ocjenu, međutim, dobra ocjena nije petica. Moraš odmah u startu shvatiti da se ne prijavljuješ za peticu, osim ako nemaš ludu sreću. Faktor sreće jednako je važan.

Ako se nađete ovdje, mislim da nemate vremena za pisanje važnih informacija, ali bolje je vidjeti je li to učinio netko od vaših prijatelja. Ako je tako, daj da slikam ili kopiram, kako god. Sjednite i polako čitajte lekcije. Gradivo za ispit iz povijesti svakako nije toliko opsežno da se ne bi moglo pročitati barem dva puta navečer.

test iz povijesti
Test iz povijesti

Pokušajte se osvježiti tako da povremeno pogledate knjigu kao podsjetnik. Iako nije najbolje rješenje, mozak će nešto zapamtiti. Nazovite nekog od svojih prijatelja i razgovarajte o materijalu. Mislim da je ovo važan dio, jer čak i ako niste sve naučili, možete se sjetiti nekih važnih informacija tijekom razgovora. Možete se čak sjetiti priče koju vam netko ispriča.

Pokušajte ujutro obnoviti gradivo. Pročitajte ono što vam nije poznato iz knjige i ponovite ga naglas. U školi razgovarajte s prijateljima o testu i upijajte znanje. U tom trenutku ispit iz povijesti trebao bi vam biti na prvom mjestu.

Ne jamči uspjeh, ali uložili ste nekakav napor koji vas može izvući u određenom trenutku. Pokušajte to ne prakticirati, osim u određenim situacijama, kada nemate vremena ili ste zaboravili, što se događa.

Zaključak

Najvažnija stvar koju bi učenici trebali znati prije nego što se počnu pripremati za ispit iz povijesti je da je potrebno vrijeme. I ne treba svima jednako vremena, zato i ne govorim o određenom vremenskom intervalu. Nekome treba nekoliko sati, nekome nekoliko dana.

Također, važno je koje razdoblje povijesti proučavate. Neki vam periodi mogu biti zanimljivi, a neki ne. Ovisi o tebi. Stoga unaprijed vodite računa o vremenu koje ćete odvojiti za učenje. Sat vremena nije uvijek dovoljan da naučite 5 stranica iz knjige. Možda je gradivo teže i zahtjevnije ili ste neraspoloženi pa će vam trebati više vremena. Razmislite i o tome.

Pronađite način učenja koji vama odgovara. Bilo da se radi o samostalnom učenju ili učenju u paru, pronađite sebe. Isprobajte obje metode i vidite što vam najbolje odgovara. Ne pokušavajte učiti noć prije ispita. Neka vam to bude zadnja opcija. Sretno! – (Test iz povijesti)

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Kako brzo prodati stan – Savjeti za prodaju nekretnine bez stresa

Kako brzo prodati stan bez stresa? Pročitajte nastavak članka i saznajte na koji način doći do prave mušterije! Prodaja...

Kako razlikovati uzročne od posljedičnih rečenica

Ako se pitati kako razlikovati uzročne od posljedičnih rečenica, bez brige, na pravom ste mjestu. U nastavnoj praksi uzročna i posljedično rečenice najviše...

Medicinska praksa – Najbizarnije u povijesti

Medicinska praksa u povijesti bila je u potpunosti bizarna. Neke stvari će vas šokirati i ostaviti bez teksta. Prije...

Kako odabrati odgovarajuće posude za biljke?

Ako niste sigurni kako odabrati odgovarajuće posude za biljke, ne brinite jer smo za Vas pripremili nekoliko korisnih...

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...

Što učiniti kada vaš pas neprestano laje?

Pitate se što učiniti kada vaš pas neprestano laje? Evo nekoliko korisnih savjeta za Vas! Psi su među kućnim...

Što je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe. Osmrtnica je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...