Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

- Advertisement -

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka.

Kako ukloniti kamenac sa zuba? Najčešće se taloži uz zubno meso, ali može biti prisutan oko svih zuba. Često se stvara s unutarnje strane donjih prednjih zuba, kao i s vanjske strane gornjih kutnjaka.

Izgled kamenja određuje nekoliko čimbenika. Dakle, sastav sline utječe na brzinu njezina stvaranja, a intenzivnije se stvara kod osoba čija slina sadrži visoke koncentracije Ca, P i drugih minerala.

Također, promjena pH sline (ako se slina zakiseli) utječe na povećanje taloženja mineralnih soli. U najvećem broju slučajeva zubni kamenac nastaje kao posljedica neredovite oralne higijene.

Zubni kamenac dovodi do promjene nijanse boje zuba, te oni postaju tamnije žućkaste boje. Međutim, to nije samo estetski problem.

Naime, taloženje ovih naslaga i nakupljanje bakterija može dovesti do upale zubnog mesa, parodontne bolesti i karijesa.

U nastavku teksta otkrivamo kako ukloniti kamenac sa zuba.

Zubni kamenac i redovita oralna higijena (najbolja prevencija)

Oralna higijena usne šupljine i zuba jedan je od najboljih načina očuvanja i poboljšanja oralnog zdravlja. Pod tim mislimo na svakodnevno pranje i čišćenje zuba.

Preporučljivo je to činiti nakon svakog obroka, kako se hrana ne bi zadržavala na zubima i između njih. No, u praksi to nije tako pa je preporučljivo prati zube barem dva puta dnevno.

Važno je koristiti četkicu s mekim vlaknima i ribati zube ne duže od dvije minute.

kako ukloniti kamenac sa zuba
Kako ukloniti kamenac sa zuba?

Kada je riječ o kamencu i pranju zubi, treba reći da se samo pranjem zuba neće ukloniti nakupljeni kamenac u velikim količinama.

  Bijela boja zidova - uvijek praktična ili već viđeni trend?

Dovoljna je redovita higijena prevencija, to je nastoji spriječiti njegovu pojavu.

Svakodnevnim pranjem i čišćenjem zubi uklanjaju se meke naslage, uključujući plak, sa zubne cakline, čime se sprječava kalcifikacija. To znači da je to najbolji način da spriječite ili usporite njen nastanak.

Skidanje kamenca kod stomatologa

Dakle, zubni kamenac nije moguće ukloniti samo pranjem zuba, jer je on čvrsto vezan za zub. U tom slučaju neophodna je pomoć stomatologa, tj. profesionalno uklanjanje položeni depoziti.

To je jednostavna, brza i u većini slučajeva bezbolna dentalna ultrazvučna metoda. Osim što uklanja kamenac sa zuba, uspješno uklanja i sve meke naslage, ali i pigmentaciju površine zuba.

Nakon završetka postupka ove metode stomatologu je moguće dodatno ručno ukloniti kamenac s teško dostupnih dijelova zuba.

Tek tada su zubi spremni za poliranje mekim četkicama i abrazivnim pastama koje sadrže fluor.

Je li ovo 100% bezbolna metoda?

– U većini slučajeva to je bezbolna metoda, osim ako je kamenac dulje vrijeme taložen ili se zubno meso povuklo. U tom slučaju mogu se pojaviti kratki neugodni osjećaji.

Koliko često se uklanja kamenac?

Proces uklanjanja kamenca je potpuno individualan. Potrebno je higijenom spriječiti njen nastanak i redovito ga uklanjati.

Ako se nakuplja, proces će biti zahtjevniji i dulje će trajati. No, ako stvari nisu izmakle kontroli, onda je sasvim dovoljno dva puta godišnje ultrazvukom ukloniti kamenac.

Najbolji načini sprječavanja posljedica koje kamenac može izazvati su odgovornost prema oralnom zdravlju i redoviti odlasci stomatologu.

kako ukloniti kamenac sa zuba
Kako ukloniti kamenac sa zuba?

Prirodne metode i njihova učinkovitost

Stomatološko rješenje za uklanjanje zubnog kamenca je najsigurnije i najučinkovitije rješenje.

U narodnoj medicini oduvijek postoji niz prirodnih preventivnih metoda za očuvanje zdravlja. Tako je pronađen lijek za ovaj problem.

  Heljda i sve njene dobrobiti za naš organizam

No, sve su to samo preventivne metode i ne jamče 100% uspješne rezultate. Uz redovitu oralnu higijenu i prirodne metode, one mogu spriječiti, smanjiti ili usporiti stvaranje zubnog kamenca, ali ne i potpuno ga ukloniti.

Soda

Svi znaju koliku primjenu i učinkovitost ima soda bikarbona. Koristimo ga u ishrani, prilikom čišćenja kuće ili kao lijek za razne bolesti.

Tako može spriječiti pojavu kamenca na zubima. Koristi se u kombinaciji s vodom kao prirodno sredstvo za ispiranje usta.

Priprema: Pomiješajte 1 čajnu žličicu sode bikarbone u čaši tople vode. Ujutro i navečer, nakon pranja zuba, utrljajte tekućinu u ustima, zatim ispljunite.

Čaj od kadulje i kapi limuna

Kadulja se u narodnoj medicini oduvijek smatra jednom od najučinkovitijih biljaka. Koristi se za razne vrste upala i infekcija.

Zbog jake arome i zemljanog okusa uzima se u malim količinama, svježa ili osušena.

Kao i sodom bikarbonom i kaduljom možete ispirati usta i tako utjecati na očuvanje oralnog zdravlja. Posebno je djelotvoran kod upale desni, lošeg zadaha, te za sprječavanje pojave kamenca.

kako ukloniti kamenac sa zuba
Čaj od kadulje i kapi limuna

Priprema: Jednu grančicu svježe kadulje (ili desetak osušenih listova) prokuhajte u pola litre vode. Pričekajte da čaj postane mlak, zatim iscijedite nekoliko kapi limuna i isperite usta (prije toga operite zube).

Budući da je okus kadulje gorak, nakon toga možete isprati usta običnom vodom. Ovaj postupak ponavljajte svaki drugi dan, ujutro i navečer.

Preporuka

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Kako čestitati rođendan – budi originalan

Pronađite alternativni način da kažete "Sretan rođendan" voljenoj osobi! Umjesto poznate i dosadne rođendanske fraze, smislite nešto novo....

Proljetni radovi u polju – zadaci koji vas očekuju i kako ih obaviti

U poljoprivrednoj proizvodnji postoje opći principi kojih se morate pridržavati, a morate znati koja mjera u kojem trenutku...

Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka

Živimo u vremenu kada se živi brzo i kada su rizici od oštećenja našeg zdravlja vrlo veliki....

Doček Nove 2023. 10 savjeta šta uraditi da se riješite mamurluka

Pripreme za doček Nove 2023 uveliko su počele. Najčešće pitanje trenutno je gdje ćeš za Novu godinu? Da li...

Farbanje kose na prirodan način

Komercijalne boje za kosu ostavljaju najbolji učinak kada nam je pigmentacija na prvom mjestu, ali i ako ne...

KUBA – što trebate znati prije putovanja

Kuba je oduvijek bila atraktivna destinacija. Stoga je svaka informacija o putovanju u ovu daleku zemlju važna za one...

Moderni načini opremanja kupaonice

Kada govorimo o uređenju interijera, stječemo dojam da se najmanje pažnje posvećuje kupaonici, što je pogrešno. ...