Važnost dječje igre od rođenja do polaska u školu

Djeca kroz igru, osim što se zabavljaju, upoznaju svijet oko sebe.

Dječje igre pomažu u razvijanju samopouzdanja, stjecanju komunikacijskih vještina, ali i znanja o svojoj okolini. Kako djeca rastu, njihove igre se mijenjaju i postaju kompliciranije.

Kroz igru ​​se razvija pamćenje, percepcija i mišljenje. Čovjek uči prepoznati i izraziti emocije, uključiti se u društvene interakcije i brinuti se o drugima.

Uloga odraslih u procesu igre je od velike važnosti. Stvaranje poticajnog okruženja za djecu, kao i stjecanje znanja o razvoju djeteta i važnosti igre za pravilan psihofizički razvoj, izazovan je zadatak.

Zato je ovom segmentu djetetova života potrebno posvetiti veliku pažnju od rođenja.

Ključno je uključivanje odraslih u organizaciju takozvanih strukturiranih igara kao što su, primjerice, razni kvizovi, društvene igre, ples i sport.

Važni su iu nestrukturiranim igrama u kojima djeca crtaju, oblikuju plastelin, grade kućice od jastuka, ali kao promatrači i povremeni pomagači.

Također, takve igrice će odvratiti djecu od pretjeranog korištenja mobitela, što može negativno utjecati na stjecanje socijalnih kompetencija, ali i psihofizički razvoj.

djecje igre
Najbolje dječje igre.

Igre za najmlađe – kako se igraju bebe?

Od rođenja dijete pokušava uključiti odrasle u svoje dječje igre. Ono postaje još intenzivnije oko šestog mjeseca nakon rođenja djeteta.

Tada se bebe radije i češće igraju dok ih odrasli gledaju. Bebe neizmjerno uživaju u glazbi, pjesme i pljeskanje rukama u ritmu.

Iako još uvijek ne znaju držati ritam rukama, obožavaju gledati odrasle kako to rade. U stanju su slušati istu pjesmu više puta dnevno i uvijek se jednako zabavljati.

Važno je da su roditelji ili skrbnici uvijek spremni za priču, da opisuju, prepričavaju događaje, da naglas zabilježe što je dijete učinilo ili željelo učiniti.

Sve to uvelike utječe na razvoj djetetove inteligencije. Ovako djeca uče i osjećaju se sigurno slušajući poznati glas.

Osim toga, dobro je slušati djecu oglašavanje. U početku će to biti gugutanje, ali i izgovaranje slogova, kada je pravo vrijeme da odrasla osoba potakne bebu da nastavi pričati.

Djeca vole raditi iste stvari i to im ne smijemo uskratiti. Tako uče svladavati određene izazove. Kada svladaju nešto novo, doživljavaju osjećaj kompetentnosti i time im jača samopouzdanje.

Knjiga može biti prekrasna igračka čak i za vrlo malo dijete. Na prvu su to slikovnice bez previše detalja. Odrasla osoba imenuje slike i pokazuje ih djetetu.

Tako se razvija ljubav prema knjizi, ali i kreativnost, pogotovo ako se uz nju stvaraju priče prema motivima iz slikovnica.

Kad malo porastu i počnu pričati, djeca će voljeti sama izmišljati priče okrećući stranice knjiga.

Također, već od četvrtog mjeseca bebe uživaju u igrama skrivanje. Tada počinju shvaćati da predmeti i ljudi i dalje postoje iako im nisu u vidnom polju.

Odrasli se isprva mogu sakriti iza šaka i iznenada pojaviti s uzvikom “Tu sam!”. Beba će neizmjerno uživati ​​u ovoj igrici.

S vremenom bi skrivanje trebalo postati sve teže, pa se odrasla jedinka može sakriti iza namještaja, vrata, ispod stola i slično.

Bebe vole ulov stvari koje su korisne za razvoj motorike, ali i za vježbanje okretanja s leđa na trbuh i obrnuto.

Bebe tako uspostavljaju kontrolu pokreta jer jačaju mišiće vrata i cijelog tijela. Ovako mlada djeca svijet bi trebala upoznavati i na taktilan način.

Bit će im zanimljivo dodirivati ​​predmete različite teksture (spužva), tvrdoće (drvo), temperature (kocka leda).

Takve osjećaje treba popratiti adekvatnim komentarima s promjenom boje i dubine glasa, na primjer: “Kako je mekan ovaj zeko” uz širok osmijeh.

djecje igre
Dječje igre

Kako se igraju djeca od prve do treće godine?

Od jedanaestog mjeseca do druge godine djeca su zanimljiva kocke različitih oblika, boja, veličina i materijala.

Uživaju postavljajući ih u pravu liniju ili grade kuće, kule ili slične građevine iz svoje mašte. Tada je pravo vrijeme za kupnju glazbenih igračaka.

Pomoću njih djeca razvijaju kreativnost, a one su im u toj dobi inspirativne i zabavne. Bubnjevi, sintesajzeri, ksilofoni, lonci i žlice kao udaraljke možda stvaraju nepodnošljivu buku za odrasle, ali to nije dobar razlog da djeci uskratite glazbene igračke.

