Udomljavanje psa – što trebate znati prije udomljavanja psa

Udomljavanje psa predstavlja jednu veliku odgovornost.

Gotovo da nema vlasnika koji svog ljubimca ne smatra članom vlastite obitelji. Psi se smatraju izvrsnim kućnim ljubimcima koji se jako vežu za svog vlasnika.

Na svijetu postoji mnogo pasmina pasa, tako da imate širok izbor da vidite koji je pas najprikladniji za udomljavanje. Svaki od njih zahtijeva poseban način prehrane, životne navike, posebne uvjete u kojima živi, ​​a vrlo je važno dobro se informirati o vrsti kućnog ljubimca prije nego što se odlučite na posvojenje.

udomljavanje psa - što trebate znati prije udomljavanja psa

Što je važno znati prije udomljavanja:

Njega pasa nije “jeftina”

Svi troškovi “održavanja” potrebni za psihofizičku dobrobit moraju se dodati početnim troškovima – troškovi liječenja (veterina, lijekovi, pesticidi, cijepljenja, analize, specifične pretrage, kontrolne ploče i sl.), hranaigračkeogrlicetegljenje i mnoge druge troškove.

Sažeto u nekoliko riječi: držanje psa košta. Važno je to znati.

posvajanje

Važno je voditi računa o njihovoj higijeni

Za održavanje higijena zubi potrebna im je četkica i pasta za zube (specifična za pse). Dentalna higijena provodi se najmanje 2 puta tjedno, a vrlo je važna prevencija karijesa. Frekvencija kupanje ovisi o pasmini, što će vas veterinar najbolje uputiti. Također je potrebno redovito čistiti ušima i skratiti noktiju (kandže na šapama).

Prvi posjet veterinaru vrlo je važan

Čim kupite ili udomite psa, najbolje ga je odvesti veterinaru. Veterinar će ga cijepiti protiv brojnih bolesti (uključujući srčani crv, najopasniji od svih mikroba). Također će vas informirati o zaštiti od parazita, krpelja i buha. Uz sve to, veterinar će Vam razjasniti nejasnoće i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Vodite računa o njihovoj prehrani

Mnogo je namirnica koje kućanstva nikako ne bi smjela konzumirati. Konzumacija ove hrane može izazvati brojne posljedice, od najblažih (poput mučnine i proljeva) do najtežih (disfunkcija organa i smrt).

posvajanje

Ukratkopsi ne bi trebali konzumirati:

 • Slatkiši
 • Slanina
 • mliječna hrana
 • jaja
 • avokado
 • slatko voće
 • mahunarke
 • čokolada

Svaki pas ima svoj poseban karakter

Čini se čudno i možda čak i nevažno, ali u stvarnosti je vrlo važno. Svaki pas ima svoj karakter i osobnost. značenje da svaki pas ima svoj način komunikacije, svoj ukus, uči na svoj način, ima svoje specifične fizičke i emocionalne potrebe. S vremenom psi karakterom počinju nalikovati svojim vlasnicima, što se može objasniti narodnom izrekom “S kim si”.

Psi su vrlo emotivna bića

Pas koji je nesiguran u ljubav svog vlasnika može izraziti svoju nelagodu na mnogo različitih načina, koji, međutim, svi imaju zajedničko značenje: nisu ugodni ni poželjni te uzrokuju čak i vrlo ozbiljne probleme suživota..

Pse treba voljeti, pratiti, voditi, umirivati, educirati, poštivati. Nedostatak pažnje i ljubavi toliko utječe na njihovo zdravlje da može dovesti do depresije, odbijanja jela pa čak i smrti zbog tuge.

Ne kažnjavajte psa za lajanje/režanje

Kad čujete režanje psa, pomislite da se događa nešto strašno i prirodno je grditi psa i spriječiti ga da se tako loše ponaša. Ovo je upravo ozbiljna greška.

