back to top

Vozačke navike – koja vas od ovih najviše živcira?

Većina vozača današnjice posjeduje vozačke navike koje nisu za pohvalu.

Većina vozača barem jednom dnevno, u sebi ili naglas, prokomentira tuđu vožnju riječima: “Tko ti je dao vozačku?!”. A razloga za to na našim cestama ima pregršt – od nasilne vožnje u slalomu, silovitog pritiskanja papučice gasa, nekorištenja žmigavca do “čašice” razgovora poznanika nagnutih preko prozorskog stakla dok drugi vozači strpljivo čekaju da nastave vožnju .

Ovakve reakcije dio su naše svakodnevne prometne (ne)kulture, pa iako neke nisu zabranjene prometnim pravilima, potencijalno su opasne za sigurnost sudionika u prometu.

Postoje prometne navike koje vozače najviše iritiraju. Pronađete li se među spomenutima, možda idući put kada sjednete za volan dobro razmislite prije nego što napravite neki manevar ili psujete na semaforu.

Vozačke navike
Vozačke navike

Automobili koji ‘staju na rep’

Trenutak kada se netko previše približi prtljažniku u vožnji jedno je od najiritantnijih ponašanja vozača. Ovakva vožnja je prilično opasna jer ako dođe do naglog kočenja sudar je neizbježan. Ako ste odlučili nekoga prestići, za to postoje jasna pravila, uz uvjet da ne ugrožavate druge u prometu.

Staro “pravilo 2 sekunde” kaže da trebate voziti unutar dvije sekunde od vozila ispred sebe. A koliko je sekundi u metrima ovisi o brzini kojom vozite. Pri brzini od 80 km/h, primjerice, dvije sekunde bile bi 44 metra.

Tipkanje na telefonu

Nažalost, jedan od najčešćih uzroka nesreća, nakon vožnje pod utjecajem alkohola, je korištenje mobilnog telefona u vožnji. Osim što lutaju cestom iz jedne trake u drugu, vozači koji koriste telefone voze sporije nego što je dopušteno, pa često stvaraju nepotrebne gužve. A sve se to, pretpostavljamo, događa zbog prevelike želje za “multitaskingom”, odnosno želje da se radi što više stvari u isto vrijeme, ne razmišljajući o sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Dakle, ako ste previše zauzeti, dovoljno je samo instalirati bluetooth slušalice ili spojiti mobilni uređaj na automobil kako biste obavili razgovor bez upotrebe ruku koje su ipak neophodne za vožnju automobila. Ili, jednostavno, zaustavite vozilo na pogodnom mjestu i odgovorite na poziv.

‘Kraljevi’ parkiranja

Blokiranje prilaza, parkiranje na nogostupima tako da pješaci, trudnice i roditelji s kolicima moraju hodati cestom, nepropisno korištenje mjesta za osobe s invaliditetom ili parkiranje preko dva parkirna mjesta izazivaju bijes apsolutno svih susjeda, a to ne želite.

Osim što ćete završiti na postu srama na svim postojećim društvenim mrežama, ili još gore, bez retrovizora ili s izgrebanim vratima, najvjerojatnije ćete na vjetrobranskom staklu pronaći kartu za parkiranje. Neki će na (novčanik) bolan način saznati da pauk nije samo kukac i može odnijeti auto.

Mislite na druge, budite “fin”, a ne “bezobrazan” susjed.

Biciklisti na cestama

Pohvalno je što su dolaskom lijepog vremena mnogi svoje automobile zamijenili biciklima. Prije svega misle na svoju kondiciju i zdravlje te brinu o okolišu, a mogu značajno uštedjeti jer gorivo stalno poskupljuje. No, ono što nije dobro jest da su u mislima još uvijek u svom automobilu, pa bicikl voze ravnopravno s ostalim vozilima na četiri kotača. Takvim ponašanjem stvaraju se prometne gužve i gužve, a kada tome pridodamo i nekorištenje znakova pri skretanju ili prelasku u drugu traku, postaje jasno zašto su mnogi sudionici u prometu ljuti na bicikliste.

