Osiguranje vozila – sve što trebate znati o obveznom auto osiguranju kao mladi vozač

Osiguranje vozila – Ako ste vlasnik automobila u Hrvatskoj, obvezno auto osiguranje zakonski je propisana dužnost koju trebate imati na umu.

Možda se na prvu čini kao još jedan namet, ali osiguranje vozila iznimno je važna stavka koja štiti sve koji se nađu na cesti i jedna je od korisnijih investicija koju možete napraviti kao vlasnik automobila. Ova vrsta osiguranja namijenjena je zaštiti drugih sudionika u prometu u slučaju štete koju možete prouzrokovati svojim vozilom ako dođe do prometne nesreće, bila ona na drugim vozilima, imovini ili osobama.

osiguranje vozila
Osiguranje vozila – sve što trebate znati o obveznom auto osiguranju kao mladi vozač

Što pokriva obvezno osiguranje vozila

Kao što smo rekli u uvodu, auto osiguranje pokriva odgovornost vlasnika vozila za štetu koju može prouzrokovati drugima u slučaju da dođe do prometne nesreće. To uključuje troškove popravka tuđeg vozila ili imovine, kao i medicinske troškove za ozlijeđene osobe. Uz to, osiguranje vozila pokriva i određene situacije kada šteta nije izravno uzrokovana vozačem vozila, na primjer, kada vozilo iznenada eksplodira ili se zapali. Budući da ova vrsta osiguranja ne pokriva štetu koja je učinjena na vašem vlastitom vozilu, uz obvezno osiguranje svakako je dobro aktivirati i police dopunskih kasko osiguranja koje će vam pružiti dodatnu zaštitu i sigurnost na cesti.

Gubitak prava iz osiguranja

Koliko god su prava iz osiguranja vozila korisna svim sudionicima u prometu, ona se mogu izgubiti. Budite naročito oprezni jer se regresni postupak može pokrenuti prema vozaču koji je skrivio prometnu nesreću u slučajevima da je vozio pod utjecajem alkohola ili narkotika, ako nema odgovarajuću vozačku dozvolu ili mu je ona oduzeta, ako je šteta nastala zbog tehnički neispravnog vozila, a vozač je to znao ili ako je štetu prouzročio namjerno.

Budite oprezni jer alkohol vam i u ovom slučaju može jako naštetiti, a osiguravajuće kuće neće imati milosti i razumijevanja za “samo jednu čašicu”.

osiguranje voila
Osiguranje vozila – sve što trebate znati o obveznom auto osiguranju kao mladi vozač

Koliko košta obvezno auto osiguranje

U Hrvatskoj su cijene obveznog osiguranja vozila regulirane od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) što znači da osiguravajuće kuće ne mogu proizvoljno određivati cijene, već ih moraju uskladiti s regulativom HANFA-e. Zakonski propisane minimalne svote osiguranja iznose 6.480.456,57 € (48.827.000,03 kn) za štete na osobama i 1.306.125,16 € (9.841.000,02 kn) za štete na stvarima i to po štetnom događaju, osim ako nije drugačije ugovoreno. Ti iznosi mogu se uplatiti jednokratno ili obročno, opet ovisno o dogovoru. Konačna cijena premije osiguranja vozila ovisit će o različitim čimbenicima poput starosti vozila, snage motora, vozačke povijesti ili mjesta prebivališta vlasnika vozila.

Kako uštedjeti

Osiguravajuće kuće često nude različite popuste na premiju za osiguranje. To uključuje popuste za sigurnu vožnju, uplatu godišnje premije unaprijed, kao i popuste za korisnike koji imaju više polica kod istog osiguravajućeg društva. Prije odabira osiguravajuće kuće, provjerite postoje li dostupni popusti koji će vam pomoći uštedjeti novac.

osiguranje vozila
Osiguranje vozila – sve što trebate znati o obveznom auto osiguranju kao mladi vozač

Kako ugovoriti obvezno auto osiguranje

Osiguranje vozila možete ugovoriti kod bilo koje osiguravajuće kuće koja ima odobrenje HANFA-e za pružanje ove vrste usluge. Za sklapanje ugovora potrebno je imati važeću prometnu dozvolu i registrirano vozilo, a novu policu osiguranja možete ugovoriti 30 dana prije isteka osiguranja po tekućoj polici.

Odlične su vijesti da mnoga osiguravajuća društva automatski obnavljaju policu što vam onda jamči da nećete propustiti rok za obnovu koji ističe godinu dana od datuma ugovaranja police. Pri odabiru svoje osiguravajuće kuće i police obveznog auto osiguranja uzmite u obzir cijenu i pokrivenost police, ali raspitajte se i kod drugih vozača kakva su njihova iskustva s različitim ponuđačima kako biste dobili najbolji uvid u kvalitetu usluge.

Da zaključimo, pažljivo odabrana polica auto osiguranja pružit će vam potrebnu razinu pokrića i mir tijekom vožnje. Iz tog razloga važno je odabrati pouzdanu osiguravajuću kuću, provjeriti uvjete osiguranja i pravovremeno plaćati premiju kako biste bili sigurni da imate najbolju zaštitu jednom kad izađete na cestu sa svojim vozilom.

Preporuka:

Kako urediti LinkedIn profil

10 sajtova za gledanje filmova online sa prevodom!

Kako se zarađuje od TikToka

Kako skinuti video sa YouTube

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra dobio FCC certifikat

Meta pravi AI nalepnice za Messenger

Izreke i citati o sreći

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju?

Pitate li se je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju? Sigurno i sami znate da je kuhinja važna...

Proljetni radovi u polju – zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

U poljoprivrednoj proizvodnji postoje opći principi kojih se morate pridržavati, a morate znati koja mjera u kojem trenutku...

Kako pripremiti jela od cvjetače?

Svjež, kuhan ili ukiseljen, karfiol se svakodnevno koristi na srpskim trpezama. Prvo se počeo uzgajati na obalama Sredozemlja...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu - uvod Virtualni Asistent: Što Točno Znači Biti VA? Virtualni asistenti...

Što vaša kućna knjižnica govori o vama?

Knjige mogu otkriti dosta toga o vašoj osobnosti Jeste li se ikada zapitali što vaša kućna knjižnica govori o...

Kvinoja – kako i zašto jesti ovu namirnicu

Danas je kvinoja uobičajena zamjena za riža, kus-kus pa čak i zobene pahuljice. U planinama Anda u Južnoj Americi,...

Online Karijere: Kako Izgraditi Profesionalan Portfolio

Online Karijere: Kako Izgraditi Profesionalan Portfolio - uvod Važnost Profesionalnog Portfolija u Online Karijeri Profesionalni portfolio je ključan alat za...