Režanje je upozorenje na nelagodu koju pas može pratiti i osjetiti na ovaj ili onaj način. Jasno je da je kažnjavanje ili vikanje na psa zbog režanja vrlo pogrešno i kontraproduktivno: ne uklanja uzrok njegove nelagode i tjera ga da nauči (pre)ponašati se neugodno bez upozorenja. – (Udomljavanje psa)

Psi su vrlo inteligentna stvorenja

Psi su vrlo inteligentni kućni ljubimci. Sposobni su naučiti i razlikovati naredbe, trikove pa čak i riječi i izraze lica. Gotovo je sigurno da će zapamtiti ključne i jednostavne riječi poput: da, ne, kuća, hrana, spavanje, kupanje… Velike su šanse da će čak pokušati odgovoriti na pitanje ili će se naljutiti na vas jer ste im odbili dati dodatnu užinu. – (Udomljavanje psa)

Neki se linjaju, neki ne

Linjanje psa ovisi o pasmini vašeg ljubimca. Određene vrste, kao npr Samojedi, vučjaci ili haskiji linjaju se u velikim količinama. Potrebno ih je svakodnevno četkati i uklanjati višak krzna. Neke rase poput mastifi, pit bullovi, čivave i mopsovi linjaju se u znatno manjim količinama, ali je također potrebno svakodnevno češljati njihovo krzno. Upravo tijekom četkanja pregledavate njihovu kožu na kojoj se mogu otkriti modrice, krpelji, promjene na koži… – (Udomljavanje psa)

Ponekad znaju biti čudni

Često se događa da psi imaju nagle nalete energije (eng. zumiranja), koje se ne može riješiti nikako, osim brzim trčanjem po cijelom parku. Osim zumiranja, mnogi će psi pokušati “komunicirati” sa svojim vlasnikom ispuštajući zvukove laveža. Haskiji su karakteristični po ovoj osobini. – (Udomljavanje psa)

Psi imaju naviku slijediti svog vlasnika, pogotovo kada idu na WC. Ovaj čudan postupak objašnjava se činjenicom da su životinje u prirodi najosjetljivije tijekom defekacije/mokrenja, pa vas vaš pas “drži” i štiti od potencijalnih napadača iz vaše kade. – (Udomljavanje psa)

udomljavanje psa - što trebate znati prije udomljavanja psa

Potreban im je osobni prostor

Ovisno o vrsti psa, potrebno je odrediti veličinu prostora. Svaki pas sebe smatra zaštitnikom i zato je potrebno imati prostor koji će štititi. Ako imate kuću, možete izabrati manjeg ili većeg psa. – (Udomljavanje psa)

Međutim, većina velikih pasa nije prikladna za život u stanu, a ako živite u stanunajbolje je da odlučite usvojiti manju pasminu Kao:

 • Pudlice
 • Mops
 • Jazavičar
 • Čivave

Pseće njuške mogu promijeniti boju

Ponekad će njihov izgled biti prvi pokazatelj određenih stanja. Na primjer, u slučaju im njuška postaje ružičasta, to je znak da vašem psu nedostaju vitamini. – (Udomljavanje psa)

U slučaju da se to dogodi zimi, ne brinite. Promjena boje njuške zimi je prirodan proces njihove prilagodbe na promjenu temperature. – (Udomljavanje psa)

Savjet

dobro razmislite prije nego se odlučite na tako veliku ulogu kao što je udomljavanje psa. Ako niste 100% sigurni da je to ono što želite/na što ste spremni, odgodite odluku. Psi nisu igračke, već bića s emocijama. Stoga ovu odluku donesite samo ako to zaista želite, a nećete požaliti jer ćete dobiti prijatelja za cijeli život.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Aloe vera

Aloe vera se kao lijek koristila u starom Egiptu još prije 6000 godina, gdje je bila poznata kao...

Farbanje kuće – kako odabrati najboljeg izvođača

Najbolji savjeti koje trebate znati za farbanje kuće ili stana Farbanje kuće ili stana mogu biti velika investicija kada...

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje se koristi u narodnoj medicini još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo...

Nova platforma za prognozu vremena!

Kakvo će sutra biti vrijeme sutra i 7 sedam dana od sada otkriva domaća platforma za prognozu vremena. Kakvo...

Kako renovirati kupaonicu uz maksimalnu uštedu

Ako planirate renovirati kupaonicu, morate znati da je to prilično zahtjevan posao, koji treba detaljno isplanirati. Kako renovirati kupaonicu?...

Srčani crv kod pasa – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, već znate da mu je potrebna posebna (liječnička) pažnja. U slučaju da tek planirate...

Candida – uzrok, simptomi i kako je liječiti

Često se pojavljuje u usnoj šupljini, a manifestira se u obliku bijelih naslaga na jeziku, unutrašnjoj strani obraza, na...