back to top

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. Od 25 do 35% svih bjelančevina u tijelu, to je upravo „protein mladosti“.

Najčešće ga se povezuje s mladolikim izgledom kože, ali je i sastavni dio kostiju, mišića, krvnih žila i tetiva.

Kolagen čini kosti čvršćima, kožu elastičnijom, utječe na ljepotu kose i noktiju. Nakon dvadesete godine tijelo je sve manje sposobno stvarati ovaj protein, stoga stručnjaci savjetuju da počnete uzimati suplemente kolagena, češće konzumirate hranu koja potiče njegovo stvaranje, kao i izbacite loše životne navike.

Osim što organizam s godinama sve više otežava, pretjerana konzumacija jednostavnih šećera, izlaganje sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće zaštite, kao i pušenje, mogu oštetiti i razgraditi molekulu kolagena.

Zdrave životne navike i kolagen

Koža se uglavnom sastoji od vode i kolagena. Hidratacija je od presudne važnosti za očuvanje mladolikog izgleda, ali i za poboljšanje stanja kože.

Puno slušamo o prednostima unosa dovoljno tekućine u tijelo. Osim što će nam voda uz pravilnu prehranu pomoći da smanjimo tjelesnu težinu, kožu će učiniti elastičnijom i sjajnijom.

kolagen
Kolagen u koži

Konzumacija alkohola posebno negativno utječe na stanje kože, ali ako ponekad ne možemo odoljeti, bitan je dovoljan unos vode.

Također, 8 sati sna je neophodno za cijeli organizam. Ako se probudimo odmorni, to čini i našu kožu blistavijom upravo zbog poticanja njegove proizvodnje.

Nesanica je često povezana sa stresom koji utječe na gubitak ovog proteina. Hodanje od najmanje pola sata dnevno doprinijet će cjelokupnom zdravlju tijela i kože.

Ako uživate u duhanu, trebali biste posebno voditi računa o zdravlju svoje kože. Pušenje troši zalihe proteina, pa ga treba postupno smanjivati ​​dok se konačno ne prestane.

Ljubitelji slatkiša trebali bi smanjiti njihov unos i pronaći adekvatne zamjene za šećer jer je i ova namirnica neprijatelj njegovane kože.

Također, pretjerano izlaganje suncu ubrzat će starenje kože pa se preporučuje korištenje krema za sunčanje s najvišim zaštitnim faktorom.

Obratite pozornost na sastav krema za lice, kao i na to imaju li zaštitni faktor protiv ultraljubičastog zračenja.

Hrana i kolagen

Prehranom možemo potaknuti stvaranje tzv. endogenog kolagena. Razlikuje se od egzogenog kolagena po tome što ga naše tijelo samo stvara, a mi smo tu da mu pomognemo.

S druge strane, on najčešće je životinjskog podrijetla i proizvodi se sintetski, a unosimo ga kroz sve brojnije i dostupnije preparate na tržištu.

Moguće ga je pronaći u obliku praha, kapsula ili ampula. Najčešće se dobiva preradom životinjskih kostiju ili tetiva koje su prava riznica ovog proteina.

Budući da one ne smiju i ne mogu biti zamjena za uravnoteženu prehranu, dobro je znati koje namirnice će nam pomoći da usporimo procese starenja organizma.

Bjelanjci su odličan izvor kolagena. Najjednostavnija pjenasta maska ​​od bjelanjaka i malo limunovog soka zbog vitamina C, koji također pridonosi ljepoti lica, odmah će pokazati rezultate u vidu zategnutije i blistavije kože.

Kada je riječ o njegovom unosu prehranom, preporučuju se domaće pileće ili goveđe juhe. Naime, goveđe i pileće kosti pravi su izvor kolagena.

Isto tako, riba i jaja bi trebali biti uključeni u redovnu prehranu iz istog razloga. Voće i povrće bogati su antioksidansima i trebali bi se naći na vašem tanjuru svaki dan.

Osim citrusa, izvrsna je paprika, grah, soja i krumpir. Kako bi tijelo dobro prihvatilo biljni kolagen potrebno je unositi vitamin A koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, mrkvi i slatkom krumpiru.

Ne treba izostaviti ni orašaste plodove poput oraha, badema, sezama i suncokreta koji su bogati bakrom i cinkom koji potiču proizvodnju ovog proteina.

