Skolioza je stanje koje uzrokuje abnormalnu zakrivljenost kralježnice. Iako se često razvija u djetinjstvu ili adolescenciji, može se pojaviti i kod odraslih. Zapravo, skolioza pogađa do 68% odraslih osoba starijih od 60 godina.

Skolioza je stanje koje karakterizira zakrivljenost kralježnice s jedne na drugu stranu, što rezultira u obliku slova “S” ili “C” na rendgenskim snimkama.

Suprotno uvriježenom mišljenju, skolioza se ne može ispraviti samo poboljšanjem držanja i nije uzrokovana nošenjem teških ruksaka, bavljenjem sportom ili lošim držanjem.

Vrste skolioza

Idiopatska skolioza kod odraslih

Idiopatska skolioza odraslih vrsta je skolioze koja se razvija u odrasloj dobi bez poznatog uzroka. Stanje je karakterizirano bočnom zakrivljenošću kralježnice koja može uzrokovati bol u leđima, ukočenost i poteškoće pri uspravnom stajanju.

Dijagnoza se često potvrđuje rendgenskom snimkom ili drugim pretragama. Mogućnosti liječenja razlikuju se ovisno o težini zakrivljenosti i mogu uključivati ​​fizikalnu terapiju, stezanje ili operaciju.

Degenerativna skolioza kod odraslih

Degenerativna skolioza kod odraslih je vrsta skolioze koja se razvija kao posljedica starosnih promjena na kralježnici. To može uključivati ​​trošenje diskova i zglobova u kralježnici, uzrokujući abnormalno savijanje kralježnice.

Simptomi mogu uključivati ​​bol u leđima, utrnulost ili trnce u nogama i poteškoće pri hodanju. Dijagnoza se često potvrđuje rendgenskom snimkom ili drugim pretragama. Mogućnosti liječenja mogu uključivati ​​fizikalnu terapiju, upravljanje bolovima ili operacije.

Druge vrste skolioze kod odraslih

Postoje i druge vrste skolioze koje mogu utjecati na odrasle, poput skolioze koja je posljedica ranih razvojnih problema ili drugih sindroma. Ove vrste skolioze mogu se razlikovati od idiopatske skolioze odraslih i degenerativne skolioze odraslih u smislu njihovih uzroka i simptoma.

Mogućnosti liječenja varirat će ovisno o vrsti i težini stanja.

Ako se sumnja na skoliozu u odrasloj dobi, vaš će liječnik morati uzeti iscrpnu anamnezu prije nego što predloži plan liječenja. To može uključivati ​​pitanja o vašoj obiteljskoj povijesti, datumu kada ste prvi put primijetili promjenu na kralježnici, napredovanju zakrivljenosti (ako je poznato s prethodnih rendgenskih snimaka), bilo kakvoj prisutnoj boli i njenom mjestu te bilo kakvoj disfunkciji crijeva, mjehura ili motorici .

Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na oštećenje živaca ili pritisak uzrokovan skoliozom i važno je da vaš liječnik u potpunosti razumije vaše stanje prije nego što preporuči liječenje.

Tijekom fizičkog pregleda liječnik će procijeniti oblik vaše kralježnice i promatrati vaše pokrete kako bi utvrdio imate li skoliozu. Osim toga, vaši se živci mogu testirati na reflekse, osjet i snagu mišića.

Ako je potrebno, vaš liječnik može naručiti rendgenske snimke kako bi dobio sveobuhvatan prikaz vaše kralježnice sprijeda i sa strane. Na temelju rezultata rendgenske snimke liječnik može utvrditi prisutnost i težinu skolioze.

Koji su tretmani za skoliozu kod odraslih?

Konzervativno liječenje

U većini slučajeva skolioze kod odraslih nije potrebna kirurška intervencija. Umjesto toga, redovito praćenje kod liječnika, zajedno s upotrebom lijekova protiv bolova koji se izdaju bez recepta i vježbi za jačanje mišića, može biti učinkovito u upravljanju simptomima.

Ove vježbe mogu poboljšati fleksibilnost i ojačati trbuh i leđa. Ako ste pušačddključno je da prestanete, jer pušenje može ubrzati degenerativni proces.