Međutim, u ovoj dobi jest imitacija najzanimljivija igra kojom dijete zadovoljava svoju prirodnu znatiželju.

Dijete će se obožavati igrati s brašnom i vodom jer je vidjelo da to radi i odrasla osoba, dodiruje proizvode s polica u dućanu kao i njegovi roditelji, miješa vodu žličicom zamišljajući da je u njoj mamina kava šalica.

Nešto kasnije počet će zamišljati sebe na telefonu s izmišljenim ili stvarnim prijateljem ili kako prepisuje lijek pacijentu glumeći da je liječnik.

U dobi između osamnaest mjeseci i tri godine djeca će se često okretati igračke na kotačima, navijanje i one s mnogo gumbića.

Tada se kod djece razvija i pamćenje pa će se sutradan htjeti igrati s igračkom koja im je jučer okupirala pažnju. U tom se razdoblju razvija i logično mišljenje.

Dijete shvaća da može samo posegnuti za željenom igračkom iz ormarića. Vuče stolicu, penje se na nju i raduje se kad postigne cilj. Oko druge godine djeca se vole igrati vani.

Miješaju pijesak i vodu, spuštaju se niz tobogan, klackaju se, ljuljaju i penju. Tada je važno vodstvo starijih kako se dijete ne bi povrijedilo, što također dobro utječe na razvoj govornih vještina.

Kreativne igre

Kreativne dječje igre pojavljuju se oko treće godine djeteta, a najzastupljenije su u predškolskoj dobi. Tada do izražaja dolaze umjetničke sposobnosti.

Posebno uživaju djeca crtanje bojanje vodenim bojama i raznobojne krede, masa za modeliranje, plastelin, kinetički pijesak, papir za sjeckanje, lijepljenje i slično.

Dječje igre pretvarajući se korisne su u ovoj dobi i u njima posebno uživaju djeca.

Igraju se raznih zanimanja, oponašaju odrasle iz vlastitog okruženja, likove iz animiranih filmova, organiziraju čajanke, presvlače i hrane bebe glumeći roditelje.

Sve to povoljno utječe na kognitivni i socijalni razvoj djece.

djecje igre
Kreativne igre

Dječje Igre predškolaca

Igre sa pravila dominantni su u dobi od šest do sedam godina života. Kroz njih djeca uče uspostaviti, prihvatiti i poštovati pravila.

To mogu biti različite društvene igre, slagalice, ali i igre na otvorenom kao npr skrivača, škole, preskakanje i natjecanje u njemu.

Ove igre pomažu djeci u razvoju koncentracije, domišljatosti i pamćenja. Posebno su im privlačne igre pretvaranja, a maskirati se mogu uz pomoć raznih materijala i bezopasnih predmeta iz okoline, poput papira, stare odjeće, kutija, kanti, pa čak i plastičnog pribora za jelo.

U ovoj dobi, iako ranije, za razvoj fine motorike dobri su glinamol i plastelin, a za složenu motoriku preporučuju se igre loptom i frizbijem.

Odrasli bi trebali prilagoditi prostor za igru ​​djeci tako da u prostoru za igru ​​nema ometajućih zvukova ili opasnih predmeta.

Ako vaše dijete zaostaje u nekom segmentu, uopće se ne igra ili uvijek ponavlja identične pokrete, obratite se odgojiteljici ili pedijatru jer to može ukazivati ​​na određene poteškoće u razvoju.

Međutim, ponekad se djetetu jednostavno ne igra jer je pospano ili neraspoloženo i tada ga ne treba forsirati.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Doček Nove godine 2023

Doček Nove godine 2023 u beogradskim splavovima je odličan izbor za vrhunski provod Doček Nove godine je praznik o...

Hrvatska i noćni život: popularna kasina

Vlada Republike Hrvatske je od 2014. godine krenula modernim putem u poslovanju objekata i sredstava za igre na...

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Ne volite gledati dosadne serije s predvidljivim završecima? I vjerojatno mislite da ste gledali sve dobre serije, ali...

Krimi serije – Top 3 serije koje morate pogledati!

Visokobudžetne serije obiluju izvrsnom glumom, dobrim scenarijem koji na zanimljiv način prikazuje priču, režijom koja stvara atmosferu napetosti. Krimi...

Gdje za vikend sa djecom u Travniku

Gdje za vikend sa djecom može biti izazov, ali je ujedno i prilika za mnoge kvalitetne trenutke u...

Tinejdžerska serija: 3 prijedloga kojima ni stariji ne mogu odoljeti

Serije su oduvijek bile izvrstan način kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Tinejdžerska serija može vam ubiti dosadu posebno vikendom. Međutim,...

Ime ruže – likovi u romanu Umberta Eca

Roman Ime ruže (Il nome della rosa) objavljena je 1980. godine. Umberto Eco (1932.-2016.) bio je talijanski teoretičar književnosti, pisac, filozof,...

Masaža – povijest i dobrobiti

Masaža i njezine dobrobiti poznate su od davnina. Ovaj jednostavan način liječenja i opuštanja prakticirali su između ostalih i...