back to top

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo? – savjeti

Pitate se kako napisati motivacijsko i propratno pismo? Ne brinite se, imamo odlične savjete koji će Vam pomoći.

Prvi kontakt između tražitelja posla i poslodavca je životopis. Iz tog razloga važno je da životopis bude dobro napisan, kako bi ostavio dojam na poslodavca.

Praksa pokazuje da ljudi koji su zaduženi za primanje životopisa najprije vrše selekciju tako da svaki životopis ili CV pogledaju površno (oko 15 sekundi) i odbace one koji izgledaju nesređeno i nesustavno.

Osim životopisa, oni su od velike važnosti prilikom traženja posla Popratno pismo i motivacijsko pismokoje treba jednako dobro sastaviti i vaše šanse kod poslodavca su, prema istraživanju stručnjaka Nacionalne službe za zapošljavanje, 30% veće.

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Što je propratno pismo?

Propratno pismo je dokument koji prati vaš životopis, tj. CV prilikom prijave za posao. Ne podcjenjujte vrijednost propratnog pisma – ono mora biti napisano jednako dobro kao i životopis. Njegova funkcija je nadopuna životopisu i daje vaš osobni pečat.

Savjeti za pripremu propratnog pisma:

  • Napišite propratno pismo za svakog poslodavca posebno
  • Pismo naslovite na osobu koju želite kontaktirati, po mogućnosti osobi zaduženoj za zapošljavanje
  • Pokažite da ste zainteresirani za posao
  • Neka vaše propratno pismo bude sažeto, sažeto i gramatički ispravno
  • Neka propratno pismo sadrži sve potrebne elemente

Elementi propratnog pisma

Popratno pismo daje vaš osobni pečat, ali to ne znači da se prilikom pisanja ne trebate voditi određenom formom. Također, kao i kod pisanja životopisa i propratnog pisma, postoji obrazac koji morate slijediti.

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Popratno pismo mora sadržavati: Uvodrazrada i zaključak.

U uvodnom dijelu objasnite zašto pišete. Navedite radno mjesto za koje ste zainteresirani i izvor iz kojeg ste saznali za objavu natječaja za navedeno radno mjesto (npr. oglas u Narodnim novinama, Narodnim novinama, stranica NSZ-a, čuli od kolega i sl.).

U elaboraciji istaknite svoje kvalifikacije i povežite ih s potrebama poslodavca. Pokažite da znate nešto o poslodavcu i da ste zainteresirani za njegove proizvode ili usluge. Objasnite zašto su odabrali baš tu tvrtku (npr. poznajete jednog od zaposlenika i upoznati ste s njihovim proizvodima ili ste čuli za njihovu dobru reputaciju).

U zaključnom dijelu predložite razgovor ili razgovor za posao. Predložite određeni datum i vrijeme.

U gornjem lijevom kutu upišite svoje podatke: ime, prezime, adresu i broj telefona (i email), dok u gornjem desnom kutu upišite ime, prezime i funkciju osobe kojoj šaljete propratno pismo (npr. Redatelj). Svakako počnite pismo s “Dragi…” i završite s “S poštovanjem!”. Na kraju propratnog pisma navedite svoje ime i prezime te datum pisanja pisma.

Motivaciono pismo napišite ćirilicom, kao i CV (osim ako nije na engleskom) i obratite pažnju na pravopis i gramatiku srpskog jezika.

Nakon nekoliko dana od slanja životopisa i motivacijskog pisma, nazovite poslodavca telefonom – uspjeh se povećava za 20%!

Primjer propratnog pisma

Poštovani gospodine Brankovcu,

Zanima me radno mjesto odgovornog tajnika za koje ste nedavno objavili oglas u glasilu Nacionalne službe „Poslovi“.

Radni životopis koji dostavljam u prilogu pokazuje moje 2 godine iskustva u tajničkoj struci. Tijekom posljednje dvije godine, kao osobna tajnica direktora ljudskih resursa tvrtke “Olympus”, razvila sam svoje tajničke vještine do razine koju tražite. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Ako Vas zanimaju moje kvalifikacije, predložite vrijeme i mjesto za razgovor.

Hvala na vašem vremenu. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je dokument koji šaljete poslodavcu koji nije objavio javni natječaj za zapošljavanje, ali sami želite pitati ima li trenutno otvoreno radno mjesto za radno mjesto koje vas zanima ili za sudjelovanje u određenom programu ili projektu (prijemni ispit, natječaj za stipendiju i sl.).