Operativno liječenje

U određenim slučajevima skolioze kod odraslih, operacija može biti potrebna kao posljednje rješenje zbog mogućnosti komplikacija povezanih s operacijom kralježnice.

Kirurgija se može preporučiti iz sljedećih razloga:

  • Bol: U situacijama kada su konzervativni tretmani neučinkoviti u upravljanju jakom i dugotrajnom boli u leđima i nogama koja je posljedica skolioze, može biti potrebna operacija.
  • Ravnoteža kralježnice: Ravnoteža kralježnice ključni je čimbenik u određivanju progresije skolioze i nužnosti operacije. Pravilna ravnoteža se postiže kada je glava centrirana iznad zdjelice s prednje strane i zglobova kuka s druge strane. Ako se zakrivljenost pogorša do te mjere da je ta ravnoteža poremećena, pacijenti mogu osjetiti pojačanu bol i onesposobljenost tijekom vremena.
  • Narušena kvaliteta života: Poboljšanje kvalitete života često zahtijeva kiruršku intervenciju za osobe sa skoliozom. Iako se kirurški zahvat ne preporučuje samo iz kozmetičkih razloga, nekim pacijentima deformacija kralježnice može biti nepodnošljiva i doživjeti smanjenje ukupne funkcije i kvalitete života zbog neravnoteže kralježnice. Kirurgija je često jedina opcija u tim slučajevima. Dok mlađe odrasle osobe mogu uzeti u obzir kozmetičke čimbenike pri odluci da se podvrgnu operaciji, starije odrasle osobe obično daju prioritet poboljšanju funkcije. Dostupne su različite mogućnosti kirurgije kralježnice i prilagođene pojedinačnim slučajevima. Općenito, ovi postupci imaju za cilj stabilizirati kralježnicu, vratiti ravnotežu i ublažiti pritisak na živce. Operacija stabilizacije kralježnice uključuje spajanje kostiju kralježnice pomoću koštanih transplantata i metalnih implantata za stabilizaciju kralježnice.

Zaključak

Skolioza može utjecati na odrasle na različite načine, ali uz pravilnu dijagnozu i liječenje simptomi se mogu učinkovito kontrolirati.

Ako sumnjate ili vam je dijagnosticirana skolioza, važno je potražiti savjet liječnika kako biste odredili najbolji način liječenja za vaše individualne potrebe.

kakolako.info

Parfem za početnike – što trebate znati da biste dobro mirisali

Parfemi su danas u širokoj upotrebi. Portošac se kontinuirano predstavlja novim mirisima pa je izbor šarolik i zanimljiv....

Candida – uzrok, simptomi i kako je liječiti

Često se pojavljuje u usnoj šupljini, a manifestira se u obliku bijelih naslaga na jeziku, unutrašnjoj strani obraza, na...

Kako lavovi formiraju grivu i zašto je neki imaju, a neki ne?

Lavovi nisu najjače kopnene životinje na svijetu, ali se mogu pohvaliti najjačom titulom koju neka životinja može nositi...

Doček Nove 2023 – 10 savjeta šta uraditi da se riješite mamurluka

Pripreme za doček Nove 2023 uveliko su počele. Najčešće pitanje trenutno je gdje ćeš za Novu godinu? Da li...

Kako sami postaviti laminat?

Renoviranje kuće ili stana pomoći će vam da svoj dom osvježite i učinite ga toplijim i funkcionalnijim mjestom...

Kako napraviti tijesto za pizzu – najbolji recepti

Mnogi misle da je izrada tijesta za pizzu poseban zanat. Da, to je umjetnost, ali ne morate biti...

Kako se riješiti krpelja? Zaštitite svoje ljubimce

Krpelj je paukoliki nametnik koji obično obitava na vrhu visoke trave, gdje čeka "domaćina" za kojeg se veže...

Nedostatak sna

Nedostatak sna može imati velik uticaj na ljudsku psihu. Ljudsko tijelo najbolje funkcionira kada se navikne na određenu rutinu,...