back to top

Donovimo Vam tvrtke koje vladaju svijetom, a za koje do sada niste znali.

Kako je lijepo živjeti u 21. stoljeću u kojem ne morate ići u lov da biste sebi i svojoj obitelji priskrbili hranu. Puno je lakše imati razne tvrtke, tržnice i trgovine koje će sve to učiniti umjesto nas i servirati nam hranu na čistom tanjuru. S modernim načinom života naravno dolazi i veliki biznis, vrtače novca i korporacije, što dovodi i do teorija zavjere koje govore o nekim kompanijama koje vladaju svijetom. Od hrane koju unosimo u svoje tijelo do papira u boji koji nazivamo “novac”, netko upravlja našim svakodnevnim životom, a nije nam uvijek jasno tko je zapravo glavni: mi ili onaj netko?

Tvrtke koje vladaju svijetom

COMCAST

Ako živite u Americi, vjerojatno ste upoznati ili ste barem čuli za tvrtku COMCAST. Također je vrlo vjerojatno, ako ste Amerikanac, da koristite njihove usluge u svom domu. No, većina ljudi, pa i njihovi korisnici, nisu svjesni o kakvom se divu radi.

tvrtke

Comcast Corporation je američka telekomunikacijska tvrtka. Comcast se smatra najvećom tvrtkom za emitiranje i kabelsku televiziju na svijetu. Ova korporacija “gomila” bogatstvo posjedujući i emitirajući poznate kabelske kanale NBCUniversal, Telemundo, MSNBC, CNBC, USA Network, NBCSN, E!, The Weather Channel, The Golf Channel, MLB Network, NHL Network i bezbroj drugih kanala.

Tvrtke koje vladaju svijetom - za koje zapravo znate?
Velikih 6; Velika šestorka najboljih studija

Comcast također posjeduje Hollywood “velikih 6”.onda od strane Working Title Films, studija Universal AnimationUniversal Interactive, Universal Pictures International i Universal Studios Home Entertainment. Također, nedavno su kupili i Studio za animaciju Dream Workspoznat po filmu “Shrek”, za ogromnih 3,8 milijardi dolara.

I to ne bi bilo sve. Comcast zapravo posjeduje i tvrtku XFINITY, kao iu SAD-u vrlo popularan lanac biletarnica pod nazivom “Fondango”, koji nudi ulaznice za sve važnije filmske i zabavne događaje. Također, Comcast je suvlasnik i Universal Studios Hollywood iz Los Angelesa, Universal Orlando Resort iz Floride, Universal Studios Japan nalazi se u Osaki, Japan i Universal Studios Singapur iz Singapura.

Prema procjeni tržišne vrijednosti, Comcast ima vrijednost od 147 milijardi dolara i donosi godišnju dobit od 8,4 milijarde.

PEPSICO

Sa sjedištem u New Yorku, PepsiCo posjeduje skoro sve grickalice koje ste kušali ili gazirana pića koja ste popili. Zaista, prošećete li supermarketom, gotovo na svakoj polici naići ćete na brend grickalica u vlasništvu ove tvrtke.

Kad su pića u pitanju, PepsiCo je Coca-Colin najveći rival (i to dosta govori o tome).

tvrtke

Za razliku od Coca-Cole, koja je svoju poziciju na tržištu “zacementirala” globalno prepoznatljivim brendom pića, PepsiCo je više eksperimentirao. I isplatilo se. Ova tvrtka zarađuje puno više zahvaljujući svojim brendovima grickalica koji im donose zaradu od milijardu dolara.

NESTLE

Možete li pogoditi koliko brendova hrane posjeduje ova multinacionalna švicarska kompanija? Pogodi. 500? 1000? 2000?

Nestle posjeduje ukupno 8500 brendova prehrambenih proizvoda u više od 80 zemalja svijeta. Ova činjenica čini Nestle najvećom prehrambenom tvrtkom na svijetu. Za mnoge Nestleove proizvode, poput peruanskog brenda D’Onofrio ili portugalskog brenda kave Buondi, vjerojatno niste čuli. No, sigurno ste čuli za mnoge njihove marke ili ste ih koristili. Nebrojeni proizvodi sa poznatim prefiksom “Nes” u svom nazivu: Nesquik, Nestea, Nespresso itd.

Tvrtke koje vladaju svijetom - za koje zapravo znate?

Međutim, ono na što Nestle doista ima monopol jest poznata esencija života, voda. Nestle posjeduje punionice vode diljem svijeta, od Amerike do Italije i Mađarske. Ako putujete svijetom i kupujete flaširanu vodu, velika je vjerojatnost da će zarada od te boce otići Nestleu.

