Kako prepoznati jednačenje suglasnika po mjestu izgovora

Jednačenje suglasnika po mjestu izgovora je glasovna promjena koja najčešće dovodi do greške u izgovoru, ali i u pisanju. Takve pogreške ne čine samo učenici, već i odrasli. Često ih možemo pronaći u novinama, a ponekad i čuti na televiziji.

Sve dok ne svladamo sva uključena pravila i iznimke jednačenje suglasnika po mjestu izgovorabunit ćemo se ako bude stambeni ili stambeni Pitanje, obrambeni ili obrambeni, početi ispočetka ili s početka

Ispod je detaljno objašnjenje ove glasovne promjene, zajedno s nizom različitih primjera i prijedloga.

Kakva je ovo promjena glasa?

Jednačenje suglasnika po mjestu izgovor je glasovna promjena koja se odnosi na promjenu zubni suglasnici S i Z ispred CH, Đ, Z, Sh, N J, L J, Ć, J, u rodbinu pretpalatinski suglasnici Sh i Z.

Pogledajte sljedeći primjer:

  1. Slatka je izvučen cvijet iz vrta.

Analizirat ćemo povučenu riječ izvučen. Ako pogledamo strukturu riječi, vidjet ćemo da se oblik odnosi na 3. lice jednine prošlog vremena i da je ženskog roda. Međutim, puno nam je važnije znati zašto oblik iNeupalane na primjer iupala ili iSCupala.

Odgovor možemo naći u lakši izgovor riječi. Pokušajte izgovoriti sva tri oblika: izvučen, izvučen i izvučen.

Primjećujete li kako se drugi i treći oblik teže izgovaraju. To je zato što kolege studenti Z i CH (u drugom primjeru) i S i CH (u trećem primjeru) nisu jednaki prema mjestu odakle su izrečeni. Suglasnici S i Z su zubni a za njihov izgovor jezik i zubi stvaraju prepreku strujanju zraka. Suzvučje C prema mjestu nastanka pripada prepalatalni suglasniciza čiji će izgovor prednje (tvrdo) nepce i vrh jezika stvarati prepreku strujanju zraka.

Dakle, sami možete zaključiti da mjesto izgovora mora biti isto, jer je riječ lakše i jednostavnije izgovoriti. Oblik izvučen pokazuje da Sh i CH stoje jedno uz drugo. Za CH već smo rekli da je to prednjepčani suglasnik, a za Sh možemo reći isto. Dakle, razumijemo da je mnogo lakše izgovoriti suglasnike na jednom mjestu (na prednjem nepcu), nego jezikom hodati od zuba do nepca.

Primjeri slaganja suglasnika po mjestu izgovora

Kako smo već objasnili, ova se glasovna promjena odnosi na usporedbu zubnih suglasnika S i Z sa srodnim prednepčanicima Š i Ž, a ispred Č, Đ, Ž, Š, NJ, Ć, LJ, J, DŽ..

Pogledajte primjere kako dolazi do promjena:

Pas > paSČe > paŠČe;

S + čapati > SChapati > ŠChapati (s se nalazi ispred č i mora postojati jednačenje);

Kazna > kazniti > kazniti (z je ispred pa će se stoga izjednačiti sa ž);

Pažljiv> oprezan;

S + zašutjeti > zašutjeti > zašutjeti;

Iz + jigljati > iZjigljati> iŽDjigljati;

Misliti > mislim > mislim;

Get your way > nalaZLjiv > nalaŽLjiv;

Drive > DRIVING > DRIVING;

Primjeri s više glasovnih promjena

U brojnim riječima u kojima uočavamo glasovnu promjenu jednačenje suglasnika po mjestu izgovora, napravljena je još jedna promjena. U primjeru koji slijedi primijetite što prethodi ovoj glasovnoj promjeni:

Čekaj > iz + čekaj > iZČekaj > iSČekaj > iŠČekaj

Kako je došlo do svih tih promjena?

– Naime, dodali smo infinitivu glagola prefiks iza onda smo dobili riječ čekati. Međutim, vidimo da je ova riječ teška za izgovor jer su Z i CH nejednake po zvučnosti (z je zvučno, a č bezvučno). Tom prilikom dolazi do jednačenja suglasnika po zvučnostiosti i Z će se prebaciti na svoj tihi pandan Skoji će po zvučnosti biti jednak CH. Na taj način dobiven je primjer čekati.

Sljedeći postupak izmjene primjenjuje se na S i C. Naime, osjećamo da je izgovor opet otežan, jer S spada u zubne, a Č u prednepčane suglasnike. Stoga opet mora doći do jednačenja, ali ovaj put po mjestu izgovora. Tom prilikom S prelazi u Š i postaje izgovorno potpuno identičan s predpalatalnim Č. Tako smo došli do riječi čekati.

