back to top

„Zločin i kazna“ – vrsta romana i elementi modernizma i realizma

Jedan od najpoznatijih romana FM Dostojevskog Zločin i kazna, s razlogom se do danas zadržala u školskim udžbenicima.

Iako je po književno-umjetničkoj kvaliteti nekoliko stupnjeva “ispod” Braće Karamazovih, postoje razlozi zašto Zločin i kazna radi u školi.

Naime, ovaj roman, osim očitog opsega, od Braće Karamazova odvaja i “mekša” priča u kojoj dominira kriminalistički zaplet iz perspektive zločinca.

Također, problemi koje otvara spomenuti roman bliži su adolescentima od onih koji muče odrasle, poput situacije u Karamazovu.

Osim toga, roman Zločin i kazna u svojoj slojevitosti krije razne tajne. Sakuplja utjecaje koje je Dostojevski “pokupio” od drugih autora, epoha i tradicija.

S druge strane, samo djelo označava prekretnicu u povijesti svjetske književnosti i postaje utjecaj, tradicija i pseudoepoha.

zlocin i kazna
Jedan od najpoznatijih romana FM Dostojevskog Zločin i kazna, s razlogom se do danas zadržala u školskim udžbenicima.

Književnik i buntovnik

Dostojevski je imao buran i neobičan život. No, ono što je bitno utjecalo na njegov spisateljski identitet je trenutak kada je izbjegao smrt. Naime, zbog svojih revolucionarnih ideja nije bio voljen od vlasti.

Jednom prilikom je čak osuđen na smrt strijeljanjem. Izveden je pred streljački vod, no odluka je iznenada promijenjena, a život mu je pošteđen.

Taj trenutak predstavljao je prekretnicu u piščevoj psihologiji, a on često nastoji opisati preokrete ljudske duše, bilo da se radi o okrenutosti Bogu ili poroku. Osuđen je na izdržavanje kazne u Sibiru, što je obilježilo i njegovo stvaralaštvo.

Mnoga njegova djela temeljena su na psihologiji bivših ili budućih kriminalaca i zatvorenika. Zbog toga je bio omiljen među najnižim društvenim slojevima.

Zločin i kazna – tipologija romana

Likovi romana Zločin i kazna izrazito su slojeviti i raznoliki. Njihove su sudbine isprepletene i međusobno utječu na ponašanje jedno drugoga.

Takvom “scenskom” postavljanju doprinosi višestruka slojevitost misaonog svijeta djela.

To bi značilo da ne možemo jednostavno odgovoriti na pitanje “Kojoj vrsti/žanru pripada ovaj roman”, već da bismo morali navesti nekoliko različitih vrsta. Svaki od njih je podjednako zastupljen i imamo jake argumente za postojanje svakog od njih.

filozofski: jasno je da roman ima filozofsku osnovu. Cijelu Raskoljnikovljevu teoriju o nadčovjeku, Fr Napoleon i tvoje razvija ozbiljan filozofski dijalog.

Naznaku takvog dijaloga imamo u razgovoru s Porfirijem Petrovičem, koji je kroz njega uspio zaključiti da je Raskoljnikov na neki način umiješan u ubojstvo starice.

Također, kroz unutarnje monologe možemo uočiti nekoliko problematičnih točaka Raskoljnikovljeve ličnosti, kao i pronaći elemente današnjeg egzistencijalizam.

Kriminalac: druga dominantna i uočljiva sfera romana je kriminalistički zaplet. Odlučimo li samo pratiti nit raspleta ubojstva, imat ćemo zanimljivo djelo s adekvatnim početkom, sredinom i krajem.

Elementi tipične kriminalističke priče, u kojoj su upleteni predator-ubojica, žrtva i istraga, pojačani su uvijek prisutnom napetosti. Ono što je specifično za ovaj roman je to što čitatelj već na početku zna tko je ubojica.

Psihološki: Dostojevski je uspio utkati rođenje, razvoj i izvršenje ideje zločina u roman. Sve to popraćeno je detaljnim prikazom psihologije glavnog lika i njegovih transformacija, odnosno onoga što zločin uspijeva napraviti od čovjeka.

Tehnika unutarnjeg monologa dominira najvećim dijelom djela, posebice trenucima u planiranju i izvedbi djela.

