back to top

Nema sumnje da srebro zauzima jedno od vodećih mjesta među ljubiteljima nakita. Stoga je čišćenje srebra veoma bitno. Ovo su najlakši načini!

Omiljen je zbog svoje briljantnosti i trajne popularnosti. Međutim, u dodiru s kožom ili bilo kojom drugom tekućinom, čak i vodom tijekom vremena srebro gubi svoj karakterističan sjaj i postaje tamnije. Kada je u pitanju srebrni nakit, normalno je da bude izložen i suncu i kiši. Kada se dogodi da nakit promijeni boju važno je biti spreman. U ovom tekstu bavit ćemo se važnim pitanjem za sve žene, kako očistiti srebro.

Čišćenje srebra - savjeti i ideje
Kada se dogodi da nakit promijeni boju važno je biti spreman

Čišćenje srebra octom

Najjednostavniji način čišćenja srebra je ocat. Potrebna vam je posuda u koju ćete staviti 2-3 decilitra octa (ako se radi o većoj količini srebrnog nakita), naravno količinu octa prilagodite svom nakitu. Važno je da sav nakit bude uronjen u ocat. Nakon toga stavite nakit u posudu i ostavite da tako odstoji neko vrijeme 20 minuta. Zatim nakit prebacite u mlaku vodu, ali nakratko. Kada izvadite srebro iz vode, crne mrlje bi trebale potpuno nestati. Nakon toga isperite pod hladnom vodom i obrišite pamučnom krpom. Važno je to činiti češće jer je srebro takvo da će nakon nekog vremena uvijek opet pocrniti.

Očistite srebro pepelom od cigareta

Za lakše čišćenje srebra koristi se pepeo od cigareta pomiješan s limunovim sokom. Dobivenom mješavinom istrljajte srebrni nakit, zatim isperite prvo mlakom, a zatim hladnom vodom i osušite pamučnom krpom. Pepeo od cigarete su uspješno sredstvo zbog specifičnog kemijskog sastava. Upravo takav kemijski sastav daje joj abrazivan učinak.

Soda bikarbona uspješno čisti srebro

Možda jedna od najlakših i najpovoljnijih metoda je čišćenje srebra sodom bikarbonom. To je dovoljno srebrni nakit posipan sodom bikarbonom, pustite da malo odstoji pa istrljajte pamučnom krpom.

Kako očistiti srebro pastom za zube?

Mnogi od nas čiste svoj srebrni nakit pasta za zube. Kako biste uklonili crne mrlje sa srebra i vratili mu sjaj, nanesite pastu za zube na staru četkicu za zube i zatim istrljajte. Nakon toga isperite srebro u hladnoj vodi i osušite ga krpom.

Očistite srebro kečapom

Kečap s lakoćom uklanja tamne mrlje sa srebra. Nakit možete namočiti u kečap i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Za poliranje srebrnog nakita možete koristiti i četku na koju ste nanijeli kečap. Nakon toga nakit operite hladnom vodom, a potom obrišite krpom.

Čišćenje srebra - savjeti i ideje
Za poliranje srebrnog nakita možete koristiti i četku na koju ste nanijeli kečap

Aluminijska folija i soda bikarbona za čišćenje srebrnog nakita

Iako smo gore spomenuli da je soda bikarbona učinkovita kada je u pitanju čišćenje srebrnog nakita, donosimo vam još jedan trik sa sodom bikarbonom. Zdjelu pokriti aluminijskom folijom, uliti vode i dodati 2 žličice sode sode bikarbone i 2 žličice soli.

Stavite srebrni nakit u taj lonac i pustite da prokuha nekoliko minuta. Nemojte se uplašiti kada počne “kuhati”, jer je to normalna reakcija sode bikarbone, soli i vruće vode. To će trajati nekoliko sekundi, a zatim će pjena splasnuti. Pustite da kuha 10 minuta. Nakon toga nakit isperite u hladnoj vodi te ga po potrebi dodatno istrljajte četkom i osušite. Bit ćete više nego ugodno iznenađeni rezultatom.

Čišćenje srebrnog pribora za jelo

Sve navedeno što vrijedi za čišćenje srebrnog nakita vrijedi i za čišćenje srebrnog pribora za jelo. Priznat ćete da nije isto očistiti prsten ili dva i kompletan escaj. Važno je imati na umu uštedu vremena. Za čišćenje žlica, vilica, noževa i drugog srebrnog posuđa potrebna vam je velika posuda, aluminijska folija i 2-3 velike žlice sode bikarbone.

Posudu prvo prekrijte aluminijskom folijom, a zatim pospite sodom bikarbonom tako da prekrije dno posude. Pribor za jelo složite u posudu i zatim sve prelijte kipućom vodom. Ostavite da stoji dok se voda ne ohladi. Zatim uklonite pribor i isperite u mlakoj vodi, a zatim pod hladnom vodom. Nakon toga obrišite pamučnom krpom. Svi dodaci tretirani na ovaj način vratit će prvobitni sjaj i izgledati kao da su upravo došli iz trgovine.

Očistite srebro deterdžentom

Odaberite blagi deterdžent koji ne sadrži fosfate. Dodajte samo malo tog deterdženta u vruću vodu a zatim ispustite srebro u tu posudu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Skinite nakit, isperite hladnom vodom i obrišite krpom.

Nema sumnje da srebro zauzima jedno od vodećih mjesta među ljubiteljima nakita. Omiljen je zbog svoje briljantnosti i trajne popularnosti. Međutim, u dodiru s kožom ili bilo kojom drugom tekućinom, čak i vodom tijekom vremena srebro gubi svoj karakterističan sjaj i postaje tamnije. Kada je u pitanju srebrni nakit, normalno je da bude izložen i suncu i kiši. Kad se dogodi da nakit promijeni boju važno je biti spreman. U ovom tekstu bavit ćemo se važnim pitanjem za sve žene, kako očistiti srebro.

Poslovna moda
Poslovna moda

PREPORUKA

Čitanje knjiga

Danas mnogi mladi ljudi, nažalost, misle da je čitanje knjiga hobi introvertiranih, slabih i asocijalnih ljudi. No, u velikoj...

Što su aktivne i pasivne rečenice i kako ih razlikovati

U nastavi srpskog jezika aktivan i pasivno rečenice ne dobivaju uvijek puno prostora i stoga se njihova obrada svodi na usku definiciju. Aktivne...

Boje

Što boje govore o Vama i kako utječu na Vaš život? Saznajte nevjerovatne činjenice koje otkrivaju mnogo o...

Kako razlikovati uzročne od posljedičnih rečenica

Ako se pitati kako razlikovati uzročne od posljedičnih rečenica, bez brige, na pravom ste mjestu. U nastavnoj praksi uzročna i posljedično rečenice najviše...

Izreke i citati o sreći

Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici rekli o sreći. Ovo su najbolje izreke i...

Riješite brige jednostavno

Brige su se uvukle između pramenova kose, zapetljale oko gumba na haljini, preteške vise s ušiju i ne...

6 aplikacija za koje niste znali, a koje će vam olakšati život

Napredak tehnologije doveo je do toga da imamo previše informacija pred sobom. Ovih 6 aplikacija za koje niste...

Nova platforma za prognozu vremena!

Kakvo će sutra biti vrijeme sutra i 7 sedam dana od sada otkriva domaća platforma za prognozu vremena. Kakvo...