Kako sami postaviti laminat?

- Advertisement -

Renoviranje kuće ili stana pomoći će vam da svoj dom osvježite i učinite ga toplijim i funkcionalnijim mjestom za život.

Kako sami postaviti laminat? Saznajte više uz naše detaljno uputstvo. Iza toga se najčešće kriju veliki financijski izdaci, kvalitetna organizacija vremena, sredstava i puno strpljenja. Odlučite li se na cjelovitu obnovu, jedna od najvažnijih aktivnosti je upravo obnova podova.

Odaberite podlogu koja će odgovarati vašim potrebama i mogućnostima, a posljednjih se godina ističe kao jedna od najpraktičnijih i najisplativijih opcija. postavljanje laminata.

Zato smo se odlučili detaljnije pozabaviti ovom temom i pokazati kako se laminat postavlja u nekoliko faza.

kako sami postaviti laminat
Kako sami postaviti laminat?

Temeljita priprema pola je obavljenog posla

Ako nemate vremena baviti se sami ovim zanimljivim poslom, profesionalno postavljanje laminata za vas to može učiniti i specijalizirana tvrtka za postavljanje i obnovu parketa.

Pa ipak, za one znatiželjnije hobiste koji radije izvode radove obnove u vlastitom domu, savjetujemo dobru pripremu!

Prilikom kupnje laminata prethodno izmjeri sobu gdje će se postaviti i na tu kvadraturu dodati još 10% materijala, za otpad.

Nakon što ste obavili nabavku i dopremili potreban materijal, ostavite ga da odstoji najmanje 48 sati u prostoriji gdje je temperatura oko 20 stupnjeva i vlažnost zraka između 40% i 70%.

Podloga, materijal i alat za postavljanje laminata

Osim što zahtijeva optimalne temperaturne uvjete tijekom skladištenja, laminat je vrlo praktičan i može se doslovno postaviti preko svake podloge, bile to keramičke pločice, drveni parket ili stari laminat. Ono što je neophodno je to kat na kojem je instaliran biti u potpunosti ravno i suho!

  Thassos - plaže na ovom otoku koje morate posjetiti!
soba za laminat
Kako sami postaviti laminat?

Laminat će vam trebati kao materijal, ali i letvice, izolacija i silikonski acetat. Što se tiče alata, priprema je nešto kompliciranija, pa razmislite o tome na vrijeme.

S tim u vezi, asortiman potrebnih proizvoda sastoji se od skalpela, metra, ubodne pile, ljepljive trake, markera, pile, rukavica, zaštitnih naočala.

Dodatna priprema podloge za postavljanje laminata

Utvrdili smo da podloga mora biti ravna i suha, no ovisno o njezinim karakteristikama postavljaju se dodatni uvjeti.

Ako se laminat postavlja preko betona ili cementa, profesionalci preporučuju da ga prvo postavite parna branakoji u biti predstavlja polietilensku foliju i služi za sprječavanje prodora vlage iz donjeg poda.

Kod drvenih podloga ili keramičkih pločica parna brana se ne postavlja. No, bez obzira na vrstu podloge na koju se laminat naslanja, on se mora postaviti folija za prigušivanje buke ili se odlučite za popularnije i alternativno rješenje – tanke laminatne ploče.

kako sami postaviti laminat
Kako sami postaviti laminat?

Kako se spaja laminat?

Prilikom postavljanja laminata obratite pozornost na dužu stranu usmjeren prema izvoru svjetlostiposebno kada se radi o uskim i dugim prostorijama, kao što su hodnici.

Uzdužno padajuće svjetlo doprinijet će učinku uklanjanja nesavršenosti nastalih spajanjem laminatnih ploča.

Kako će se laminatne ploče spajati ovisi o tome kako je proizvođač unaprijed odredio!

Na vama je da slijedite upute i po potrebi precizno izrežete ploču kako bi odgovarala obliku prostorije. Označavanje laminatnih ploča za rezanje uvijek se vrši suprotno od ukrasne strane dakle odozdo, što će olakšati kasniji proces rezanja ubodnom pilom.

S drugim dijelom izrezane ploče počnite lijepiti u sljedećem redu.

Primijetite da na kraju retka završava posljednji ne smije biti kraći od 20 cm.

Laminat je materijal koji se s vremenom minimalno skuplja i širi zbog temperaturnih promjena, pa je potrebno ostaviti razmak između zid i prvi red dasaka i to 8 mm u prostoriji do 20 m2 i 16 mm do 40 m2.

  Pregled nefrologa - simptomi bolesti bubrega

Postavljanje lajsni u sklopu završnih radova

Lajsne ne igraju nikakvu ulogu što se tiče postavljanja laminata, već se postavljaju isključivo radi estetike, točnije zbog razmaka između zida i prvog reda laminata, o čemu je bilo riječi u prethodnom poglavlju.

Lajsne se postavljaju na zid tako da ima dovoljno manevarskog prostora za pomicanje laminatnih ploča po potrebi.

Postoje dva osnovna načina postavljanja letvica:

PVC lajsne se lako postavljaju, ali zahtijevaju bušenje u zidu kako bi plastični kablovi mogli stati u rupe. S druge strane, ugradnja silikona ne zahtijeva bušenje, već samo lijepljenje na zid, čime ćete se lišiti dodatnog posla i sačuvati unutarnju ljepotu zidova.

Kako se održava laminatni pod?

Laminatni podovi su vrlo laki za održavanje, tako da ćete za čišćenje morati jednostavno proći po površini mokrom pa suhom krpom. Poželjno je da u vodu ulijete proizvod posebno namijenjen za čišćenje ove vrste podova.

Oštra sredstva za struganje i ribanje nisu dobrodošla ako želite da vaš laminat traje godinama.

Također je potrebno voditi računa da prostorije u kojima se nalazi laminat ne trpe prevelike promjene temperature. Idealna temperatura je 20 stupnjeva s vlagom između 40% i 60%.

Laminat je opcija za postavljanje podova koja je vrlo popularna zbog svoje isplativosti i praktičnosti postavljanja. Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili uvid u nove i korisne informacije, te da je odgovor na postavljeno pitanje odgovoreno – kako sami postaviti laminat? sada mnogo jasnije.

Preporuka

  Parfem za početnike - što trebate znati da biste dobro mirisali

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.8 / 5. Brojanje glasova: 20

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima

Sibirski haski

Sibirski haski je postao prvak u kategoriji pasa za zapregu. Kada je krajem 19. stoljeća na aljaskom poluotoku Suad,...

Moderni načini opremanja kupaonice

Kada govorimo o uređenju interijera, stječemo dojam da se najmanje pažnje posvećuje kupaonici, što je pogrešno. ...

Zdrava prehrana – Osnovna načela zdrave prehrane i kako ih primijeniti?

Iako se stavovi donekle razlikuju, kod većine Osnovni principi slažu se stručnjaci iz svih područja. Zdrava prehrana jedan je...

Heljda i sve njene dobrobiti za naš organizam

Heljda je nešto što raste u gotovo svakom vrtu i njene mogućnosti u narodnoj medicini su velike, iako...

Izreke i citati o životinjama

Najljepše izreke i citati o životinjama donosimo u nastavku današnjeg teksta. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi,...

Kako do holivudskog osmijeha? – Kako lako

Hollywoodski osmijeh, tj Hollywoodski osmijeh, postala je sinonim za najljepši osmijeh na svijetu. Glamur filmskih zvijezda...

Kako se pripremiti za odmor izvan sezone

One koji već žale za morem, razveselit će vijest da ne moraju čekati sljedeće ljeto kako bi ponovno...