back to top

Veze na daljinu teško je održavati.

Obitelj i prijatelji često će vam reći da se ne nadate previše da će vaša veza uspjeti jer ćete završiti slomljenog srca. Veze na daljinu uključuju romantične veze između partnera koji žive na određenoj geografskoj udaljenosti.

Mnogo je razloga zašto partneri moraju boraviti na različitim mjestima. To može biti, primjerice, zbog posla ili studija u drugom gradu. Ponekad se veze mogu formirati virtualno, a partneri se povremeno mogu vidjeti osobno. Iako su ovakvi odnosi sve češći, uvriježeno je mišljenje da je uspjeh takvih veza rijedak.

veze na daljinu

Veze na daljinu – izazovi

Veze na daljinu postale su uobičajene zbog lakog pristupa internetu i drugim sredstvima komunikacije koja olakšavaju njihovo održavanje.

Međutim, postoji mnogo stresora koji ih čine složenima i izazovima. Jedan od njih je, svakako, svijest o fizičkoj udaljenosti, nedostatak bliskosti i žive komunikacije između partnera.

Osim toga, često se javljaju različita iskustva privrženosti, nerealna očekivanja od veze, izbjegavanje komunikacije od strane jednog od partnera, problemi u podjeli obaveza, ljubomora i nesigurnosti. Neki od najčešćih izazova koji se mogu pojaviti u vezama na daljinu bit će detaljnije objašnjeni u nastavku.

Ljubomora

Ljubomora se može javiti ako jedan od partnera provodi više vremena s drugim ljudima, ali može se javiti i bez nekog posebnog razloga.

Ljubomora je instinktivna reakcija koja se javlja zbog nesigurnosti koja postoji u odnosu s partnerom. Normalno je osjećati ljubomoru u određenoj mjeri. U takvim situacijama potrebno je otvoreno razgovarati s partnerom o svojim osjećajima. Takvi razgovori pomažu da se oba partnera osjećaju prihvaćenima od druge osobe. Bolje je otvoreno priznati ljubomoru i suočiti se sa svojim osjećajima nego takve brige držati zakopane u sebi. To će samo povećati tjeskobu, a cilj je da oba partnera budu zadovoljna u vezi.

Nesigurnost

Nesigurnost može biti povezana sa zabrinutošću oko prisutnosti druge osobe u budućem životu partnera. Zbog toga se osoba može osjećati zapostavljeno i nesigurno u pogledu svoje važnosti u životu svog partnera. U takvim slučajevima savjetuje se da partneri posvete vrijeme planiranju događaja u bliskoj budućnosti kao što su zajednička putovanja i sastanci.

Također im se savjetuje da počnu planirati buduće ciljeve kao što su brak i zajednički život, ako to žele. Takvi planovi mogu poboljšati povezanost između partnera i dati im osjećaj sigurnosti u vezi na daljinu.

Otvorenost promjenama

Kada partneri žive odvojeno, može biti teško pratiti sve promjene koje se događaju u životu druge osobe. Mijenjaju se životne okolnosti koje sa sobom nose i promjenu odnosa čovjeka prema svijetu.

To može biti iznenađujuće za drugog partnera. Kad se sretnu nakon dugo vremena, mogu se osjećati kao da im je partner potpuno nova osoba. Za nekoga tko se preselio na drugo mjesto, promjena načina života može značajno utjecati na njegove težnje, životne stavove itd.

U takvim situacijama partner koji stalno živi na istom mjestu ovu promjenu može doživjeti kao pokazivanje “pravog lica” partnera koje mu se ne sviđa.

Svakome je korisno naučiti razlikovati osobu od neposrednih promjena koje su nastale kao posljedica promijenjenih životnih okolnosti. Kako bi se veza spasila, potrebno je otvoreno se suočiti s promijenjenim pogledima, navikama i ponašanjem partnera. Često je to velika poteškoća u vezama na daljinu.

Nedostatak intimnosti u vezama na daljinu

Izostanak seksualnih odnosa zbog udaljenosti između partnera može izazvati moralne dileme u pogledu zadovoljenja seksualnih potreba.

Može se odlučiti za masturbaciju ili povremene seksualne susrete. Zbog toga su moguća brojna nezadovoljstva i osoba se može pitati zašto mora samozadovoljavati kada je u vezi ili se osjećati frustrirano što ne može imati usputni seks jer ne želi prevariti partnera.

