back to top

Uskrsna dekoracija – kako do savršenog svečanog interijera

Uskrsna dekoracija je veoma važan detalj u pripremi blagdana i treba obratiti posebnu pažnju

Pripreme za najveći kršćanski blagdan tek su počele. Farbana jaja, bogata trpeza, savršena dekoracija i obitelj na okupu prve su asocijacije na Uskrs. Kako bi sve bilo pripremljeno kako treba, pazi se na svaki detalj. Tako su ukrašavanje jaja, ukrašavanje hrane, a posebno interijera, postali neizostavni koraci u pripremi ovog blagdana.

Uskrsna dekoracija
Uskrsna dekoracija

Što se tiče uređenja prostora, košara sa šarenim jajima više nije jedini ukrasni predmet. Savršen blagdanski interijer postao je jedinstvena raznolikost okusa, boja i detalja. U ovim kreativnim zadacima ne uživaju samo mališani, već i odrasli. Stoga zgrabite olovku i papir i na vrijeme počnite sastavljati popis onoga što vam treba, a u nastavku pronađite inspiraciju i sjajne ideje za uskrsnu dekoraciju.

Košarica s jajima kao ključni uskrsni ukras

Uskrsna košara s jajima zaista je najvažniji ukrasni element pa se treba potruditi da izgleda savršeno. Umjesto običnih košara i zdjelica s uskršnjom travom, posložite jaja u svoje rukotvorine, a evo ideja kako mogu izgledati.

Košara za zeca

Potreban vam je bijeli hamer papir, flomasteri, škare, ljepilo i vata. Nacrtajte i zatim izrežite velikog zeku tako da bude jasno vidljiv sprijeda. Naslikajte mu oči, usta i uši, a od konca napravite brkove. Zatim izrežite papir i zalijepite ga tako da dobijete oblik košarice. Unutrašnjost joj obložiti vatom i kad se sve osuši redati jaja. Vatu možete zalijepiti i na mjesto zečićevog repa ili negdje s vanjske strane košarice.

Košarica za jaja

Trebate ih valovitog kartona u roli bež boje, škare, ljepilo, umjetna slama. Izrežite veći komad kartona tako da mu stranice možete omotati u obliku jajeta, a zatim ih zalijepite ili spojite spajalicom. Pažljivo presavijte i zalijepite stranice koje će biti glavna baza tako da čine čvrstu i stabilnu osnovu. Kada dobijete oblik duguljaste košarice, počnite sjeckati karton tako da dobijete oblik napuknutog/razbijenog jajeta. Unutrašnjost košare napunite umjetnom travom i posložite jaja.

Košarice u obliku pijetla

Kartonsku kutiju u kojoj se inače prodaju jaja možete koristiti na više načina. Naš prijedlog je da napravite košarice-pijetlove. Izrežite dio gdje se nalazi jaje zajedno s izbočenim dijelom koji dijeli dva stalka. Obojite karton, zatim izrežite kljun, krestu, nacrtajte oči i ostale detalje. Možete napraviti nekoliko takvih košarica i posložiti ih oko velike košarice za jaja.

Nijedan ukras nije potpun bez uskrsnog zeca

Mnogi vjeruju da su jaja jedini i najvažniji simbol Uskrsa, ali nije tako. Određenu simboliku ima i motiv uskrsnog zeca za kojeg se vjeruje da donosi uskrsna jaja. Naime, uz uskršnjeg zeca vežu se poganski običaji, ali i legende koje su u različitim vremenima i među različitim narodima na određeni način pridavale važnost ovoj životinji. Najvažnija stvar koja povezuje zeca s Uskrsom je vjerovanje da je on simbol plodnosti (ponovnog rođenja). U srpskoj tradiciji zec se smatra natprirodnim bićem, zbog ljekovite krvi i dijelova tijela, kao i sposobnosti predviđanja vremena. Danas je Motiv uskršnjeg zeca najzastupljenija kada je u pitanju uskrsna dekoracija interijera, stoga svakako nabavite ili izradite barem jednu figuru ove životinje.