Vozačke navike
Vozačke navike

Nekorištenje žmigavaca

Svako vozilo na cesti opremljeno je pokazivačima smjera ili, narodski rečeno, žmigavcima – s razlogom. Ta praktična mala ručka na upravljaču ključni je sigurnosni instrument i omogućuje drugim vozačima da unaprijed znaju namjere vozača kako bi mogli reagirati na vrijeme. – (Vozačke navike)

Američko istraživanje objavilo je da čak 42 posto vozača ne koristi žmigavce jer za to nemaju dovoljno vremena tijekom vožnje. Njih oko 25 posto tvrdi da žmigavce ne pali jer su lijeni, a 17 posto se pohvalilo da povremeno zaborave ugasiti žmigavce. Zanimljivo je da čak 63 posto muškaraca ne koristi žmigavce pri prestrojavanju. Mislite li da je to praksa i kod nas? – (Vozačke navike)

Kako bi promet tekao brže i bez nepotrebnog čekanja, koristite žmigavce! Uštedite svoje i tuđe vrijeme i živce, a svijet će biti ljepše mjesto za život. – (Vozačke navike)

Upaljena duga svjetla

Noćna vožnja nosi mnoge rizike zbog ograničene vidljivosti, a jedan od najvećih rizika je kada vozač iz suprotnog smjera ostavi upaljena duga svjetla. Može zaslijepiti vozača, biciklista ili pješaka iz suprotnog smjera. Zakon kaže da je dužnost svakog vozača ugasiti duga i upotrijebiti kratka svjetla prije prolaska drugog vozila. – (Vozačke navike)

Policija u Kini počela je kažnjavati takve vozače tjerajući ih da cijelu minutu gledaju u svjetla vozila, piše OddityCentral. Mnogi naši vozači vjerojatno bi se složili s ovom metodom. – (Vozačke navike)

PREPORUKA

Počela deseta NetWork konferencija, u fokusu cyber sigurnost i inovacije

Trodnevna konferencija “NetWork 10” u organizaciji agencije Communis počela je u srijedu u Neumu, javili su organizatori.Ističu kako...

Kvarovi na laptopu – Kako prepoznati i popraviti 4 najčešća kvara?

Kvarovi na laptopu mogu biti veoma frustrirajući i neočekivani. Ako imate problema sa Vašim laptopom pročitajte članak i...

Globalhost d.o.o. raspisuje natječaj za posao PHP programera

Oglas za posao Kao iskusni PHP programer bit ćete odgovorni za dizajn, implementaciju i održavanje web aplikacija koje koristimo...

10 stvari koje možete učiniti sa starim računalom

Imate staro računalo? Ne bacajte ga! Ovaj popis stvari koje možete učiniti sa starim računalom kako biste ga...

Novogodišnja čarolija i ove godine uz Telemach BH stiže ranije

Poklanjamo 2023 EON Kids daljinca za najmlađe 19.12.2022. Sarajevo – Praznična atmosfera polako, ali sigurno stiže u domove naših...

Vivacom u vlasništvu United Grupe je globalno najbrže rastući provajder satelitskih usluga

Vivacom, bugarska telekomunikacijska kompanija u vlasništvu United Grupe, osvojila je vrhunsko priznanje na prestižnoj međunarodnoj rang-listi. Vivacom je sada...

Ovo je najbolji način za uklanjanje čak i debljeg leda na niskim temperaturama

Imati prave brisače vrlo je važno iz očitih razloga. Da ne govorimo o mogućim posljedicama ako...

GOOD HACK – softverska rješenja za bolji rad javne uprave, obrazovanje ili ekološku svijest

Saradnja Telemach fondacije i ETF – prilika za usavršavanje studenata elektrotehnike i srodnih fakultetaTelemach fondacija je snažno opredijeljena...