Mala beba – veliki izazov. Slažete li se s ovom tvrdnjom? Ako ste roditelj, sigurni smo da se slažete. Jer roditi dijete nije lako. 

Dolazak bebe u kuću, odnosno obitelj, donosi mnoga nova pitanja, nedoumice, ali i slatke brige i probleme poput kako pravilno okupati bebu?

Svi ukućani su uzbuđeni, sretni, ali pomalo i uplašeni, jer beba je, ipak, potpuno novo iskustvo, a sve novo pomalo nas plaši.

U slučaju da ste mladi, tj. “novopečeni” roditelj, u prvima danima sa bebom vjerojatno vas zanimaju sljedeće teme: koja oprema za bebu trebam, kako pravilno hraniti bebu, koju mliječnu formulu odabrati, što ako beba noću plače, kako ju obući a da je ne pregrijete , kako riješiti problem grčeva, a što je s pupkom koji se neće osušiti i otpasti.

I to samo kad je vrijeme za kupanje! Kako, uostalom, kupka za bebe i kako se usuđujem uzeti u ruke tako malo, ranjivo i krhko biće?

Glavna poruka svim novim mamama i tatama je da ne dopuste da strah i nesigurnost nadvladaju radost i ljubav koju trebaju osjećati prema svojoj bebi.

Bebe, iako se čine male i prilično bespomoćne, ponekad su “čvršće” i otpornije nego što pretpostavljamo. Oslobodite se straha, vjerujte u svoje sposobnosti i mogućnosti, budite opušteni i sigurni u sebe.

Jer – niste ni prvi ni posljednji koji će okupati novorođenče. Nije riječ o znanosti, već o tehnici i praksi koju svaki roditelj vrlo brzo i vješto može savladati.

kako pravilno okupati bebu?
Dolazak bebe u kuću, odnosno obitelj, donosi mnoga nova pitanja, nedoumice, ali i slatke brige i probleme poput kako pravilno okupati bebu?

Kako kupati bebu?

Beba je mala i krhka. To je istina. Kad ga rastrgate i skinete, pa čak i potopite u vodu, koža mu je skliska i bojite se da vam ne ispadne.

Osim toga, pupak možda još nije otpao, niste sasvim sigurni odgovara li joj temperatura vode koju ste pripremili, je li prostorija u kojoj kupate bebu dovoljno topla da se ne prehladi, je li kupka koju ste pripremili dovoljno je dobra za bebinu kožu, u koju ste stavili ručnik, štapiće za uši, pelene…

Samo bez panike! Ništa nije tako komplicirano kao što se čini. U sljedećim odlomcima objasnit ćemo kako jednostavno i brzo okupati bebu.

U čemu kupati bebu?

Prvo, odlučimo što i gdje kupati bebu. Može to biti kupaonica, ako je dovoljno velika, ali najčešće se beba kupa u prostoriji u kojoj imam dovoljno prostora za manevriranje oko kadice i podlogu na koju mogu staviti ručnik za brisanje.

Prilikom odabira kade, tj. kade u pitanju, nema potrebe trošiti puno novca. U trgovinama ima skupih anatomskih kada, s puno nepotrebnih dodataka, ali dovoljno je kupiti običnu plastičnu kadu jer ćete ju najdulje koristiti, a i uštedjet ćete.

Kadica treba biti nova i ne smijete je koristiti ni za što drugo osim za kupanje bebe.

kako pravilno okupati bebu
U čemu kupati bebu?

Što je potrebno za kupanje?

I s ovom temom nemojte komplicirati kad su zapravo jednostavne. Potrebna vam je mlaka voda i plastični vrč također s mlakom vodom za pranje bebe, zatim blagi dječji sapun ili kupka (po mogućnosti prirodnog porijekla npr. Bambo Nature šampon za bebe, bez parabena i ostalih štetnih kemikalija i alergena), jednu pamučnu pelenu i malu novu spužvicu za kupanje bebe.

