back to top

Ako se pitate šta vidjeti u Sarajevu, na pravom ste mjestu.

Kada se pomisli na Sarajevo, mnogima prvo na um padne bogata povijest, kultura i tradicija koju grad nudi. Smješten u srcu Balkana, ovaj grad je stjecište različitih kultura i vjera, što se odražava u njegovoj arhitekturi, gastronomiji i svakodnevnom životu.

Stari Grad

Posjet Starom Gradu je kao putovanje kroz vrijeme. Ovaj dio grada domaćin je Baščaršiji, stoljetne tržnice koja je srce grada. Ovdje možete uživati u lokalnim specijalitetima poput ćevapa i pite, ali i kupiti suvenire izrađene od bakra, koji je jedan od zaštitnih znakova grada.

Vijećnica

Sarajevska Vijećnica, poznata i kao Vijecnica, je jedno od najimpresivnijih građevina u gradu. Izgrađena u mješavini stilova, od neomavarskog do gotičkog, ova zgrada je simbol multikulturalizma grada.

Šta vidjeti u Sarajevu

Ratni Tunel

Sarajevo je prošlo kroz teška vremena tokom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Sarajevski ratni tunel, sada muzej, pruža uvid u teškoće koje su stanovnici grada prošli.

Tunel je bio vitalna veza između opkoljenog grada i slobodnog svijeta, i posjet ovom mjestu je snažno iskustvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Olimpijske Planine

Ako ste ljubitelj prirode, planine koje okružuju Sarajevo pružaju mnoge mogućnosti za istraživanje. Bjelašnica, Jahorina i Trebević bile su domaćini Zimskih Olimpijskih igara 1984. godine, i danas su popularne destinacije za skijanje, planinarenje i biciklizam.

Religijska Mjesta

Sarajevo je poznato kao „Europski Jeruzalem“ zbog svoje vjerske raznolikosti. U krugu od nekoliko stotina metara možete posjetiti Gazi Husrev-begovu džamiju, Katoličku katedralu Srca Isusova i Srpsku pravoslavnu crkvu sv. Mihaila i Gavrila. Ova raznolikost je jedan od najvećih šarma Sarajeva.

Muzeji i Galerije

Grad nudi i razne kulturne institucije poput Muzeja Sarajeva i Umjetničke galerije BiH, gdje možete saznati više o bogatoj povijesti i kulturi regije.

Mladićevoj Jami i Vodopadima Skakavac

Ako tražite mirnije ambiente, ova dva prirodna čuda nude spektakularne prizore i mogućnost za izlete u prirodu koji će vam pomoći da se osvježite i napunite baterije.

Sarajevska Pivara

Za ljubitelje piva, Sarajevska Pivara je mjesto gdje možete uživati u domaćem pivu i upoznati se s tradicijom pivarstva u BiH.

Sarajevski Film Festival

Ako posjetite Sarajevo u kolovozu, nemojte propustiti Sarajevski Film Festival, jedan od najvažnijih filmskih festivala u jugoistočnoj Europi.

Šta vidjeti u Sarajevu – TOP 10 Znamenitosti

Šta vidjeti u Sarajevu

1. Baščaršija

Nema boljeg mjesta za započeti istraživanje Sarajeva od Baščaršije. Ova stoljetna tržnica je kulturno i socijalno središte grada. Tu ćete pronaći sve, od suvenira i rukotvorina do tradicionalne bosanske hrane poput ćevapa i bureka.

2. Sarajevska Vijećnica

Ova predivna zgrada je primjer arhitektonske raznolikosti Sarajeva. Posjetite je kako biste doživjeli spoj različitih stilova i kultura koje grad objedinjuje.

3. Sarajevski Ratni Tunel

Ovaj tunel je igrao ključnu ulogu tijekom opsade Sarajeva. Danas je pretvoren u muzej koji svjedoči o teškim vremenima kroz koje je grad prošao.

4. Gazi Husrev-begova Džamija

Ova džamija je jedna od najstarijih i najvećih u Bosni i Hercegovini. S njom se često povezuje i obližnja Sahat-kula, jedan od najstarijih javnih satova na svijetu.

5. Latinska Ćuprija

Ovaj stari most je mjesto gdje je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda, što je bio povod za Prvi svjetski rat. U blizini se nalazi i muzej posvećen ovom povijesnom događaju.

6. Katolička katedrala Srca Isusova

Ova neogotička katedrala je jedna od najvećih u Bosni i Hercegovini i definitivno je vrijedna posjeta.

7. Avaz Twist Tower

Za najbolji pogled na Sarajevo, posjetite Avaz Twist Tower. Ova moderna građevina je najviša zgrada na Balkanu i nudi spektakularan pogled na grad.

8. Olimpijski Park Koševo

Ovo je mjesto gdje su se održavale ceremonije tijekom Zimskih Olimpijskih igara ZOI 1984. Danas je popularna destinacija za šetnje i sportske aktivnosti.

9. Trebevićka Žičara

Ako želite pobjeći od gradske vreve, Trebevićka žičara će vas odvesti na Trebević, planinu koja nudi prekrasne poglede na grad.

10. Muzej Sarajeva 1878–1918

Ovaj muzej nudi dublji uvid u povijest Sarajeva, posebno razdoblje od Austro-Ugarske okupacije do kraja Prvog svjetskog rata.

sta vidjeti u sarajevu

Zaključak

Svaka od ovih znamenitosti priča svoju jedinstvenu priču o Sarajevu, gradu na raskrižju kultura, religija i povijesti. Sarajevo je grad koji pruža nešto za svakoga.

Bilo da ste zaljubljenik u povijest, kulturu, prirodu ili gastronomiju, ovaj grad će vam pružiti nezaboravno iskustvo. Sarajevo je spoj tradicije i modernosti, i posjet ovom gradu je kao prošetati kroz različita povijesna razdoblja i kulture, sve na jednom mjestu.

Vaša Ključna Destinacija za Rešenja

U doba digitalne ere, pristup informacijama i znanju nikada nije bio lakši. Internet je postao izvor beskrajnih resursa,...

Bolovi u zglobovima i kako ih se lako riješiti

Zglobovi su vrlo osjetljiv dio tijela jer su stalno u pokretu i troše se tijekom života. Tu se...

Candida – uzrok, simptomi i kako je liječiti

Često se pojavljuje u usnoj šupljini, a manifestira se u obliku bijelih naslaga na jeziku, unutrašnjoj strani obraza, na...

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće - uvod Kako postati freelancer i uspješno voditi vlastiti biznis...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

Abeceda zdravlja: Vaša svakodnevna enciklopedija online

U suvremenom digitalnom dobu, kada je informacija na dohvat ruke, važno je znati gdje potražiti pouzdane i točne...

Je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju?

Pitate li se je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju? Sigurno i sami znate da je kuhinja važna...

Bojana šampon: Kako spriječiti perut i opadanje kose

Pronaći nekoliko dlačica u češlju ili na jastuku nije nešto alarmantno i zabrinjavajuće. To je normalan i prirodan...