Prema Forbes procjena vrijednosti tvrtke Nestle na tržištu je 92 milijarde dolara uz dobit od 9,4 milijarde dolara koju je ovoj tvrtki priskrbilo samo tržište čokolade. – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

KRAFT HEINZ

Izvorno dvije odvojene tvrtke, Kraft i Heinz udružile su snage 2015. kako bi stvorile savez vrijedan 46 milijardi dolara! Kraft Heinz posjeduje niz brendova hrane poznatih diljem SAD-a i svijeta.

Neki od njih su na primjer Oscar Mayer, Velveeta, Kool-Aid, Jell-O, Philadelphia, Lunchables, Planters, Maxwell House. I, naravno, poznati blue-box mac ‘n’ cheese koji svi znaju iz filma Sam u kući.

Izvan SAD-a ova je tvrtka manje prisutna, no ne treba zanemariti njihov “masni” udio u svjetskim supermarketima. – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

SAUDI ARAMCO

Naftne kompanije vladaju svijetom. Svi su vidjeli film Bit će krvi. No jeste li znali koja tvrtka zapravo vlada svijetom? – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

Saudijska državna kompanija Saudi Aramco najveća je naftna kompanija, a brojke o kojima govorimo kada je riječ o ovoj kompaniji su više nego nevjerojatne. Vrijednost naftne kompanije Saudi Aramco procjenjuje se na 2,5 trilijuna dolara. Trilijun! – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

To znači da ova tvrtka ima četiri puta veću vrijednost od Applea. Netko je jednom rekao da se ništa ne može usporediti s državnom naftnom kompanijom. Čak je gotovo nemoguće odrediti vrijednost takve tvrtke. Vrijednost Saudi Aramca temelji se na činjenici da tvrtka proizvodi više nafte od bilo koje druge tvrtke u istoj industriji. – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

Tvrtke koje vladaju svijetom - za koje zapravo znate?

Proizvode 10,3 milijuna barela dnevno, više nego dvostruko više od ruskog konkurenta Rosnefta (druge najveće tvrtke). Prema određenim podacima, ova kompanija u svojim rezervama ima 261 milijardu barela nafte, a SAD od ove kompanije kupuje oko milijun barela dnevno! – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

No, iako ova tvrtka zarađuje nevjerojatno puno novca, gotovo cjelokupna dobit je u rukama države. Ova tvrtka plaća 93 posto poreza zemlji u kojoj 87 posto državnog proračuna čini novac dobiven od nafte.

ICBC

Biste li vjerovali da vam kažemo da je kineska banka najmoćnija na svijetu? Prije nekoliko godina sigurno ne biste, ali danas? – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

Vjerojatno nam vjerujete.

Početkom 2017. godine Industrial and Commercial Bank of China iznenadila je svjetske bankare kada je proglašena najvrjednijim bankarskim brendom na svijetu. – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

Kineska banka već godinama raste po stopi od nevjerojatnih 32% godišnje. Procijenjena na 48 milijardi dolara, ova banka u svojoj “blagi” drži oko 2,95 bilijun dolara. Kapital je ono što ovu banku čini vodećom u svijetu.

Iznenađen? Bankari uvijek znaju što rade, bilo da žive u SAD-u, Švicarskoj ili Kini. – (Tvrtke koje vladaju svijetom)

PREPORUKA

Digitalni marketing za male biznise: Osnove koje trebate znati

Digitalni marketing postao je nezaobilazan dio strategije rasta svakog poslovanja, a posebno je važan za male biznise koji...

Kako odabrati najbolji odvijač? – Kako lako

Kada radite na raznim projektima, bilo da radite kućne majstore ili jednostavno obavljate kućne popravke, pravi izbor...

Hanka Paldum u gostima kod Enisa Bešlagića

Gdje je nestalo janje iz pjesme „Kad ja pođoh na Bembašu“? Dolazak velike muzičke dive Hanke Paldum u Bingo...

Prevedite web stranicu na strani jezik – što trebate znati?

Ako želite da Vašu web stranicu prebacite na strano tržište samo prevedite web stranicu na strani jezik u...

Internet poslovanje – kako odabrati ono pravo?

Živimo u vremenu kada nam je (gotovo) sve dostupno u dva klika, pa nije teško povjerovati da se...

Kako odabrati autodijelove – najvažniji kriterij odabira

U današnjici česta tema jeste kako odabrati autodijelove, a da pri tome ne donesemo pogrešnu odluku. Zamjena autodijelova jedna...

TC Bingo Živince proslavio treći rođendan uz Mirzu Selimovića

Za sve kupce i posjetioce pripremio niz zanimljivih sadržaja Moderni centar TC Bingo Živinice, ove godine proslavio je svoj...