back to top

Kako odabrati autodijelove – najvažniji kriterij odabira

U današnjici česta tema jeste kako odabrati autodijelove, a da pri tome ne donesemo pogrešnu odluku.

Zamjena autodijelova jedna je od nezaobilaznih stavki kada je u pitanju održavanje vozila. Stoga među kriterije za kupnju novog četverotočkaša mnogi nužno ubrajaju dostupnost i cijenu dijelova za željeni model automobila.

Nedvojbeno je da kvaliteta autodijelova utječe na performanse i rad vozila, stoga je iznimno važna na temelju kojih kriterija se odabiru dijelovi. Tim povodom pripremili smo tekst sa smjernicama i najvažnijim kriterijima za odabir autodijelova.

Ovdje su uključeni predmeti.

Otkup originalnih dijelova za kadu igraš na sigurno

Originalni auto dijelovi predstavljaju sigurno rješenje za sve vozače koji žele uložiti novac u kvalitetu i dio koji će bez zadrške biti kompatibilan s njihovim četverotočkašem.

Naime, originalni auto dijelovi odgovaraju marki i modelu automobila pa se od njih očekuje da odmah “koegzistiraju” s četverotočkašem za koji su namijenjeni i da pruže najbolje performanse za to vozilo.

Također, velika prednost originalnih autodijelova je što su novi, a uz njih imate i određeno trajanje garancije. Novi auto dijelovi prodaju se na ovlaštenim mjestima pa ih je često lakše pronaći nego određene rabljene dijelove.

Na koji auto staviti originalne dijelove?

Većina iskusnih vozača može procijeniti koliko je njihov auto vrijedan investicije, odnosno koliko novca i vremena treba izdvojiti za dijelove i kompletnu opremu automobila. Ako vozač to ne može sam utvrditi, pomoći će mu automehaničar.

Kako odabrati autodijelove
Kako odabrati autodijelove

Ova procjena je iznimno važna jer daje odgovor kada ulagati u originalne dijelove – onda kada se ocijeni da auto vrijedi. Ako je auto mlađe generacije, često je originalni dio to je možda jedina opcija. U svakom slučaju, ova opcija je definitivno najpoželjnija kada želite uložiti u kvalitetu svog vozila.

Također, ako namjeravate prodati svoj četvorotočkaš, trgovina novim autodijelom može biti praktičan način da se dobije na cijeni i vrijednosti automobila.

Kupnja rabljenih dijelova je način da uštedite novac

Nema sumnje da ćete kupnjom rabljenog autodijela uštedjeti novac, a obično i jest glavni razlog zašto mnogi biraju kupiti rabljeni dio. Rabljeni dijelovi se mogu pronaći za veliki broj automobila, a jedan od ključnih faktora koji utječe na cijenu je starost vozila.

Kada je riječ o godištu automobila, treba napomenuti da za puno starije aute obično nema novih dijelova, s obzirom da se sam model automobila više ne proizvodi i ne prodaje, pa tako nema ni novih originalnih dijelova.

Tada je najvažnije odabrati rabljeni dio tj u najboljem stanjuodnosno dio koji će vam dati najbolje performanse za novac koji plaćate, a koji će nedvojbeno biti najviše kvalitete. – (Kako odabrati autodijelove)

Gdje kupiti rabljene autodijelove?

Rabljene autodijelove možete pronaći na različitim mjestima. Na primjer, možete ih kupiti kod automehaničara kod kojeg popravljate svoje vozilo. Ako mu vjerujete, to može biti izvrsna opcija.

Možete ih kupiti i online, kada se trebate pobrinuti za to od koga ih kupujete. Glavni razlog je sigurnost. Naime, kada kupujete novi dio, bilo online ili uživo, znate da ćete dobiti garanciju na kvalitetu, ali ovakva potvrda izostaje kada kupujete rabljeni dio. – (Kako odabrati autodijelove)

Kako odabrati autodijelove
Kako odabrati autodijelove

Bitno je koji dio mijenjate

Vrlo bitan faktor na koji treba obratiti pozornost pri odabiru autodijelova, i ne samo ušteda novca, je koji dio mijenjate. Naime, pojedini dijelovi automobila su važniji za rad vozila od ostalih. Dakle, kada mijenjate motor, kočnice ili mjenjač, ​​najbolje bi bilo odabrati originalne dijelove ako je moguće. Ovi dijelovi predstavljaju temelj na kojem počiva sigurnost vašeg vozila, stoga ne biste trebali ostati bez njih čak ni ne planirate duga putovanjaa ni vožnja na kraćim dionicama.

Sasvim je jasno da nema polemike o sigurnostistoga ne biste trebali štedjeti pri kupnji ključnih dijelova koji vaše vozilo čine sigurnim prijevoznim sredstvom. – (Kako odabrati autodijelove)

Uštedite novac na manje važnim dijelovima i estetici

Ako kupujete dijelove koji ne utječu izravno za vožnju, niti o sigurnosti vozila, ima mjesta za sve vaše uštede. Također, ako promijenite određeni dio koji više pridonosi estetici nego funkcionalnosti vozila, imate priliku uštedjeti. – (Kako odabrati autodijelove)

No, neki vozači ne čine iznimke kada je riječ o estetici, što ne treba čuditi s obzirom da se o četverotočkašima uglavnom brine kao o drugom članu obitelji.

Prava bi mjera bila pronaći savršen odnos cijene i kvalitete, baš kao što je slučaj pri kupnji bilo koje robe. Gdje možete napraviti ustupke, a gdje kompromis ne dolazi u obzir, procijenite sami, a imajte na umu da vaš automobil treba biti sigurno mjesto i za vas i za osobe koje vozite. – (Kako odabrati autodijelove)

PREPORUKA

Dodirnite Srca i Učvrstite Brend

Radio reklame, iako nevidljive, imaju neuporedivu moć da dosegnu duboko u srce slušalaca i ostave trajan utisak. One su...

Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Telemach fondacije i United Cloud, najbrže rastući centar za razvoj inovacija u regiji, organizovali su radionice za studente...

10 stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada promovirate svoju tvrtku na mreži

U današnjem digitalnom dobu važnije je nego ikad imati jaku online prisutnost za svoju tvrtku. Postoji mnogo različitih...

Halid Bešlić posjetio Enisa Bešlagića u izazovu „U Bingu sam 24/7“

Halid otkrio ko mu najviše nedostaje Enisa Bešlagića u njegovom novom domu u Bingo City Centar Sarajevo, posjetio je...

„Vrhunska preobrazba posljedica je kontinuiranog poboljšanja i uvažavanja ljudi“ (FOTO)

U Banjoj Luci zvanično je otvorena konferencija „TARGER LeanCon 2023: Lean like a Leader! Učesnike očekuju dva sadržajna...

Saradnja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Addiko Bank Sarajevo

Danas je na Univerzitetu u Sarajevu – Ekonomskom fakultetu potpisan je Memorandum o saradnji između Fakulteta i Addiko...

Nove pogodnosti za korisnike Addiko Mastercard Business kartice

Korisnici Addiko Mastercard Business kartica odnedavno mogu uživati u dodatnim pogodnostima na aerodromima u Sarajevu, Beču i Beogradu....

NLB Banka Sarajevo dobitnica priznanja Zlatni BAM 2022.

Priznanje Zlatni BAM se tradicionalno dodjeljuje najuspješnijim bankama u BiH.Na 20. jubilarnoj „Večeri bankara“ u organizaciji magazina Banke...