Uz kadicu pripremite veliki pamučni ručnik, štapiće za uši, kapi vitamina D (obavezno se daju bebama, a babice to preporučuju svaki dan nakon kupanja), losion ili mlijeko za tijelo, kremu za pelensko područje, čiste pelene i odjeću za spavanje.

Tehnika kupanja bebe

Temperatura vode za kupanje bebe treba biti oko 37 stupnjeva, a dubina vode u kadi ne smije biti velika, od 5 do 10 cm.

Prvo skinite bebu i prije nego je smočite u vodi, namočite štapiće vate u čistu mlaku vodu i očistite bebine oči, od vanjskog ruba kapka prema unutarnjem. Uzmite čisti novi tupfer za svako oko.

Nakon toga spuštate bebu u vodu, prvo nožice i donjicu, dok joj leđa pridržavate rukom. Svakako nježno razgovarajte s bebom, pogotovo ako se boji vode ili ne voli promjenu okoline.

Bebu koja se kupa cijelo vrijeme morate držati kako ne bi progutala vodu.

Dok je beba u vodi i držite joj glavu lijevom rukom, operite joj lice čistom vodom i pamučnom pelenom. Nakon toga prijeći na glavu, tj. mašinica za šišanje, koju perete desnom rukom.

Kosa se može prati sapunom ili blagom kupkom, a za pranje su dovoljne 2-3 kapi. Pazite da sapun ne dođe u kontakt s bebinim očima.

kako pravilno okupati bebu
Kako pravilno okupati bebu – savjeti za roditelje

Poslije glave peru se vrat, pazuh i stomak sa pelenom i malo sapuna. Obavezno operite bebine šake i ruke, kao i prostore između prstiju.

Temeljito operite pelensko područje, također mokrom pamučnom pelenom, ali pazite da ne ogrebete bebu.

Nakon toga okrenite bebu na stomak, tako da je licem okrenuta prema vodi, potom joj operite leđa, još jednom pelenski predio, noge i stopala, kao i predio između prstiju.

Zatim slijedi pranje bebe mlakom vodom, tankim mlazom, počevši od glave, preko vrata, trbuščića do nožica.

Nakon kupanja bebu umotajte u mekani pamučni ručnik i nježno obrišite, pazeći da dobro osušite prepone i područje između nožnih prstiju.

Bebinu kožu namažite mlijekom ili losionom u tankom sloju, štapićima za uši pokupite višak vode iz ušiju, pelensko područje namažite zaštitnom kremom, također u tankom sloju.

Nakon toga beba je spremna za nježnu uspavanku i miran san.

Preporuka

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće

Kako Postati Freelancer: Vještine za Online Rad od Kuće - uvod Kako postati freelancer i uspješno voditi vlastiti biznis...

Je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju?

Pitate li se je li moguće s malo novca obnoviti kuhinju? Sigurno i sami znate da je kuhinja važna...

Kako se postavljaju i koje su karakteristike cirkonskih krunica?

Cirkonske krunice inovativno su rješenje u dentalnoj industriji koje pacijentima osigurava estetski privlačne i iznimno izdržljive restauracije....

Rad od Kuće: Prednosti i Izazovi

Rad od Kuće: Prednosti i Izazovi - uvod Rad od kuće ima mnogo prednosti ali izazova. U posljednjih nekoliko...

Kurkuma – Kako najbolje iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Aktivni spoj kurkume, kurkumin, opsežno je proučavan zbog svog velikog potencijala u borbi protiv bolesti i preventivnih zdravstvenih...

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje se koristi u narodnoj medicini još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo...

Zubi i higijena – kako pravilno njegovati zube?

Ne postoji osoba koja ne želi imati zdrave zube i lijep osmijeh. Ipak, bolesti zuba su među najčešćim...

AI Chatbotovi kao Novi Izvor Prihoda: Kako Učiniti Korisničku Podršku Profitabilnom

AI Chatbotovi kao Novi Izvor Prihoda - Uvod u AI Chatbotove i Njihov Potencijal u Poslovnom Svijetu AI chatbotovi,...