Motivacijsko pismo je svojevrsni dokument i treba sadržavati što više činjenica koje pokazuju vašu osobnu motivaciju. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Kako napisati motivacijsko i propratno pismo

Pisanje propratnog pisma ne očekuje da zadovoljite određeni format, kao kada pišete životopis i propratno pismo.

Takođe, prilikom pisanja motivacionog pisma vodite računa o pravopisu i gramatici srpskog jezika, a preporučuje se pisanje ćirilicom.

U gornjem lijevom kutu motivacijskog pisma unesite svoje podatke: ime, prezime, adresu, broj telefona, e-mail te mjesto i datum pisanja pisma.

Svoje propratno pismo svakako započnite s “Dragi”. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Primjer propratnog pisma

Poštovana,

Dobio sam informaciju iz više izvora da je vaša tvrtka vrlo uspješna na našem tržištu. S obzirom da moje kompetencije odgovaraju opisu posla kandidata za poziciju voditelja prodaje, molimo Vas da razmotrite moj životopis. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Moje dosadašnje radno iskustvo osposobljava me za širok spektar radnih aktivnosti, kako organizacijskih i uslužnih, tako i komunikacijskih, s drugim zaposlenicima i krajnjim korisnicima Vaših usluga. Brzo učim i vrlo sam fleksibilan u novim i nepredviđenim situacijama. Probleme koji se javljaju doživljavam kao izazove. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Komunikativna sam osoba, vrlo rado i lako dolazim u kontakt s drugim ljudima, zainteresirana sam za učenje novih načina rada i unapređenje poslovanja organizacije u kojoj radim.

Uspješno organiziram razne radne aktivnosti i osjećam se vrlo sposobnim u prezentiranju i objašnjavanju proizvoda i usluga kako potencijalnim poslovnim suradnicima tako i krajnjim kupcima.

U prilogu šaljem svoj životopis.

Molimo kontaktirajte me za dodatne informacije. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Dodatni savjeti za traženje posla

Slanje životopisa, motivacijskog pisma i motivacijskog pisma svakako su najvažniji koraci prilikom traženja posla, ali ostaje problem kako doći do potencijalnih poslodavaca kojima biste sve to poslali. U nastavku je nekoliko savjeta za lokalno umrežavanje. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

  • Obavijestite svoje prijatelje i kolege da tražite posao
  • Povećajte broj poslovnih kontakata
  • Poduzmite još jedan korak nakon svake ponude za posao (nazovite nakon razgovora iako znate da je zaposlen drugi kandidat)
  • Redovito pratite časopise u kojima možete pronaći oglase
  • Pridružite se poslovnim grupama na društvenim mrežama i jednom objavom zatražite posao.

Uz upute kako napisati propratno i motivacijsko pismo te kratke savjete kako što prije doći do poslodavaca, nadamo se da smo vam pomogli i olakšali iscrpan period traženja posla. – (Kako napisati motivacijsko i propratno pismo)

Sretno!

PREPORUKA

Nova kampanja Addiko Banke / “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”

Nova kampanja Addiko Bank Sarajevo nosi simboličnu poruku “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”. Razlog...

Svaki vikend je shopping vikend uz Addiko Mastercard kartice

Popusti pri kupovini kod odabranih trgovaca za plaćanje bilo kojom Addiko Mastercard karticom. Užitak u kupovini od ovog vikenda...

Ulaganje u ekonomsko osnaživanje žena nije samo ispravna, nego i pametna stvar

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini, osvrnula se na osnaživanje žena i žensko liderstvo, te...

Kako odabrati autodijelove – najvažniji kriterij odabira

U današnjici česta tema jeste kako odabrati autodijelove, a da pri tome ne donesemo pogrešnu odluku. Zamjena autodijelova jedna...

S rastom prometa od 20,16% dmBiH završio poslovnu godinu 2021/22.

Kompanija dm drogerie markt obilježila je još jednu, 16. po redu, uspješnu poslovnu godinu. Rezultati koji su predstavljeni...

Akta.ba proslavila poslovno punoljetstvo najboljom društveno-odgovornom proslavom

Akta.ba, vodeći poslovni portal u Bosni i Hercegovini, proslavio je jučer 18. godina uspješnog rada. Za razliku od...

033.ba – Vaš izvor vijesti i informacija iz Sarajeva

U današnjem digitalnom dobu, internet je postao neizostavan izvor informacija i vijesti. U moru online portala, jedan od...

Lucius d.o.o. proslavlja 10. godišnjicu poslovanja

Lucius d.o.o. je poduzeće koje je osnovano 2013. godine i trenutno spada u lidere za recikliranje sekundarnih sirovina,...