Kako napisati motivacijsko i propratno pismo? – savjeti

Pitate se kako napisati motivacijsko i propratno pismo? Ne brinite se, imamo odlične savjete koji će Vam pomoći.

Prvi kontakt između tražitelja posla i poslodavca je životopis. Iz tog razloga važno je da životopis bude dobro napisan, kako bi ostavio dojam na poslodavca.

Praksa pokazuje da ljudi koji su zaduženi za primanje životopisa najprije vrše selekciju tako da svaki životopis ili CV pogledaju površno (oko 15 sekundi) i odbace one koji izgledaju nesređeno i nesustavno.

Osim životopisa, oni su od velike važnosti prilikom traženja posla Popratno pismo i motivacijsko pismokoje treba jednako dobro sastaviti i vaše šanse kod poslodavca su, prema istraživanju stručnjaka Nacionalne službe za zapošljavanje, 30% veće.

kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Što je propratno pismo?

Propratno pismo je dokument koji prati vaš životopis, tj. CV prilikom prijave za posao. Ne podcjenjujte vrijednost propratnog pisma – ono mora biti napisano jednako dobro kao i životopis. Njegova funkcija je nadopuna životopisu i daje vaš osobni pečat.

Savjeti za pripremu propratnog pisma:

  • Napišite propratno pismo za svakog poslodavca posebno
  • Pismo naslovite na osobu koju želite kontaktirati, po mogućnosti osobi zaduženoj za zapošljavanje
  • Pokažite da ste zainteresirani za posao
  • Neka vaše propratno pismo bude sažeto, sažeto i gramatički ispravno
  • Neka propratno pismo sadrži sve potrebne elemente

Elementi propratnog pisma

Popratno pismo daje vaš osobni pečat, ali to ne znači da se prilikom pisanja ne trebate voditi određenom formom. Također, kao i kod pisanja životopisa i propratnog pisma, postoji obrazac koji morate slijediti.

kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Popratno pismo mora sadržavati: Uvodrazrada i zaključak.

U uvodnom dijelu objasnite zašto pišete. Navedite radno mjesto za koje ste zainteresirani i izvor iz kojeg ste saznali za objavu natječaja za navedeno radno mjesto (npr. oglas u Narodnim novinama, Narodnim novinama, stranica NSZ-a, čuli od kolega i sl.).

U elaboraciji istaknite svoje kvalifikacije i povežite ih s potrebama poslodavca. Pokažite da znate nešto o poslodavcu i da ste zainteresirani za njegove proizvode ili usluge. Objasnite zašto su odabrali baš tu tvrtku (npr. poznajete jednog od zaposlenika i upoznati ste s njihovim proizvodima ili ste čuli za njihovu dobru reputaciju).

U zaključnom dijelu predložite razgovor ili razgovor za posao. Predložite određeni datum i vrijeme.

U gornjem lijevom kutu upišite svoje podatke: ime, prezime, adresu i broj telefona (i email), dok u gornjem desnom kutu upišite ime, prezime i funkciju osobe kojoj šaljete propratno pismo (npr. Redatelj). Svakako počnite pismo s “Dragi…” i završite s “S poštovanjem!”. Na kraju propratnog pisma navedite svoje ime i prezime te datum pisanja pisma.

Motivaciono pismo napišite ćirilicom, kao i CV (osim ako nije na engleskom) i obratite pažnju na pravopis i gramatiku srpskog jezika.

Nakon nekoliko dana od slanja životopisa i motivacijskog pisma, nazovite poslodavca telefonom – uspjeh se povećava za 20%!

Primjer propratnog pisma

Poštovani gospodine Brankovcu,

Zanima me radno mjesto odgovornog tajnika za koje ste nedavno objavili oglas u glasilu Nacionalne službe „Poslovi“.

Radni životopis koji dostavljam u prilogu pokazuje moje 2 godine iskustva u tajničkoj struci. Tijekom posljednje dvije godine, kao osobna tajnica direktora ljudskih resursa tvrtke “Olympus”, razvila sam svoje tajničke vještine do razine koju tražite. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Ako Vas zanimaju moje kvalifikacije, predložite vrijeme i mjesto za razgovor.

Hvala na vašem vremenu. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je dokument koji šaljete poslodavcu koji nije objavio javni natječaj za zapošljavanje, ali sami želite pitati ima li trenutno otvoreno radno mjesto za radno mjesto koje vas zanima ili za sudjelovanje u određenom programu ili projektu (prijemni ispit, natječaj za stipendiju i sl.).

