Siguran i zajamčen uspjeh krije se u jednostavnosti, kako navode pisci u knjizi “Budi brz, ali ne žuri”.

U životu mnogi primjeri i smjernice ukazuju na to da je uspjeh u jednostavnosti, što čini čvrst i moćan sustav s uspjehom i na drugim putevima. Jednom rečenicom “Budi brz – ali ne žuri” možeš shvatiti smisao svega oko sebe, a najvažnije od svega je da je to osnova života.

Kroz život nam se događaju razne stvari i nameću razne situacije u kojima moramo brzo reagirati. Uvijek moramo paziti da naša reakcija nikad ne izmakne kontroli. Kada nemamo kontrolu, svaka nas naša ishitrena reakcija može odvesti u krivom smjeru. Ako živimo u svom ritmu, bolje ćemo se osjećati sami i svijet oko sebe. Požurite, ali polako! Pravi pobjednik u životu zna kada treba ubrzati, a kada usporiti.

Budi brz, ali ne žuri

Obveza da date sve od sebe u nečemu ne mora uvijek rezultirati pobjedom. Nemojte se bojati neuspjeha u bilo čemu jer ćete time izgubiti samopouzdanje i nećete dati sve od sebe. Svima nam se dogodi da povremeno u nečemu ne uspijemo i to nije tako strašno, opasno je ako imamo strah od neuspjeha.

Ako se ponekad potrudiš i izgubiš, to je sasvim normalno i svima nam se događa. U svakom slučaju, bolje nego da se ne trudite i izgubite, jer ćete se tada osjećati više krivim jer niste dali sve od sebe.

Zato se nikada, baš nikada ne fokusirajte na pobjedu, već na to da date sve od sebe jer je to jedini način na koji možete uspjeti. Uvijek razmišljajte o putu do cilja, a ne o samom cilju, jer ćete tako ostati fokusirani i niti jedan problem vas neće zateći nespremne.

“Znam zašto sam počeo i znam zašto neću stati. Zbogom prošlosti, dobrodošli u budućnost…”

Što više načina nađete da nešto riješite, odnosno što više nešto zakomplicirate, to više možete naučiti. Što su stvari jednostavnije, to imate više mogućnosti da ih učinite bolje. Iz svih životnih primjera možete toliko naučiti da vam i nakon dugo vremena ostaju svježi u sjećanju.

Neke od ovih lekcija mogu nam kasnije puno pomoći jer ćemo znati što i kako činiti. Vrlo je važno učiti na vlastitim primjerima jer tako najbolje možemo shvatiti bit nečega. Uvijek iu svakom trenutku moramo biti posvećeni i spremni na svaku iznenadnu situaciju.

Ništa nas ne smije obeshrabriti niti pokolebati jer si nikada ne smijemo dopustiti da prihvatimo neuspjeh. I u najgorim situacijama postoji nešto što će nam dati snagu i nadu da nastavimo prema svome cilju.

Svaku situaciju treba sagledati iz više kutova, prihvatiti realnost i pronaći najbolje rješenje. Ako ste lider u nečemu, najvažnije je ostati smiren, naglasiti fokus i imati na umu dugoročni cilj. Ponekad stavljamo previše naglaska na svoja razočaranja što je potpuno pogrešno.

Uvijek moramo misliti pozitivno i moramo se osvrtati na dobre stvari, uspjehe i uveličavati sve svoje blagoslove. Stoga, čak i kada nam se situacija čini najgorom, moramo ostati fokusirani, razmišljati pozitivno i učiniti da na kraju bude najbolje. Ponekad kada nismo usredotočeni, naše misli lako odlutaju i lako si dopustimo da razmišljamo o lošim stvarima.

U takvim situacijama dajemo si za pravo shvatiti da je važno osjećati se dobro, zbog nekih naših trijumfa. Ravnoteža u svemu je vrlo važna jer na taj način ne dopuštamo da naše raspoloženje padne u krajnost i izbaci nas iz ravnoteže. U životu će uvijek biti uspona i padova i tada moramo biti spremni i ne dopustiti da nas išta poremeti.

