Što je zapravo trgovanje Bitcoinom?

Trgovanje bitcoinom iz dana u dan postaje sve popularnije, stoga ne čudi što mnoge tvrtke ovu kriptovalutu uključuju kao sredstvo plaćanja. Iako je bitcoin prisutan više od desetljeća, njegova brza ekspanzija uzela je maha u posljednjih nekoliko godina.

Tako je u prosincu 2017. najveći rast doživio bitcoin koji je dosegao cijenu od oko 20.000 američkih dolara. Od tada se pojavio u mnogim industrijama, bilo da se radi o digitalnim ili fizičkim uslugama.

Iako je nakon tog razdoblja imala značajne padove, potpuno neočekivano (a možda i ne) tijekom 2020. počinje njegov vrtoglavi rast. Početkom 2021. godine dostiže svoju najveću cijenu u iznosu od preko 48.000 američkih dolara.

O bitcoinu danas više nitko ne govori sa čuđenjem, naprotiv, jednako ga se tretira s onim “standardnim” načinima protoka novca.

Ako želite ući u svijet trgovanja ovom kriptovalutom, u nastavku ćemo vam predstaviti kratki vodič kako započeti trgovati bitcoinima.

Što je zapravo trgovanje kriptovalutama?

Trgovanje bitcoinima ima mnogo sličnosti s tradicionalnim trgovanjem raznim valutama. Trgovci kriptovalutama imaju različite strategije kupnje i zadržavanja.

To je neka vrsta kupnje imovine, promatranje njenog rasta ili pada i odlučivanje hoćete li je zadržati ili prodati. To je stvar strategije, a nije rijetkost da se zbog pogrešnih procjena dogode veliki gubici.

Bitcoin je ograničen na 21 milijun “coina”, a trenutno je u optjecaju oko 17 milijuna bitcoina.

Pretpostavka je da imate određenu količinu bitcoina i želite ih staviti u optjecaj. Evo nekoliko načina.

Mjenjačnice i trgovci kriptovalutama

Za izravno trgovanje kriptovalutom imate 2 izbora:

  • Koristite mjenjačnicu
  • Koristite trgovca

S razmjenom izravno kupujete i prodajete bitcoin.

U drugom slučaju imate takozvani ugovor za razlike. Vi ovdje ne posjedujete kriptovalutu.

Iz tog razloga i same prenosivosti, mnogi trgovci kriptovalutama preferiraju razmjene.

Kako odabrati brokera za kriptovalute?

Kako biste krenuli s razmjenom i prodajom, morate pronaći mjenjačnice i lokacije namijenjene tim djelatnostima. Iako na Internetu možete pronaći mnoge takve usluge, mi ćemo navesti neke koje su renomirane i preporučuju ih mnogi trgovci.

Kako biste započeli proces trgovanja, morate imati otvoren račun na ovim platformama. Proces otvaranja računa općenito je sličan:

  • Unesite svoje osnovne podatke kao što su ime, prezime, email adresa, lozinka
  • Potvrdit ćete svoju e-poštu
  • U nekim slučajevima morate ostaviti broj telefona za sigurnosnu provjeru na koji ćete dobiti svoj kontrolni kod
  • Također, postoji mogućnost prijave potrebe za osobnim dokumentom poput putovnice i slično
  • Morate povezati svoj bankovni račun kako biste mogli koristiti depozit

Kako zarađujete trgujući bitcoinima?

Slično kao i standardna ulaganja na burzu, dobici ili gubici u kriptovalutama su na papiru (ili njegovom digitalnom ekvivalentu) sve dok ne dođe do razmjene ili prodaje.

Onog trenutka kada poželite, nakon trgovanja, podići novac na svoj bankovni račun, to možete učiniti.

Kontradiktorno je raspravljati o nekim dugoročnim trendovima dok je kriptovaluta u povojima. Međutim, ako pogledamo unatrag i pogledamo neke kriptovalute od njihovog nastanka, možemo reći da su mnoge od njih danas značajno porasle.

Mnogi trgovci uopće ne trguju puno i često, ali ulažu većinu svojih ulaganja očekujući dugoročne dobitke.

Trgujte putem Bitcoin bankomata

Jedan od načina prodaje i trgovanja kriptovalutama je putem bitcoin bankomata. Ako želite veću anonimnost, ovo je bolji način, no otegotna je okolnost što morate fizički napustiti označeni bankomat, ako ga uopće ima u vašoj blizini.

Potrebno je odabrati željenu transakciju (prodaja ili kupnja) i unijeti iznos za uplatu. Često postoje ograničenja u količini kojom možete raspolagati, prvenstveno iz sigurnosnih razloga.

Tada ćete dobiti potvrdu (recimo putem SMS-a) s adresom bitcoin novčanika, te ćete morati poslati bitcoine iz svog novčanika na tu adresu.

Kada se transakcija završi (primit ćete informaciju ovisno o tome kako ste je odredili), moći ćete izvršiti gotovinsko plaćanje.

Kada prodati bitcoin?

Odgovor na ovo pitanje je nemoguće dati. Svi žele prodati u trenutku kada sama kriptovaluta ima visoku cijenu. Međutim, oni koji detaljno prate ovu vrstu tržišta možda znaju hoće li ta cijena rasti ili padati.

Stoga treba biti oprezan i pratiti trendove i trendove.

Volatilnost trgovanja

Kriptovalute, uključujući bitcoin, među najnestabilnijim su ulaganjima ako pogledate kratkoročne promjene. Možete puno zaraditi ili izgubiti.

Vratimo se na početak teksta.

Oni koji su, primjerice, 2017. prodavali bitcoine samo zato što su vidjeli nagli rast, danas su na gubitku, kada je cijena dva i pol puta viša nego tada. Oni koji su ih spasili, danas su zaradili.