Isti proces promjene primjenjuje se na riječi:

Jasno (raz + jasno > jasno > jasno > jasno);

Očekivati ​​(očekivati ​​> očekivati ​​> očekivati);

Čupati (raz + čupati > čupati > čupati > čupati).

Odstupanje od promjene (iznimke)

Normativna gramatika propisuje i odstupanja od gore navedenih pravila. Naime, zubni suglasnici Z i S ispred prednepčanih sonanata Lj i Nj neće biti zamijenjeni svojim prednepčanim parnjacima Š i Ž, u složenicama kada završavaju prvi dio složenice, a drugi dio počinje sonantima lj i nj: naljutiti, poljubiti, njihati se se, slušati, poljubiti

Neregularno, i bilo bi smiješno reći voditi ljubav, sagnuti se, razljutio si me

Suglasnici N i M – proces promjene

Suglasnici N i M u izgovoru se neznatno razlikuju ispred bilabijalnih suglasnika B i P, ali u pisanju je razlika jasno vidljiva.

Promjena nastaje kada se nadzubni N nađe ispred dvousnih suglasnika B i P, a zatim prelazi u dvousni sonant M..

Evo primjera koji pokazuju tu promjenu:

Stan + beni > stambeni > stambeni,

Prehrana > prehrana + beni > prehranaBeni > prehranaBeni,

Obrana > obrana + obrana > obrana > obrana,

Zeleno > zeleno + bać > zeleNBać > zeleMBać,

Bombon…

Iznimke: izvanbračne, jednokratne…

I s promjenom N u M ispred bilabijalnih suglasnika B i P, nije sve u okviru strogih pravila. I ovdje su dopušteni u određenim slučajevima iznimke.

Najčešći su u složenicama, točnije na spoju složenica, a opravdanje za to leži u želji da se ne izgubi smisao i značenje riječi.

Evo primjera:

Jednom + put > jednom,

Kad bismo nadzubni N ispred bilabijala P zamijenili dvousnim sonantom M, dobili bismo oblik jedamput. Očito se gubi smisao te riječi, jer ćemo misliti da se radi o tko zna kojem putu.

Odstupanja se također pojavljuju u sljedećim primjerima: skrenuti, crvenperka, vodena bubai s takvim pridjevima: nelegitimni, nepristran, neparnični

*Obratiti pažnju

Ponekad nas pravila o jednačenju suglasnika po mjestu izgovora mogu odvesti na pogrešnu stranu. Događa se da pravila primjenjujemo na riječi gdje za to nema uvjeta. Još češće propuštamo primijeniti pravila tamo gdje uvjeti jasno postoje. Neka nastaju kao rezultat dijalekta, a neka mehaničkim sažimanjem pravila.

Ponekad se u govoru može čuti oblik Istanbulali nije točno.

U ovoj je riječi N zamijenjeno s M, ispred P, ali treba imati na umu da je riječ preuzeta iz stranog jezika i da joj ne možemo mijenjati oblik.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Ako smatrate da sadržaj objavljen na našem krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu [email protected] Materijal poslati na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i naš porta nema obavezu postupiti po istim.

Možda vas zanima

Najbolji strojevi za pripremu tla kod sjetve suncokreta

Ako uzgajate suncokret i trebate dodatne informacije o pripremi tla za sjetvu, ovo je tekst za vas....

Boje

Što boje govore o Vama i kako utječu na Vaš život? Saznajte nevjerovatne činjenice koje otkrivaju mnogo o...

Što učiniti kada vaš pas neprestano laje?

Pitate se što učiniti kada vaš pas neprestano laje? Evo nekoliko korisnih savjeta za Vas! Psi su među kućnim...

Razvoj govora kod djece

Razvoj govora kod djece se razlikuje od djeteta do djeteta. Osnove jezika stječu se do trećeg rođendana, a cjelokupni...

Izreke i citati o prijateljstvu

Ovo su najbolje izreke i citati o prijateljstvu. Otkrijte što su to poznati književnici, filozofi, glumci i umjetnici...

Uskrsna dekoracija – kako do savršenog svečanog interijera

Pripreme za najveći kršćanski blagdan tek su počele. Farbana jaja, bogata trpeza, savršena dekoracija i obitelj...

Čišćenje srebra – savjeti i ideje

Nema sumnje da srebro zauzima jedno od vodećih mjesta među ljubiteljima nakita. Stoga je čišćenje srebra veoma bitno....