back to top

Ovo su prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka.

Živimo u vremenu kada se živi brzo i kada su rizici od oštećenja našeg zdravlja vrlo veliki. Zbog brzog tempa života koji je često ispunjen brojnim stresnim situacijama, čovjek je dužan prema sebi se odnositi odgovorno i samosvjesno. Provjera zdravstvenog stanja jednom u šest mjeseci prevencija je svake bolesti, jer sve što se otkrije na vrijeme može se liječiti i izliječiti.

Čimbenici rizika i prvi simptomi hipertenzije

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je stanje u kojem krv koja teče kroz arterije stvara velike sile ili pritišće njihove unutarnje stijenke.

Često se postavlja pitanje koji je faktor najzaslužniji za pojavu povišenog krvnog tlaka. Provedena su mnoga istraživanja na tu temu i zaključeno je da je to većinom genetski čimbenik, manjim dijelom nepravilna prehrana, stres, manjak tjelesne aktivnosti. Najrizičnija skupina kada je u pitanju hipertenzija su pušači, pretile osobe i starije osobe.

Hipertenzija je asimptomatska bolest, zbog čega je nazivaju “tihim ubojicom”. Oboljeli mogu godinama živjeti s povišenim krvnim tlakom, a prve simptome primijete tek kada tlak postane izrazito visok. Zatim se javlja bol u prsima, zamagljen vid, problemi s disanjem.

Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka

Zdravlje – Kontrola krvnog tlaka

Ono što je za čovjeka vrlo važno je redovita kontrola krvnog tlaka koji je pokazatelj drugih zdravstvenih poremećaja kojih vjerojatno nismo ni svjesni. Ignoriranje povišenog krvnog tlaka, neadekvatna terapija, što vrlo često podrazumijeva uzimanje tableta “na svoju ruku”, kao i nepravilna prehrana, ostavljaju ozbiljne posljedice po zdravlje bolesnika. Ono što vam može pomoći jest unošenje zdravih promjena u vaš život koje će spriječiti da hipertenzija uzrokuje veće probleme. Najbolji početak uvođenja u zdrav život je preventivno korištenje prirodnih sredstava i načina za smanjenje hipertenzije, odnosno visokog krvnog tlaka.

Prvi korak koji bi svatko tko boluje od hipertenzije trebao poduzeti jest redovito mjeriti krvni tlak. Najbolje bi bilo koristiti strategiju koju svi prakticiraju starački domodnosno mjerenje tlaka svako jutro i svaku večer, kao i zapisivanje dobivenih rezultata.

Nakon utvrđivanja stupnja hipertenzije od kojeg pacijent boluje, specijalist daje odgovarajuću terapiju. Međutim, prirodni načini snižavanja krvnog tlaka nikada nisu izgubili na vrijednosti. U nastavku teksta pročitajte koji darovi prirode pozitivno djeluju na hipertenziju, kao i kako ih konzumirati.

Češnjak kao prirodni način snižavanja visokog krvnog tlaka

Znamo koliko je češnjak koristan. Bez njega se ne može zamisliti gotovo niti jedno kuhano jelo, a jeste li znali da je odličan u snižavanju visokog krvnog tlaka? Ako prvi put čujete za njega, evo objašnjenja: češnjak sadrži aktivne sastojke koji potiču tijelo na proizvodnju dušikovog oksida. Na taj se način krvne žile šire, a mišići opuštaju. Na taj se način snižava krvni tlak i snižava razina kolesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od opasnih kardiovaskularnih bolesti.

Kako pripremiti češnjak za snižavanje krvnog tlaka?

Sastojci koji su vam potrebni su voda, 3 češnja češnjaka i pola limuna. Način pripreme je vrlo jednostavan – u 200 ml vode stavite protisnuti češnjak i pustite da sve kuha 5 do 6 minuta. Potom tekućinu procijedite i nakon što se malo ohladi dodajte iscijeđeni sok od pola limuna. Napitak popijte svako jutro pola sata prije doručka.

