back to top

Počeo je Security Excellence Hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Security Excellence Hackathon počeo je danas u Sarajevu. Radi se o dvodnevnom događaju koji kombinuje takmičarski i edukativni segment, a posvećen je razvoju cyber sigurnosti i promociji etičkog hakiranja.

Događaj je prilika je za generisanje novih vještina i praktično testiranje znanja u oblasti cyber sigurnosti. Organizator je Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti (Cyber Security Excellence Centre – CSEC) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u partnerstvu sa kompanijom „Logosoft“, Verlab Institutom i ITS4Health digitalnim inovacijskim hubom.

Andrew Le Grice iz Britanske ambasade Sarajevo na otvaranju je kazao da dvodnevni Hackathon pruža priliku njegovim učesnicima da pokažu vlastite vještine, nauče nove tehnike i sarađuju s drugima koji dijele ista interesovanja. „To se ne odnosi samo na entuzijaste i stručnjake, u informacijskom dobu svi moramo zaštiti sebe od cyber prijetnji. Centar za izvrsnost u cyber sigurnosti može nam pomoći u tome u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Le Grice.


počeo je security excellence hackathon – eminentni stručnjaci_kinje cyber sigurnosti i studenti_ice na jednom mjestu

Događaj koji se održava ovog vikenda u Dječijoj kući Novo Sarajevo okupio je gotovo pedeset studenata i studentica iz cijele Bosne i Hercegovine. Hackathon obuhvata takmičarske segmente kao što su Capture the Flag (CTF) i Hack the Box (HTB), gdje učesnici_e imaju priliku testirati svoje vještine u rješavanju sigurnosnih izazova. Također, timovi se takmiče u Security by Design Challengeu, izazovu koji podrazumijeva izgradnju sigurnih aplikacija i sistema. Tri najbolja tima osvojit će vrijedne nagrade, uključujući učešće na prestižnim događajima – „Infosecurity Europe 2024“ u Londonu, NetWork konferenciji u Neumu, te Microsoft tehničkom kursu.

U osvrtu na takmičarski segment, direktor CSEC-a Predrag Puharić kazao je kako se radi o prilično zahtjevnom nivou, gdje timovi od četiri, pet članova pokušavaju dobiti pristup jednoj virtuelnoj IT infrastrukturi (nekoliko desetina računara i servera…). Puharić je dodao: „Bosna i Hercegovina je, nažalost, još na ranom stadiju cyber sigurnosti u zakonskom i u smislu formalnih edukacija. To je i bio motiv za otkrivanje mladih talenata i pružanje podrške, odnosno platforme na kojoj se mogu najneposrednije dokazati, a kako bi u konačnici s onim najzainteresovanijim bila nastavljena saradnja u misiji jačanja cyber sigurnosti“.

Istim povodom, direktorica Verlab Instituta Lejla Gurbeta Pokvić podsjetila je kako je ovaj institut započeo aktivnosti na brojnim inicijativama orijentiranim ka podršci digitalizaciji i digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. „Budući da organizacije/određeni EXCELLENCE THROUGH KNOWLEDGE Uz podršku: U partnerstvu sa: subjekti bivaju sve više izloženi napadima, time i tema cyber sigurnosti postaje sve važnija“, kazala je ona.

Docentica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Senka Krivić ocijenila je kako se radi o veoma važnom i izazovnom događaju za studente ovog fakulteta, pogotovo što standardni studijski programi ne pokrivaju sve probleme iz perspektive cyber sigurnosti. S obzirom na sve učestalije pojave/slučajeve kršenja etičkih kodeksa kada se radi o podacima na društvenim mrežama, Krivić smatra kako je značajno da se organiziraju događaji poput ovog Hackathona, a sve s ciljem animiranja javnosti za ispravno korištenje tehnologije, te educiranja stručnjaka na planu što bolje zaštite podataka.

Student Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i učesnik Hackathona, Harun Goralija kazao je kako se radi o platformi koja pruža mogućnost da se dosta nauči o temama o kojima se u javnosti mnogo ne govori, a koje su veoma bitne za korištenje interneta. Mišljenja je kako svjedočimo sve učestalijim napadima na integritet ličnosti, što još više ističe potrebu za što boljom zaštitom u cyber prostoru.

Osim takmičarskog, Security Excellence Hackathon sastoji se i od edukativnog dijela, koji se realizira putem predavanja i panela. Njih vode stručnjaci_kinje iz oblasti cyber sigurnosti iz cijele Evrope.

Na današnjoj radionici „Sigurnost kroz dizajn“ prvo predavanje održala je Šeila Bećirović Ramić, asistentica Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na temu „Selektivno otkrivanje u digitalnim referencama“.

Nakon nje, predavanja su održali i gosti iz inostranstva, Svetlana Abramova, sa Univerziteta u Innsbrucku iz Austrije, sa temom: „Sigurnost i ljudi: kako i zašto činiti ljude bitnima“ te Adam Zagorecki, sa Univerzitet Cranfield iz Velike Britanije, sa temom: „Sigurnost i važnost sigurnosti medicinskih podataka“.

Security Excellence Hackathon predstavlja značajan događaj u oblasti cyber sigurnosti, pružajući platformu za razvoj vještina, testiranje znanja i promociju etičkog hakiranja. Takmičenje i predavanja nastavljaju se i sutra, kada će biti proglašeni i pobjednici.

SIT portal donosi vijesti iz IT svijeta

IT Portal Sit.ba je sajt za novu generaciju koja teži da unaprijedi svoje znanje. Web stranica uključuje članke...

Kako napisati propratno i motivacijsko pismo za 10?

Osim životopisa, oni su od velike važnosti prilikom traženja posla Popratno pismo i motivacijsko pismokoje treba jednako...

Nova Bingo vikend akcija je počela

Nova vikend akcija je počela! Potražite omiljene proizvode po odličnim cijenama od 27. do 30. oktobra, jer u Bingu...

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke...

Najbolje strategije za pronalaženje klijenata kao freelancer

Kako pronaći klijente kao freelancer Pronalaženje klijenata kao freelancer može biti zahtjevan zadatak, posebno na početku karijere. Međutim, uz najbolje...

Novi proizvod Intesa Sanpaolo Banke kreiran za zaposlene mame – Mamma@work

Povodom obilježavanja 25. novembra/studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Grupa Intesa Sanpaolo odlučila je pokrenuti...

Sve je lakše kad se podijeli

Decembar je mjesec kupovine i poklona, bilo da se radi o djeci, drugim članovima porodice ili nekim drugim...