Drvo s uskršnjim jajima

Ako želite imati najfotogeničniji uskršnji kutak, krenite u potragu za uskršnjim drvcem ili granama na koje ćete objesiti jaja. Posljednjih godina ovaj je ukras osvojio domove diljem svijeta, a posebno je osvojio srca najmlađih. U kombinaciji s jajima i ostalim ukrasima stvarno stvara pravi blagdanski ugođaj. Međutim, ako ne možete pronaći uskršnje drvce, mogu poslužiti grančice s bilo kojeg drveta u dvorištu. Podlogu im možete napraviti od stiropora ili od posude za cvijeće. Zatim pričvrstite satenske vrpce na ukrase od jaja i pustite ih da vise s grana. – (Uskrsna dekoracija)

Uskrsna dekoracija
Uskrsna dekoracija

Životinje na štapovima

Zec, pijetao, kokoš i kokoš – životinje koje su sastavni dio uskrsne dekoracije. Ukrase s njihovim motivima možete napraviti sami kod kuće. Potrebna vam je šperploča ili deblji karton, škare i tempera. Izrežite oblike ovih životinja i zatim ih obojite. Možete ih nataknuti na ražnjiće ili provući u konac. – (Uskrsna dekoracija)

Dekoracija stola u slatkom svečanom ruhu

Osim košarice s uskrsnim jajima, stol možete ukrasiti i drugim detaljima. Već je poznato da se pripremama za Uskrs najviše vesele mališani pa su čokoladne figurice u obliku zečića ili jajeta postale neizostavni i omiljeni ukrasi na stolu. U supermarketima možete pronaći zaista veliki izbor slastica s uskršnjim motivima. Bilo da se odlučite za kolačiće i medenjake ili kolačiće na štapiće, znajte da će oni biti idealan ukras za stol. – (Uskrsna dekoracija)

Uskrsna dekoracija
Uskrsna dekoracija

Ideje za bojanje jaja

Uskrsna jaja se tradicionalno boje crvenom bojom, jer ona simbolizira Isusovu krv. Prvo jaje ofarbano u ovu boju – poznatije kao stražarnica, izdvaja se od ostalih i čuva se tijekom cijele godine. Kuhanje i farbanje jaja ne bi trebalo biti posebnog majstorstva, osim ako ne želite da budu neobični i drugačiji od prethodnih godina.

Naš prijedlog je da jaja koja ćete jesti bojite na prirodan način (lukom, octom, sokom od cikle…), a da ona za koja želite da budu samo ukras budu od drveta ili stiropora. Možete ih ukrasiti tempera ili akrilnim bojama, plastelinom, šljokicama, naljepnicama, čipkom, decoupage tehnikom i slično. – (Uskrsna dekoracija)

PREPORUKA

Test iz povijesti – Kako se pripremiti u nekoliko koraka?

Pitate se kako se pripremiti za test iz povijesti? Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta koji Vam mogu pomoći...

Hrana za pse

Hrana za pse treba da bude prioritet ako ste jedan od onih kojima je jako stalo do toga...

Veze na daljinu – kako prevladati izazove?

Veze na daljinu teško je održavati. Obitelj i prijatelji često će vam reći da se ne nadate previše da...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...

Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

Saznajte koji su najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta. Ako uzgajate suncokret i trebate dodatne informacije o...

Medicinska praksa – Najbizarnije u povijesti

Medicinska praksa u povijesti bila je u potpunosti bizarna. Neke stvari će vas šokirati i ostaviti bez teksta. Prije...

Što je osmrtnica?

Osmrtnica je obavijest o smrti neke osobe. Osmrtnica je kratak prikaz života nekoga ko je umro, obično sa fotografijom...

Arheološka nalazišta

Grčka je svjetski poznata po svojoj prekrasnoj obali i prekrasnim plažama, po svojim otocima, mediteranskoj klimi i velikom...