Ovi problemi karakteristični su za veze na daljinu, no javljaju se i u vezama u kojima partneri žive pod istim krovom. Drugim riječima, veze na daljinu nisu striktno povezane s nedostatkom emocionalne i seksualne intimnosti.

No, bez obzira na status veze i blizinu partnera, nije realno očekivati ​​da će seksualne potrebe osobe uvijek zadovoljiti jedan partner, bez potrebe za samozadovoljavanjem ili drugom vrstom seksualne aktivnosti.

Alternative poput telefonskog ili video seksa mogu se činiti jednako čudnim i nezadovoljavajućim kao i seks uživo, no preporučljivo je istražiti različite opcije koje mogu pomoći partnerima da se osjećaju bliskijima.

Otvorena rasprava o viđanju povremenih seksualnih partnera također može pridonijeti boljem razumijevanju. To je opcija koja može doći u obzir ako su partneri otvoreni za takvo što.

Veze na daljinu

Izazovi u komunikaciji

U vezama na daljinu partneri mogu imati redovitu komunikaciju zahvaljujući internetu i drugim sredstvima komunikacije. Ipak, njihovi se razgovori često znaju svesti na prazne priče o svakodnevnim događajima, bez obraćanja pažnje na stvarne osjećaje. – (Veze na daljinu)

Zato je važno svakodnevno izražavati svoje osjećaje i pitati drugoga kako se osjeća kako bi komunikacija bila što kvalitetnija, a veza stabilnija. Monotonija komunikacije može se razbiti korištenjem različitih medija, kao što su e-mail, video chat, pisma, društvene mreže itd. – (Veze na daljinu)

Obveze u vezama na daljinu

Za parove koji žive odvojeno može biti izazov nositi se s odgovornostima. Osoba može osjećati veliki pritisak jer sve mora sama, bilo da se radi o financijama, kućanskim obavezama, roditeljstvu itd.

To su složene teme o kojima partneri moraju raspravljati i pregovarati. Takvi razgovori pomoći će smanjiti neizvjesnost u vezi i olakšati partnerima da se usredotoče na postizanje zajedničkih ciljeva.

Međutim, sukobi koji mogu nastati kada se partneri pokušavaju dogovoriti oko obveza ponekad su prekomplicirani da bi ih ljudi sami riješili. Ponekad je potrebno uključiti profesionalnog savjetnika kako bi pomogao paru da se nosi s izazovima. – (Veze na daljinu)

Bez obzira s kojim se od navedenih izazova par susreće, razgovor sa stručnjakom može značajno pomoći partnerima da prevladaju sukobe i nesporazume. – (Veze na daljinu)

PREPORUKA

Čišćenje srebra – savjeti i ideje

Nema sumnje da srebro zauzima jedno od vodećih mjesta među ljubiteljima nakita. Stoga je čišćenje srebra veoma bitno....

Izreke i citati o životu

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o životu. Ovo su najbolje izreke i...

Albert Einstein – izreke i citati

Albert Einstein izreke i citati koje želite pročitati. „Važno je da nikada ne prestanete postavljati pitanja; znatiželja ima svoj...

Hrana za pse

Hrana za pse treba da bude prioritet ako ste jedan od onih kojima je jako stalo do toga...

Glagolski pridjevi – kako ih razlikovati

Glagolski pridjevi u hrvatskom jeziku mogu biti radni (aktivni) ili trpni (pasivni). Ako jesu glagolski pridjevi jedinica s kojom imate poteškoća,...

Kako ukloniti mrlje sa odjeće

Imate problem, imali ste nesreću i pitate se kako ukloniti mrlje sa odjeće? Prolili ste kavu, sok, vino, masnu hranu...

Funkcija riječi u rečenici – kako je odrediti

Funkcija riječi u rečenici studentima predstavlja ozbiljnu sumnju. To studentima predstavlja ozbiljnu sumnju služba riječi u rečenici. Čak i kada...

Što učiniti kada vaš pas neprestano laje?

Pitate se što učiniti kada vaš pas neprestano laje? Evo nekoliko korisnih savjeta za Vas! Psi su među kućnim...