Motivacijsko pismo je svojevrsni dokument i treba sadržavati što više činjenica koje pokazuju vašu osobnu motivaciju. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Pisanje propratnog pisma ne očekuje da zadovoljite određeni format, kao kada pišete životopis i propratno pismo.

Takođe, prilikom pisanja motivacionog pisma vodite računa o pravopisu i gramatici srpskog jezika, a preporučuje se pisanje ćirilicom.

U gornjem lijevom kutu motivacijskog pisma unesite svoje podatke: ime, prezime, adresu, broj telefona, e-mail te mjesto i datum pisanja pisma.

Svoje propratno pismo svakako započnite s “Dragi”. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Primjer propratnog pisma

Poštovana,

Dobio sam informaciju iz više izvora da je vaša tvrtka vrlo uspješna na našem tržištu. S obzirom da moje kompetencije odgovaraju opisu posla kandidata za poziciju voditelja prodaje, molimo Vas da razmotrite moj životopis. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Moje dosadašnje radno iskustvo osposobljava me za širok spektar radnih aktivnosti, kako organizacijskih i uslužnih, tako i komunikacijskih, s drugim zaposlenicima i krajnjim korisnicima Vaših usluga. Brzo učim i vrlo sam fleksibilan u novim i nepredviđenim situacijama. Probleme koji se javljaju doživljavam kao izazove. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Komunikativna sam osoba, vrlo rado i lako dolazim u kontakt s drugim ljudima, zainteresirana sam za učenje novih načina rada i unapređenje poslovanja organizacije u kojoj radim.

Uspješno organiziram razne radne aktivnosti i osjećam se vrlo sposobnim u prezentiranju i objašnjavanju proizvoda i usluga kako potencijalnim poslovnim suradnicima tako i krajnjim kupcima.

U prilogu šaljem svoj životopis.

Molimo kontaktirajte me za dodatne informacije. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Dodatni savjeti za traženje posla

Slanje životopisa, motivacijskog pisma i motivacijskog pisma svakako su najvažniji koraci prilikom traženja posla, ali ostaje problem kako doći do potencijalnih poslodavaca kojima biste sve to poslali. U nastavku je nekoliko savjeta za lokalno umrežavanje. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

  • Obavijestite svoje prijatelje i kolege da tražite posao
  • Povećajte broj poslovnih kontakata
  • Poduzmite još jedan korak nakon svake ponude za posao (nazovite nakon razgovora iako znate da je zaposlen drugi kandidat)
  • Redovito pratite časopise u kojima možete pronaći oglase
  • Pridružite se poslovnim grupama na društvenim mrežama i jednom objavom zatražite posao.

Uz upute kako napisati propratno i motivacijsko pismo te kratke savjete kako što prije doći do poslodavaca, nadamo se da smo vam pomogli i olakšali iscrpan period traženja posla. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Sretno!

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Nova kampanja Addiko Banke / “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”

Nova kampanja Addiko Bank Sarajevo nosi simboličnu poruku “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”. Razlog...

Siemens certificirao prvu tvrtku u Hrvatskoj u kategoriji Value Add Reseller

Značajni korak prema tehnološkoj budućnosti dogodio se nedavno u Hrvatskoj s potpisivanjem povijesnog certifikata između svjetskog tehnološkog diva...

Bingo nastavlja sa investicijama na području Kalesije, otvorili 224. poslovnicu

Na području općine Kalesija Bingo je započeo sa radom davne 2006. godine. Od tada do danas brojne su...

10 korisnih savjeta za razgovor za posao

Donosimo Vam nekoliko korisnih savjeta za razgovor za posao. Jeste li prošli kroz taj osjećaj straha i nesigurnosti nakon...

Atraktivna kreditna ponuda iz Addiko Bank Sarajevo / Odgovor na kreditni zahtjev od 50.000 KM u roku 50 minuta ili vam Banka plaća prvu...

„Uvijek održim svoja obećanja“ poruka je nove promotivne akcije Addiko Bank Sarajevo, u okviru koje svi klijenti koji...

Kako zaraditi novac online 2023.

Kako zaraditi novac online - uvod U današnjem digitalnom dobu mogućnosti internetske zarade brojnije su nego ikad prije. Od...

Prevedite web stranicu na strani jezik – što trebate znati?

Ako želite da Vašu web stranicu prebacite na strano tržište samo prevedite web stranicu na strani jezik u...

Halid Bešlić posjetio Enisa Bešlagića u izazovu „U Bingu sam 24/7“

Halid otkrio ko mu najviše nedostaje Enisa Bešlagića u njegovom novom domu u Bingo City Centar Sarajevo, posjetio je...