Knjiga David i Golijat

Knjiga David i Golijat opisuje susret divova i sasvim običnih ljudi, gdje se pod nazivom div odnosi na moćne ratnike i njihove vojske.

Svaki od tih ljudi morao je ili igrati po pravilima, ili slijediti svoje instinkte i biti vođen njima. Razmišljali su i hoće li neke stvari oprostiti, ili uzvratiti na najbolji način koji znaju, zapravo kad malo bolje razmislite, osobine koje divovima daju moć zapravo su izvor velike slabosti.

Priča o divovima najbolje je ispričana kroz primjer Davida i Golijata i njihovog davnog sukoba. Bit knjige svodi se na to da uvijek mora postojati mogućnost da ono što se čini nezamislivim postane moguće.

knjiga david i golijat

Kao nešto što je ugrađeno u naš svakodnevni govor, kao nešto što se često koristi i što je postalo pomalo poslovica, odnosno metafora za pobjedu, “David i Golijat” je opis bitke, odnosno pobjede koju je izvojevao netko tko uopće nije trebao pobijediti i ta je verzija događaja kako je opisana u knjizi pogrešna.

Naime, svaka izrečena laž nekoliko puta postaje istina, a to je ono što smo čuli i shvatili, ne provjerivši sve. Tako je to u stvarnom životu koji živimo, događaju se potpuno identične stvari. Ne možemo suditi o nekome na temelju prvog dojma koji steknemo, ali moramo pogledati malo dublje u srž nečega da bismo nešto u potpunosti razumjeli.

Za nekoga tko nam se čini nedodirljivim i nepogrešivim, može biti ranjiv na najmanju sitnicu, i potpuno promijeniti izvornu sliku. Zato dobro otvorite oči i pogledajte duboko jer mnoge stvari u životu nisu onakve kakvima nam se prikazuju. Ostanite dosljedni i ispravni u razmišljanju i zaključivanju.

“Gdje god me život odvede, uvijek ćete me vidjeti nasmijanu… Taj stav ubija sve…”

Svaka slabost može u jednom trenutku postati nevjerojatna snaga, zahvaljujući strategiji koju koristite. Primjer za to je pobjeda trenera koji je vodio ekipu djevojaka, koje nisu bile posebno visoke, nisu dobro šutirale i driblale.

On je s takvom momčadi pokušao nešto sasvim drugo, što je svakako urodilo plodom i donijelo rezultat. Nisu pobijedili vještinom, jer je nisu imali, nego im je trud iznio pobjedu. Sreća im se osmjehnula i uspjelo je. To je slično primjeru utrke kornjače i zeca, gdje kornjača pobjeđuje jer se cijelo vrijeme muči i trči, a zec se u žurbi umori i izgubi priliku za pobjedu.

Da biste uspjeli prema nekim od Davidovih pravila, morate biti očajni i toliko loši da jednostavno nemate izbora. Tada se svim silama trudiš doći do zacrtanog cilja. Kada ste opušteniji i imate previše samopouzdanja, vrlo lako može doći do kontraefekta i doživjeti neočekivani poraz.

Sve što ima prednosti ima i nedostatke. Sve je to povezano s primjerom psihologije gdje sve pozitivne osobine, sva pozitivna stanja imaju svoje specifične negativne strane, koje i te kako mogu prevagnuti njihove dobrobiti. – (Knjiga David i Golijat)

knjiga david i golijat
Knjiga David i Golijat

Jednom riječju, dolazi se do toga da su rashodi veći od prihoda, što nikako nije dobro. Tko od nas nema hrabrosti, doživjet će više kukavičluka i mnogih drugih neuspjeha. Nije stvar u tome da nam je u interesu da uvijek budemo najjači, najveći i najbogatiji. – (Knjiga David i Golijat)

Kada dođu teška vremena, hrabrost nije nešto što već imate i što vas čini hrabrim. Treba skupiti hrabrosti kad prolaziš kroz teška vremena i onda shvatiti da zapravo ta vremena uopće nisu bila tako teška. Hrabrost, samopouzdanje, povjerenje je nešto što se zaslužuje, a ne dovodi u pitanje. – (Knjiga David i Golijat)