Simbolički, nakon što spozna i prihvati svoju krivnju, svijest odlazi “vani”, tj. postupno se napušta unutarnji monolog.

zlocin i kazna

Elementi realizma i modernizma u romanu

Zločin i kazna roman je pod utjecajem realističke i modernističke poetike. Ne isključuju se, naprotiv, nadopunjuju i stvaraju jedinstveno djelo.

Obilježja realističke poetike

Junak, u ovom slučaju Raskoljnikov, pokazuje snažnu volju da društvena afirmacija. To bi značilo da se njega, kao siromašnog člana društva, vrednuje samo i isključivo kroz njegov materijalni status.

Kao čitatelji saznajemo da je iznimno uspješan student prava, da govori nekoliko jezika, da je inteligentan, ali da svakako živi na rubu egzistencije.

Radnja je, kako to obično biva u realističkim djelima, čvrsto i kronološki postavljena. Događaji su uzročni. Pripovijedanje je u 3. licu, a kritika društva je duboko izražena. Po ovim stavkama djelo je u nekoliko segmenata slično Balzacovom “Ujaku Goryju”.

zlocin i kazna
Zločin i kazna lektira

Pri analizi realističkog djela najlakše je uočiti da postoje detaljni opisi interijera i eksterijera, unutarnjeg i vanjskog prostora.

U realizmu je opis funkcionalan: znači da prostor pokazuje kakav je junak koji u njemu živi. Na primjer, soba u kojoj je živio Raskoljnikov opisana je kao škrinja, lijes, mjesto gdje živi mrtvac.

Modernistički elementi

Glavni problem koji Raskoljnikov osjeća je potraga za samim sobom, za identitetom. U toj potrazi junak se otuđuje od svijeta. Prekinuo je sve veze s obitelji, prijateljima i okolinom.

Također, Raskoljnikov ne zna točno koliko je vremena prošlo otkako je pao u delirij, a ne zna ni čitatelj, što znači da se uvodi kategorija subjektivnog vremena.

To znači da se vrijeme više ne promatra objektivno, već onako kako ga junak vidi.

Drugi važan element modernizma je prikaz unutarnjeg svijeta junaka. Halucinacije, delirij, tjeskoba, grižnja savjesti, strah, cjelokupni nesvjesni postupci čovjeka sada su opisani i stavljeni u književno djelo.

To dovodi do pojave novih stilskih postupaka, kao i do uvođenja novih pripovjednih oblika, ali mnogo kasnije od Dostojevskog.

Preporuka

Gdje za vikend sa djecom u Travniku

Gdje za vikend sa djecom može biti izazov, ali je ujedno i prilika za mnoge kvalitetne trenutke u...

Šta su Bosanci najviše pretraživali na Google 2023?

Na temelju pretraživanja tokom 2023. godine, Google je objavio popis najtraženijih pojmova koji pruža jedinstveni uvid u najpopularnije...

Hrvatska i noćni život: popularna kasina

Vlada Republike Hrvatske je od 2014. godine krenula modernim putem u poslovanju objekata i sredstava za igre na...

Rođendanske čestitke izraz ljubavi i poštovanja

Rođendanske čestitke nisu samo komadić papira ili digitalna poruka, one su odraz pažnje, ljubavi i naklonosti.  Kad šaljemo rođendanske...

Ovo su najljepše antiratne pjesme (video)

Donosimo Vam najljepše antiratne pjesme u nastavku članka. Situacija u Ukrajini se ne smiruje. Borbe su sve žešće, sve...

Olimpijske igre – sve o najpopularnijem okupljanju sportaša na svijetu

Mnogo je pitanja vezanih uz ovaj planetarni događaj, i to ne bez razloga. Stoga pogledajmo što Olimpijske igre...

Najbolje Online Kladionice u Hrvatskoj: Vodič za Izbor Prave Kladionice

Online klađenje izuzetno je popularno u našoj zemlji, sa sve više otvorenih internetskih kladionica. No, ne nudi svaka...

Stiže jedan od najjačih Exita do sada

The Prodigy, Wu-Tang Clan, Skrillex, Eric Prydz i mnogi drugi preuzimaju Tvrđavu! EXIT ponovo osvaja festivalsko ljeto! Najveće muzičko...