back to top

Ukrašavanje kožne galanterije je tema našeg današtnjeg teksta.

Ako ste ljubitelj kože i kožne galanterije ili ste samo ljubitelj eksperimentiranja s odjećom, na pravom ste mjestu.

Imate li staru kožnu jaknu, novčanik ili remen koji su vam dosadili monotonija i jednostavnost, možete ih potpuno promijeniti.

Naravno, to možete učiniti tako da odvedete profesionalca da prefarba vaš omiljeni komad odjeće, ali zašto ga ne biste pokušali sami ukrasiti?

Na pravom ste mjestu i ako imate problem s napuklom kožom na automobilu. Uz pomoć malih čavlića možete zakrpati male pukotine ili pukotine na koži, a zatim je premazati tako da se ne vidi da je bilo ikakvih tragova pucanja.

Ukrašavanje kožne galanterije: što vam je potrebno

Za potrebe današnjeg tutorijala za ukrašavanje kožne galanterije uzeli smo kožne klompe. Za ovaj postupak potrebno vam je:

  • kožna galanterija koju treba ukrasiti/popraviti (u našem slučaju obične crne klompe)
  • šmirgl papir
  • alkohol i tupfer
  • boja kože
  • kist kojim ćete nanositi boju
  • rukavice

Uspjeli smo otkriti kit za popravak kožne galanterije, koji je posebno prikladan za popravak napuknute kože na sjedalima automobila ili kućnom namještaju.

Naime, ovaj set se može pronaći na internetu po cijeni od oko 800 dinara, a sadrži sve što vam je potrebno. U paketu dobijete: 7 boja kože (crvena, žuta, plava, zelena, bijela, crna i smeđa), upute za miješanje boja (što je ključ za maskiranje pukotina na koži), ljepilo za kožu, nekoliko platna.

Te uzorke kože za njeno lijepljenje, lopaticu i praznu posudu za miješanje, rukavice, kao i alat za prijenos topline.

ukrasavanje kozne galanterije

Set možete naručiti na ovom linku.

Htjeli smo klompe ukrasiti logom poznatog metal benda – Motorhead, zbog čega nam je trebao i model slova. Isprintali smo ga i bacili se na posao.

Dekoriranje počinje brušenjem

ukrasavanje kozne galanterije
Pripreme – Ukrašavanje kožne galanterije

Ako želite popraviti napuknutu ili oštećenu kožu, preskočite ovaj dio kako biste izbjegli daljnje stanjivanje kože.

Ako vam je koža pukla i komadići platna ili tkanine vise, pažljivo ih odrežite škarama. Pobrinite se da prostor u kojem ćete raditi bude što čistiji.

Ako želite samo ukrasiti kožu, nježno, u jednom smjeru, brusite površinu kože brusnim papirom. Nemojte pritiskati papir: cilj je ukloniti površinski sloj kože i njen prirodni sjaj, kako bi boja što bolje prionula na materijal.

Kad ste uklonili višak, svježe izbrušeni materijal lijepo očistite vatom i alkoholom i ostavite da se osuši nekoliko minuta.

Kao predložak za crtanje po klompama poslužit će nam papir na kojem je logo Motorheada pa ga trebamo izdubiti u obliku slova. Nakon što to učinimo, zalijepit ćemo ga na klompe da ostane stabilan.

ukrasavanje kozne galanterije

Ukoliko ste odlučili slobodnom rukom ukrasiti svoju jaknu, remen ili tobru, ne bi bilo loše da pred sobom imate skicu svoje ideje.

Morate imati na umu da su kožne boje, iako lakše za korištenje, ipak sklone brzom sušenju. Zbog toga se neće lako prilagoditi vašim potezima kistom kao što to čine vodene boje ili tempere.

Zbog sklonosti brzom sušenju čak i na samom kistu, ne bi bilo zgorega ako već imate osmišljenu ideju, a ne improvizirate tijekom samog slikanja.

Ukrašavanje kožne galanterije – Nanošenje šablona i boja

Šablonu za klompe smo lijepo pričvrstili tako da smo svako slovo pojedinačno izdubili i lagano zalijepili. Odlučili smo se za žutu boju slova, a koristili smo je direktno iz kante, nije ju bilo potrebno miješati s drugim bojama.

Što se kistova tiče, mi smo se odlučile za kistove za šminkanje koje smo kupile u kineskoj radnji: bitno je da dlake ne otpadaju, pa je bolje kupiti aplikatore (6 komada košta oko 100 dinara).

Ukrašavanje kožne galanterije
Ukrašavanje kožne galanterije

Nemojte se uznemiriti ako vam prvi sloj boje izgleda blijedo. To je sasvim u redu. Slično kao i kod nanošenja laka za nokte, bolji intenzitet boje dobiva se kada se boja nakon nanošenja malo osuši. Kako novi sloj ponovno prelazi preko starog, intenzitet se povećava.