Ako se za bilo što u životu loše pripremite, uvijek budite svjesni da je to priprema za neuspjeh. Trebali biste nastojati uvijek biti temeljito pripremljeni za svaki mogući scenarij. Na svakom koraku treba se potruditi i sagledati stvar sa svih strana, jer tako možete izbjeći nepredviđene probleme.

Jednom riječju, za sve događaje u životu moramo pripremiti teren i čekati protivnika. To je poput sportske igre u kojoj morate paziti na najsitnije detalje. Od držanja lopti na mjestu, održavanja terena čistim, kako zavezati vezice i mnogih drugih stvari koje mogu uzrokovati probleme.

Ako je sve pod kontrolom, uspjeh je zajamčen. Postoji nekoliko gena za neuspjeh, neke od njih možemo ilustrirati, a to su: neznanje, nesposobnost, lakomislenost, kukavičluk, bahatost i zloba, a sve suprotno tome jamstvo je uspjeha.

Ne zaboravite, pobjednici ustajte rano jer jutro je zlata vrijedno, ujedno i razbistrite misli, planirajte, nikad ne prestajte učiti, navike su jako bitne jer motivacija dolazi kada vaši snovi obuku radni kombinezon, daju odmori se jer sreću uvijek čine male stvari, nađi vremena za prijatelje, obitelj i zabavu jer ne prestajemo se igrati jer starimo, starimo jer se prestajemo igrati.

Odvojite vrijeme za preispitivanje sebe, borbu protiv svojih poroka i svake nove godine budite bolja osoba. Možda nikada nećemo postići svoje ciljeve. Savršenstvo je definitivno nedostižno, ali važno je pronaći nešto lijepo u našoj svakodnevnoj čežnji za postizanjem tih ciljeva. – (Budi brz, ali ne žuri)

Tvoji ožiljci su podsjetnik na to kako te život pokušava slomiti… Buđi nepobjediv…

S druge strane, vrlo je važno razumjeti zašto izvršavamo zadatak. Uvijek treba drugima davati primjer i biti im uzor u mnogočemu. Mnogo je lakše naučiti i razumjeti svrhu obavljanja zadatka radom. Pisane stvari, usmeni zahtjevi samo su smjernice koje nas mogu zaintrigirati, ali ih nikada nećemo razumjeti kao da smo ih sami doživjeli. – (Budi brz, ali ne žuri)

Ovo je bio sažetak knjige Budi brz, ali ne žuri autora Andrewa Hilla i Johna Woodena.

PREPORUKA

Šta su online poslovi?

  Internet je revolucionirao način na koji radimo i komuniciramo, pružajući nam priliku da ostvarimo karijere izvan tradicionalnog uredskog...

Kako poboljšati pamćenje i ne zaboraviti stvari

Pretrpani smo nepotrebnim informacijama i sigurno se sve češće događa da ste zaboravili gdje ste ostavili ključeve...

Kako izaći iz depresije i izaći iz začaranog kruga?

Pitate se kako izaći iz depresije? Ako se tako osjećate evo kako da se riješite depresije! U 21. stoljeću...

Vrijednost koju stvaramo zajedno: BBI ponuda stambenih i hipotekarnih finansiranja

“Vrijednost koju stvaramo zajedno” naziv je nove kampanje BBI banke za ponudu stambenih i hipotekarnih finansiranja. Bilo da...

Četiri svrhe života

Saznajte sažetak knjige „Četiri svrhe života“ i saznajte stvari za koje do sada sigurno niste znali. U knjizi „Četiri...

USAID Turizam i Addiko Bank Sarajevo održali radionicu u Međugorju

Kako mala i srednja preduzeća mogu osigurati bolji pristup finansijama? U ponedjeljak, 27. februara 2023. godine, u Međugorju je...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te...

Halid Bešlić posjetio Enisa Bešlagića u izazovu „U Bingu sam 24/7“

Halid otkrio ko mu najviše nedostaje Enisa Bešlagića u njegovom novom domu u Bingo City Centar Sarajevo, posjetio je...