U mnogim ratovima između dviju zemalja gdje jedna bombardira drugu, misleći da će je ugroziti, to zapravo uzrokuje da se protivnik ohrabri i pruži otpor. Dolazimo do vrlo važnog zaključka da vas ono što vas ne ubije zapravo čini jačim i daje vam hrabrost i samopouzdanje da nastavite i ne odustanete dok ne postignete svoj cilj. – (Knjiga David i Golijat)

Ppreispitajte tko potiče vaše ciljeve, a tko ih uništava… Ppametan izbor…

Nisu sve poteškoće s kojima se u životu susrećemo loše, ima i dobrih i vrlo poučnih iz kojih crpimo srž za budući uspjeh. Da bismo postigli što bolje rezultate, potrebno je nešto malo otežati, pa ta poteškoća ponekad može biti i poželjna jer ćemo tako postići bolje rezultate u nečemu. – (Knjiga David i Golijat)

Sve što nam se čini težim natjerat će nas da usporimo i da se temeljitije i dublje pozabavimo tim problemom. Time razvijamo mnoge vještine, koje inače nikada sami ne bismo razvili. Ono što učimo iz nužde puno je bolje i vrjednije od nečega što učimo olako. – (Knjiga David i Golijat)

Život nam nameće mnoge poteškoće, a svaku koju doživimo puno ćemo bolje razumjeti i razumjeti, a samim time i naučiti nešto iz nje. Ako ništa drugo, barem ćemo se bolje pripremiti za sljedeći koji nas čeka. – (Knjiga David i Golijat)

Sve svoje životne poteškoće moramo pokušati pretvoriti u prilike za nešto novo i bolje. Trebamo shvatiti da postoje granice do kojih može doseći najdalje zlo i nesreća. Možete nekome oduzeti dar čitanja, ali će se stvoriti dar slušanja, možete nekome oduzeti i roditelje i stvorit ćete patnju, očaj i nekontroliranu silu. – (Knjiga David i Golijat)

U lošem se vidi loše, u ružnom ružno, ali u svemu tome ima puno više dobrog i lijepog nego što možemo zamisliti. Moramo nastojati stvari vidjeti i razumjeti na pravi način jer tek tada ćemo prepoznati svrhu svega. Ako želite postići uspjeh, neka vam postane navika činiti ono čega se bojite. Uložite svoje srce, um, intelekt i dušu u svaku aktivnost koju radite. To je snaga uspjeha. Najbolje moguće mjesto za uspjeh je ovdje i sada. – (Knjiga David i Golijat)

Ovo je bio sažetak Davida i Golijata od Malcolma Gladwella.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Tvrtke koje vladaju svijetom – za koje zapravo znate?

Donovimo Vam tvrtke koje vladaju svijetom, a za koje do sada niste znali. Kako je lijepo živjeti u 21....

Sve je lakše kad se podijeli sa Visa karticama Intesa Sanpaolo Banke

Ove jeseni Intesa Sanpaolo Banka uvela je posebnu pogodnost za sve klijente korisnike Visa Inspire i Visa Platinum...

Moć uma

Donosimo Vam sažetak knjige "Moć uma" Michaela Gelba i Kelly Howell. Glavna briga je stanje uma i često se...

Zarada od hobija, pretvori hobi u posao

Zarada od hobija je sve popularnija na našim prostorima. U svijetu je zarada od hobija već odavno moguća...

Usluge banke, leasinga i osiguranja na jednom mjestu

Pod sloganom „Da skratimo priču“ Sparkasse Bank, Sparkasse Leasing, i članice VIG Grupacije Vienna i Wiener osiguranje pokrenuli...

Cijene stanova u Sarajevu od 2.500 do 8.000 KM/m2

Pet savjeta za kupovinu kuće ili stana Tržište nekretnina u BiH, za razliku od tržišta nekretnina u SAD-u...

Kako zaraditi od rukotvorina?

Zanima vas kako zaraditi od rukotvorina? Posljednjih nekoliko godina, posebice razvojem društvenih mreža, posebnost u stilu postala je...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te...