Dovoljna su oko 3 sloja da boja bude pravog intenziteta.

Prvo smo krenuli sa žutom bojom i na samom početku vaša kožna roba neće izgledati prezentativno. Greške koje smo napravili ispravljamo nanošenjem žute boje s crnom: ona će se lijepo stopiti s pozadinom, ali i uokviriti slova i dati im čiste linije.

ukrašavanje
Slova već izgledaju “čišće”.

Nakon ovog postupka pustimo klompe da se osuše prirodnim putem. Bitno je naizmjenično nanositi boju na klompe: prvo jednu, pa drugu, čime se prva papuča osuši, a izbjegava se mogućnost da se boja razmaže ili prefarba.

Nakon sušenja dodali smo crne elemente na žuti dio slova, koji prema logotipu tu idu.

Ukrašavanje kožne galanterije
Sada izgledaju bolje!

Logo već sad izgleda reprezentativno i bolje, no želimo ispraviti potencijalne greške, ali i malo “zapaliti” naš natpis. Zato smo žuta slova odlučili uokviriti crvenom bojom koja će ih dodatno istaknuti i oblikovati.

Nakon što je taj dio gotov, vrijeme je da ostavite klompe sa strane i pustite da se boja malo stegne.

Toplina i dekoracija su nerazdvojni

Primijetit ćete da su slova uzdignuta i sloj boje je lako vidljiv. Kako se boja suši, postaje “gumenasta”. Sada koristimo ostatak seta kožne galanterije koji smo nabavili.

Naime, set uključuje 2 komada platna i kože za krpanje rupa na kožnim trosjedima ili sjedalima. Uz to dobivate 3 komada kartona s natpisom OVA STRANA GORE.

Taj vam je karton potreban za prijenos topline, izravnavanje boje i utiskivanje u materijal.

Naime, kada se boja osuši, treba uzeti peglu ili upaljačem zagrijati prijenosnik topline. Stavite karton na boju tako da OVA STRANA GORE bude okrenuta prema vama.

Zagrijani majstorski alat za prijenos topline pritisnite na karton i držite ga tako da se boja što bolje utisne.

Ukrašavanje kožne galanterije
Ukrašavanje kožne galanterije

Konstantno zagrijavanje lijepo će zagladiti sloj boje i vaša će kožna galanterija izgledati kao da je oduvijek tako bojana.

Ukrašavanje kožne galanterije
Ukrašavanje kožne galanterije – Finalni izgled

Zatim! Kožni remen, torba ili papuče su farbani ili kao novi.

U slučaju da trebate zakrpati pukotinu na koži, dovoljno je da ispod pukotine stavite krpicu koju dobijete u setu, ljepilo (također u setu) i komad kože koji dobijete da stavite preko.

Nakon što se sve osuši, trebate pomiješati boje prema uputama za miješanje boja kako biste dobili boju koja vam je potrebna.

Poslije je postupak isti. Sretno bojanje i živjela umjetnost!

Preporuka

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Ne volite gledati dosadne serije s predvidljivim završecima? I vjerojatno mislite da ste gledali sve dobre serije, ali...

Gdje za vikend sa djecom u Travniku

Gdje za vikend sa djecom može biti izazov, ali je ujedno i prilika za mnoge kvalitetne trenutke u...

Važnost dječje igre od rođenja do polaska u školu

Djeca kroz igru, osim što se zabavljaju, upoznaju svijet oko sebe. Dječje igre pomažu u razvijanju samopouzdanja, stjecanju...

Online serije sa prevodom besplatno

Gdje gledati online serije sa prevodom besplatno? Postoje mnogi servisi koje koriste oni kojima je teško odvojiti kune...

Ime ruže – likovi u romanu Umberta Eca

Roman Ime ruže (Il nome della rosa) objavljena je 1980. godine. Umberto Eco (1932.-2016.) bio je talijanski teoretičar književnosti, pisac, filozof,...

Što je sve potrebno za potpuni ugođaj u nogometnoj igri

Važnost dobrog društva i atmosfere Nogometna igra je puno više od jednostavnog udaranja lopte. Ona je igra koja zahtijeva...

Doček Nove godine 2023

Doček Nove godine 2023 u beogradskim splavovima je odličan izbor za vrhunski provod Doček Nove godine je praznik o...

Francuski Loto: Uzbudljiva igra sreće i šanse

Francuski loto, s neodoljivim mješavinama igara na sreću, tehnologije i strategije, otvara vrata uzbudljivom svijetu gdje se šanse...