Tijelo će vam biti zahvalno i za konzumaciju suhog voća poput suhih marelica ili šljiva.

kolagen
Bjelanjci su odličan izvor kolagena. Najjednostavnija pjenasta maska ​​od bjelanjaka i malo limunovog soka zbog vitamina C

Preparati za njegu kože

Uz hijaluronsku kiselinu, kolagen je glavni sastojak proizvoda za njegu kože koji se bore protiv učinaka starenja.

Dostupni su brojni pripravci kao dodatak prehrani, ali i oni koji se nanose izravno na kožu. No nije nužno da se među sastojcima preparata nalazi samo ovaj protein.

Ako krema sadrži antioksidanse, to znači da će potaknuti kožu na stvaranje kolagena. Naime, slobodni radikali utječu na smanjenje ovog važnog proteina u koži, a protiv njih će se najbolje boriti vitamini i minerali koji su najbolji antioksidansi za lice.

Obratite pozornost na vitamin C, retinol i ulje vitamina E. No, u početku koža može burnije reagirati na retinol pa ga treba uvoditi postupno.

Aloe vera gel vrlo je pristupačan za svačiji džep, a zdravlju i ljepoti kože doprinijet će poticanjem lučenja kolagena. Isto tako, alge u proizvodima za njegu lica pomoći će koži da zadrži mladolik i svjež izgled, zahvaljujući morskom kolagenu koji sadrže.

kolagen
Uz hijaluronsku kiselinu, kolagen je glavni sastojak proizvoda za njegu kože koji se bore protiv učinaka starenja.

Zdravlje zglobova i mišića

Kolagen je zajedno sa složenim šećerima sastavni dio hrskavice. Njegova važnost leži u tome što pridonosi stvaranju hrskavice koja se njegovim unosom manje razgrađuje. Pomaže kod ukočenosti koljena, ali i u prevenciji sportskih ozljeda.

To se postiže unosom kolagena sat vremena prije fizičke aktivnosti. Osim toga, uzimanje nadomjestaka kolagena također pozitivno utječe na stvaranje mišićne mase kod onih koji vježbaju kako bi je povećali.

Isto tako, uzimanje ovog proteina posebno se preporučuje starijim osobama kako bi se očuvala fleksibilnost i pokretljivost zglobova te elastičnost kože.

Mnogo je načina kako svoje tijelo i organizam učiniti vitalnijim i zdravijim. Nadopunjavanje ili poticanje proizvodnje kolagena putem prehrane ili proizvoda za njegu kože važan je dio samonjege.

Stoga o ovoj temi ne treba čekati prve znakove starenja organizma. Važno je s njim početi od dvadesete godine.

To ćemo postići većom pažnjom na kozmetičke proizvode koje kupujemo, ali prvenstveno zdravim stilovima života.

Preporuka

Šta vidjeti u Sarajevu

Ako se pitate šta vidjeti u Sarajevu, na pravom ste mjestu. Kada se pomisli na Sarajevo, mnogima prvo...

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu

Virtualni Asistent: Posao od Kuće koji je U Trendu - uvod Virtualni Asistent: Što Točno Znači Biti VA? Virtualni asistenti...

Bijela boja zidova – uvijek praktična ili već viđeni trend?

Mnogi smatraju da je bijela boja zidova zauvijek praktično rješenje pri uređenju interijera. S njim nema greške kada...

Feng Shui – organizacija životnog prostora i smanjenje negativne energije

Feng shui je drevna kineska praksa: tradicija koja traži sklad među stvarima, ravnotežu između pozitivnog i negativnog te kanaliziranje...

Zubi i higijena – kako pravilno njegovati zube?

Ne postoji osoba koja ne želi imati zdrave zube i lijep osmijeh. Ipak, bolesti zuba su među najčešćim...

Vodoinstalater, najbolji prijatelj doma – kako odabrati pravog?

Ako se pitate koji vodoinstalater je pravi za Vas, ne brinite jer ste na pravom mjestu. Kada se nešto...

Kako čistiti nakit – zlato, bisere i drago kamenje

Savjeti koji će vam pomoći da otkrijete kako čistiti nakit?! Nakit je dragocjen mnogim ljudima, ali on nije samo...

Dijagnoza bolesti srca – koje pretrage liječnik može preporučiti

Dijagnoza bolesti srca se može utvrditi na više načina. Kako bi dijagnosticirali bolesti srca, liječnici koriste različite metode. Razgovor...