Zato veliki investitori ulažu velike iznose i planiraju dugoročno. Ako želite sudjelovati u tome, ali na dnevnoj ili tjednoj bazi, onda svakako možete testirati s manjim ulozima. Neke od platformi koje smo naveli svakako su preporuke.

Ozbiljniji ulazak u samu trgovinu bitcoinima zahtijeva ozbiljniju pripremu, istraživanje i praćenje tržišnih i svjetskih trendova, kao i niz drugih koraka kako bi se pripremili na najbolji mogući način. Ovaj tekst svakako ne može biti konačan vodič za plovidbu ovim vodama, ali vam može dati neke osnovne informacije.

Kako kupovati bitcoinom?

Kao što rekosmo, bitcoin je stekao veliku popularnost pa danas gotovo da nema online servisa koji ne prihvaća kriptovalute. Trgovati bitcoinima moguće je na različite načine, pa čak i koristiti ih za kupnju fizičkih proizvoda.

Kupnja fizičkih proizvoda bitcoinima

Te su usluge češće na zapadu nego u našim krajevima. Iako je bitcoin relativno nov, uspostavlja se sve više sustava u kojima možete obaviti kupnju plaćanjem kriptovalutama.

Mnoge putničke agencije, benzinske postaje, neka sveučilišta i restorani omogućuju vam plaćanje bitcoinima.

Industrije s “lošom” reputacijom

Neke industrije koje spadaju u kategoriju +18 među prvima su počele prihvaćati kriptovalute. Sam Bitcoin mnogi doživljavaju kao “neprikladnu” pojavu, pa nije ni čudo da su ga ove industrije povezale.

Već je utvrđeno da internetske stranice za kockanje i igranje prihvaćaju kriptovalute i to je jedan od popularnijih načina plaćanja.

Tu su i bitcoin casina i jedno su od mjesta gdje se te kriptovalute najviše troše. Više informacija možete pronaći na linku satoshidice.com

Stranice za odrasle također su uvele mogućnost plaćanja usluga na ovaj način.

Online aukcije

Mnoge od ovih aukcija predstavljaju crno tržište, iz jednostavnog razloga što se prodaje svašta, legalno i ilegalno. Preporuka je ne ulaziti u ovaj svijet, već tražiti usluge od provjerenih izvora. Bitcoin tržište ili nedavno pokrenuti Redditov Bitmarket izvrsni su izvori za praćenje aukcija. – (Trgovanje Bitcoinom)

Bitcoin i IT usluge

Velike tehnološke tvrtke prihvaćaju plaćanje bitcoinom. WordPress je to napravio među prvima negdje 2013. godine. – (Trgovanje Bitcoinom)

Hosting provideri, kupnja domena, servera, multimedije i svega što je potrebno za web stranicu, odavno je moguće putem bitcoina. – (Trgovanje Bitcoinom)

Kako vrijeme bude odmicalo, asortiman usluga će se sigurno povećavati. – (Trgovanje Bitcoinom)

Bitcoin kao donacija

Iako mnogi na bitcoin gledaju negativno (zbog njegove decentralizacije), neke su tvrtke uvele opciju da bitcoine možete donirati. – (Trgovanje Bitcoinom)

Ukoliko se radi o humanitarnoj akciji organizacije koja prima bitcoine, svakako možete dati svoj doprinos putem ove kriptovalute. – (Trgovanje Bitcoinom)

Trgovanje bitcoinima – zaključak

Trgovanje bitcoinima imalo je dosta turbulencija posljednjih godina. Nitko sa sigurnošću ne može reći što će se dogoditi u budućnosti, pa je vjerojatno i to jedan od razloga zašto ljudi uplovljavaju u ove vode. Nesigurnost. – (Trgovanje Bitcoinom)

Kao što smo rekli, ozbiljno se baviti trgovanjem kriptovalutama zahtijeva puno vremena, čitanja, istraživanja, testiranja i praćenja tržišta. Veliki igrači to rade i to uglavnom dugoročno. – (Trgovanje Bitcoinom)

Ako pak želite isprobati i nije vam problem uložiti nekoliko desetaka ili stotina eura, onda svakako probajte. – (Trgovanje Bitcoinom)

U svima nama postoji nešto što je spremno riskirati, a to je trgovanje Bitcoinima. – (Trgovanje Bitcoinom)

U svakom slučaju, uvijek imate mogućnost pretvoriti bitcoine u pravu valutu i prebaciti ih na svoj bankovni račun, uz određene gubitke ili dobitke. – (Trgovanje Bitcoinom)

PREPORUKA

S rastom prometa od 20,16% dmBiH završio poslovnu godinu 2021/22.

Kompanija dm drogerie markt obilježila je još jednu, 16. po redu, uspješnu poslovnu godinu. Rezultati koji su predstavljeni...

Opraštanje i kako oprostiti i kad se čini nemogućim?

Opraštanje se u većini slučajeva čini nemogućim. Oprost nije nešto što činite za drugu osobu. Radite to isključivo zbog...

033.ba – Vaš izvor vijesti i informacija iz Sarajeva

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan izvor informacija i vijesti. U moru online portala, jedan od...

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni...

Kako uspješno brendirati svoju trgovinu?

U nastavku članka saznajte kako uspješno brendirati svoju trgovinu. Svakodnevno smo izloženi velikoj količini informacija, bljeskalica, reklama, jumbo plakata...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te...

10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta za razgovor za posao. Jeste li prošli kroz taj osjećaj straha i nesigurnosti nakon...

Odabir prave karijere za tebe – Savjeti i iskustva

Šta je odabir prave karijere i kakav uticaj može imati na Vaš poslovni život? Od malih nogu, kada postajemo...