Bosiljak

Bosiljak je omiljena biljka u mnogim domovima. Postoji čak i vjerovanje da ga svaki dom mora imati. Zbog lijepog mirisa često se koristi kao dodatak jelima, ali i kao ukras. Uz sve to bosiljak je dobar i za snižavanje krvnog tlaka. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Budući da sadrži sastojak eugenol, ova biljka sprječava određene tvari u sužavanju arterija. Kod hipertenzije preporuča se koristiti svježi bosiljak. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Jedan od načina na koji možete konzumirati svježi bosiljak je sljedeći: u blender uspite sok od 5-6 cijeđenih naranči, šalicu svježih listova špinata i 10-ak listova bosiljka. Pijte ovaj smoothie za doručak ili međuobrok. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Đumbir kao preventivna mjera

Đumbir se koristi kao preventivno sredstvo za hipertenziju. Poboljšava cirkulaciju i sadrži tvari koje opuštaju stijenke krvnih žila. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Osim što se koristi kao preventiva za regulaciju krvnog tlaka, povoljno djeluje i na regulaciju kolesterola, razine glukoze u krvi te pomaže kod probave. Konzumira se tako da se 1 čajna žličica đumbira ujutro otopi u čaši mlake vode. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Zdravlje je u prevenciji: Cimet

Uz đumbir, cimet je jedan od boljih prirodnih načina za regulaciju visokog krvnog tlaka. Cimet širi krvne žile i vraća tlak u normalu. Antioksidansi koje sadrži doprinose pravilnom transportu svih hranjivih tvari kroz tijelo. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Cimet se koristi i za mršavljenje, a tjelesna masa je vrlo važna za normalan krvni tlak.

Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka

Zdravlje je u soku od borovnice

Borovnice su pune hranjivih tvari, minerala i vitamina koji su vrlo korisni za ljudsko zdravlje. 85% sadržaja borovnice čini voda, a osim nje tu su i vlakna, vitamin C, vitamin K, mangan i drugi. Ovaj sastav ima pozitivan učinak na čišćenje krvnih žila i regulaciju krvnog tlaka. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

Repa

Cikla je još jedan prirodni način za regulaciju hipertenzije. Zbog velikog broja vitamina koje sadrži, ciklu nazivaju i “vitaminske bombe”. Osim što snižava visoki krvni tlak, cikla pozitivno djeluje na zdravlje cjelokupnog ljudskog organizma. Cikla ima pozitivan učinak na stanje probavnog trakta i živčanog sustava. Također sprječava nekontrolirani rast stanica raka. – (Prirodni načini snižavanja visokog krvnog tlaka)

PREPORUKA

Kako nedovoljan unos kalorija šteti ljudskom organizmu

Istraživanja pokazuju da prosječan stanovnik civiliziranog društva četiri puta godišnje ide na neku vrstu dijete. U...

Kurkuma – Kako najbolje iskoristiti njena ljekovita svojstva?

Aktivni spoj kurkume, kurkumin, opsežno je proučavan zbog svog velikog potencijala u borbi protiv bolesti i preventivnih zdravstvenih...

Kako ukloniti kamenac sa zuba: dentalna i prirodna rješenja

Kamenac se pojavljuje na zubima u obliku taloženih čvrstih naslaga, koje nastaju skupljanjem i mineralizacijom bakterija plaka. Kako ukloniti...

Srčani crv kod pasa – opasan parazit koji vreba kućne ljubimce

Ako imate kućnog ljubimca, već znate da mu je potrebna posebna (liječnička) pažnja. U slučaju da tek planirate...

Kako oporaviti kosu koja je suha i oštećena?

Ako imate problem sa suhom ili oštećenom kosom, nije sve tako strašno kao što se na prvi pogled...

Poljubac sa partnerom

Poljubac sa partnerom je univerzalni jezik koji nadilazi vrijeme i granice. Prije nekoliko desetljeća antropolozi su procijenili da više...

Kako poticati učenje kod djece

Ako se pitate kako poticati učenje kod djece, ne brinite se jer ste na pravom mjestu. Mozak djeteta razvija...

Kako renovirati kupaonicu uz maksimalnu uštedu

Ako planirate renovirati kupaonicu, morate znati da je to prilično zahtjevan posao, koji treba detaljno isplanirati. Kako renovirati kupaonicu?...